Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Znanost

Danas pored zemlje prolazi ovaj asteroid, ovdje ga možete pratiti

Ovaj asteroid procijenjena promjera je od nekih kilometar i pol pa do čak četiri kilometra, a putuje brzinom 35.000 km/h.
29. travnja 2020. u 08:42 2 komentara 3385 prikaza
asteroid 1998 OR2
Foto: NASA

Na udaljenosti od šest milijuna kilometara od Zemlje danas će proletjeti asteroid oznake 1998 OR2. U svemirskim relacijama to je prilično blizu pa je asteroid klasificiran kao “potencijalno opasan” iako je očito da ne predstavlja baš ozbiljnu opasnost za nas na Zemlji.

PBZ #OSTAJEMDOMA Imate tvrtku? Ovo su bankarske online usluge koje će vam dati potpuni pregled vašeg poslovanja

Putanju tog asteroida možete pratiti ovdje.

No, nešto je drugo interesantno kod 1998 OR2, na to upućuje slika napravljena na opservatoriju Arecibo u Portoriku. Riječ je topografskim osobinama poput brda i grebena. A oni u tom prizoru podsjećaju pa – na masku kakvu nosimo sada u vrijeme pandemije COVID-19. Tko zna, možda sam asteroid provodi svoje društveno distanciranje.

Asteroid Psyche-16 OPASNOST IZ SVEMIRA Asteroid veličine Mount Everesta proći će kraj Zemlje: Sudar bi imao globalne posljedice

Asteroid se smatra potencijalno opasnim kada je promjera većeg od 150 metara, a prolazi pokraj Zemlje na udaljenosti manjoj od sedam i pol milijuna kilometara. Ovaj asteroid procijenjena promjera je od nekih kilometar i pol pa do čak četiri kilometra, a putuje brzinom 35.000 km/h. Primjerice, kada pokraj Zemlje prođe 2079. godine, bit će to na tri i pol puta manjoj udaljenosti nego sada. Prvi je put, dakle, opažen 1998. godine, 1998 OR2 orbitira oko Sunca svakih 1340 dana, a oko svoje osi okrene se za 4,11 dana.

PLAN IZGRADNJE
Otto Barić najavio tko će platiti Dinamov stadion: Koštat će oko 450 milijuna kuna
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
  • info_punkt:

    6 milijuna? ništa... promašio nas za picinu dlaku

  • Avatar NancyUI75
    NancyUI75:

    w︆︅w­︅︆w︆︆.︆︆l︅︆o︆︅v︅­︆e­­­­x︆︆x︅︆.︆︅c︅︆l︆︅­u︅︆b