Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema oprosta Grčkoj

Schäuble: Složili smo se da se ne slažemo; Varoufakis: Nismo čak ni to!

Grčka Njemačka
Foto: Reuters/PIXSELL
1/7
05.02.2015.
u 17:56

– Mislim da smo se složili da oprost duga nije na dnevnom redu, to nije na stolu – rekao je Wolfgang Schäuble

– Mislim da smo se složili da oprost duga nije na dnevnom redu, to nije na stolu – rekao je Wolfgang Schäuble, njemački i ujedno najmoćniji europski ministar financija, nakon sastanka s Yanisom Varoufakisom, novim grčkim i ujedno najrevolucionarnijim ministrom financija u čitavoj Europi.

Dvojac se susreo u Berlinu, a njihovo zajedničko pojavljivanje pred novinarima pokazalo je, kao i mnogi drugi događaji na Varoufakisovoj turneji Europom, da će nova Syrizina vlada s premijerom Alexisom Tsiprasom teško provesti svoja predizborna obećanja o oprostu grčkog duga i izlasku iz programa pomoći u kojem krediti iz EU i MMF-a stižu uz uvjet provođenja štednje i reformi. Varoufakis je u Berlin došao moliti za kreditnu “premosnicu” koja bi omogućila da se program pomoći nakon formalnog isteka 28. veljače ne nastavi, ali da Grčka pritom ne bankrotira.

"Nismo se čak uspjeli ni složiti u tome da se ne slažemo”

No Schäuble mu to nije odobrio. I Nijemci i EU očekuju da Grčka zatraži produljenje postojećeg programa pomoći i da ispunjava dosad preuzete obveze. Trenutak koji je pokazao golemo neslaganje dogodio se kad je Schäuble izjavio da su se na sastanku “složili oko toga da se ne slažu”, a Varoufakis je dodao: “Ne, nismo se čak uspjeli ni složiti u tome da se ne slažemo.” Je li Grčka i dalje u programu “bailouta” ili nova vlada ima pravo provesti svoj predizborni program, pitali su novinari dvojicu ministara. – Nema ništa loše u tome da političari ispunjavaju svoja izborna obećanja, ali samo ako ta obećanja ne idu protiv obveza te države – rekao je Schäuble.

Grk je, međutim, imao sasvim oprečan odgovor. – Europa je na raskrižju. Mora pronaći načina da zadrži svoja pravila a da ne uništi cvijet svoje demokracije izjavama poput “izbori ništa ne mijenjaju” – rekao je Varoufakis. U očajničkom pokušaju da pridobije Nijemce na svoju stranu, Syrizin glavni financijaš posegnuo je i za argumentom borbe protiv nacizma. Spomenuvši da se vraća u svoju zemlju u kojoj u parlamentu sjede zastupnici neonacističke Zlatne zore, Varoufakis je rekao da Njemačka može biti ponosna na to kako je prevladala svoju nacističku prošlost i da bi baš zato trebala shvatiti problem Grčke i pomoći Syrizi.

>>Neočekivani udar na Grčku: ECB neće više prihvaćati grčke obveznice

>>'Moramo učiniti sve da Grčka ne izađe iz eurozone'

Komentara 39

IV
ivanvidaspuntaii
18:22 05.02.2015.

Gledo lajf preskonferenciju. Kaže Grk kasko je grčki narod odlučio da neće više ovako plaćati dug, nego drukčije. Kaže Švabo, da mogu grci odlučivati ali ne na uštrb trećeg, i da je i nejmački narod svoje odlučio što on poštuje. Taj mamlaz još nije sišao s Olimpa, a nema ni za čarape.

Avatar Point_of_view
Point_of_view
18:12 05.02.2015.

Neman nista protiv lezernog nastupa politicara ali ovaj Varoufakis je prekrsio najosnovnije, a to je pristojnost. Kako se moze rukovati sa francuskim ministrom financija a istovremeno lijevu ruku drzati u dzepu!? EU ce im pokazati da stabla ne rastu u u nebo, pa i pod cijenu da Grcka bankrotira,izadje iz EU-a i eurozone.

DU
Deleted user
19:38 05.02.2015.

ovaj grk..voli posuditi a ne vratiti..voli pojest i popit..a ne platiti..voli ulit benzinu u motor..a ne platiti..ovaj grk..je pravi filozof..za ne platiti..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije