Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal u Bruxellesu

Srbijanski ministar Dačić: Srbiji je strateški cilj izlaz na more

The Serbian premier Ivica Dacic is pictured at the 50th Munich Security Conference (MSC) in Munich, Germany, 02 February 2014.  Around 20 heads of state and at least 50 foreign and defence ministers are expected to attend the conference which runs until 0
Foto: DPA/PIXSELL
1/2
18.11.2014.
u 20:46

Htio sam reći da je Srbija jedina zemlja u Jadransko-jonskoj makroregiji koja nema izlaz na more, objašnjavao je potom Dačić

Strateški je cilj Srbije izlaz na more, izjavio je danas srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić potpuno ignorirajući činjenicu da takvu izjavu daje na dan obljetnice masakra u Škabrnji, koji je počinjen u sklopu jednog od prijašnjih pokušaja Srbije da iziđe na more. Dačić je takvu izjavu dao na konferenciji koja je održana u Bruxellesu u povodu osnivanja Jadransko-jonske makroregije, u kojoj je Srbija jedina država bez izlaza na more.

Suočen s pitanjem novinara Večernjeg lista neposredno nakon konferencije o tome nije li njegova izjava neprimjerena, Ivica Dačić pokušao je objasniti da nije mislio na Hrvatsku.

– Nema to veze s Hrvatskom. Srbija je imala izlaz na more u svojoj povijesti. I uvijek se za to vodila bitka. Ja sam htio reći da je Srbija sada jedina zemlja u Jadransko-jonskoj makroregiji koja nema izlaz na more – rekao je Dačić, a na našu primjedbu da su srpske snage 1991., pokušavajući izbiti na more pokraj Zadra, činile zločine poput masakra u Škabrnji, Dačić je odgovorio da on nema veze s time.

 

– To što vi pričate nisu bile borbe za izlaz na more – dometnuo je.

Ivan Jakovčić, koji je uime Europskog parlamenta izvjestitelj za Jadransko-jonsku makroregiju, komentirao je ovaj slučaj tvrdnjom da "Dačić često zna lupnuti i ostati živ".

Jadransko-jonska makroregija nova je inicijativa koja želi potaknuti suradnju između osam država koje su unutar i izvan EU: Italije, Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije, Srbije i Grčke. Jedino Makedonija i Kosovo nisu članice ove makroregije, prva zbog blokade Grčke, a druga zbog blokade Srbije.

>> Ivica Dačić za Večernji list: Šešelja vidim kao bolesnika i ništa više

>> Vojislav Šešelj: Ne odustajemo od ideje Velike Srbije

Komentara 277

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
21:10 18.11.2014.

Što uopće radi Srbija u Jadransko-jonskoj makroregiji?

CE
cenzura
20:54 18.11.2014.

Nije on to rekao slučajno, niti je Šešelj slučajno na slobodi. Jednako oni misle a imaju i istomišljenike i kod nas u liku nunistarke i predjednika na odlasku koji nas stalno guraju u "Region".

ĆA
ćaćaća
20:55 18.11.2014.

s takvima se druži drug ivo..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije