Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kršenje vladavine prava

Poljska pod nadzorom EU

prosvjedi, Poljska
Foto: Reuters/PIXSELL
14.01.2016.
u 08:15

Bruxelles: Obvezujuće presude ustavnog suda u Poljskoj se ne poštuju, što je ozbiljna stvar. Varšava: To nije točno, imamo dobru demokraciju

Poljska je jučer postala prva država članica Europske unije prema kojoj je Europska komisija pokrenula postupak nadzora vladavine prava u sklopu procedure koja prethodi aktiviranju članka 7. temeljnog ugovora EU, članku koji je zloglasan po tome što može dovesti do oduzimanja prava glasa neke države u Vijeću EU.

Čuvari temeljnih vrijednosti

Nitko ne vjeruje da će do tako drastičnih sanckija prema Poljskoj zaista doći, i dužnosnici Komisije jučer su govorili o “dijalogu”, a ne o “nadzoru”, no sumnje u narušavanje vladavine prava u Poljskoj bile su dovoljno velike da kolegij Europske komisije pokrene prvu fazu u sklopu koje će provesti “preliminarnu procjenu” stanja vladavine prava u Poljskoj. Trenutno, Europsku komisiju više brinu promjene koje je nova vladajuća stranka Pravo i pravda provela u poljskom parlamentu a koje se tiču ustavnog suda i pravosuđa, nego promjene koje se tiču medija, iako će Komisija analizirati i zakon o medijima.

– Obvezujuće presude ustavnog suda u Poljskoj se ne poštuju, što je, po meni, ozbiljna stvar. Cilj nam je razjasniti činjenice u dijalogu s poljskim vlastima – rekao je Frans Timmermans, potpredsjednik EK zadužen za vladavinu prava, na press konferenciji u Bruxellesu.

Istodobno, jučer u Varšavi, poljska premijerka Beata Szydlo u parlamentu je izjavila da Poljska “ne zaslužuje biti tako blaćena kao u ovom trenutku” kad je ostatak Europe proziva za narušavanje vladavine prava.

– To nije točno. Poljska demokracija je u dobrom stanju – rekla je Szydlo. Glasnogovornik Vlade komentirao je odluku Komisije tvrdnjom da se radi o standardnoj proceduri, da to nije ništa strašno, i da Komisija samo želi dobiti podrobnije informacije, čemu će poljska vlada vrlo rado udovoljiti.

Šef kluba zastupnika vladajuće stranke Pravo i pravda u poljskom parlamentu poručio je da “nitko iz Europe, a posebno ne iz Njemačke, nema pravo držati nam lekcije o demokraciji”.

– Nitko u Europi ne može sporiti rezultat demokratskih izbora u Poljskoj. Poljska demokracija ne treba strani nadzor niti branitelje izvana – rekao je Ryszard Terlecki.

Potpredsjednik EK Frans Timmermans, međutim, podsjeća da je Komisija čuvar temeljnog ugovora EU i da ima pravo braniti vladavinu prava u zemljama članicama u kojima bi ta europska vrijednost mogla biti ugrožena.

– Naš cilj je da riješimo problem. Naš cilj nije da optužujemo, niti da ulazimo u polemike. Ovo je kooperativan pristup Europske komisije. Našu ulogu čuvara temeljnog ugovora doživljavamo na način da otvaramo dijalog s državom članicom ako postoji nešto što treba raspraviti - rekao je Timmermans.

Procedura koja je jučer pokrenuta prema Poljskoj uvedena je u EU tek 2014., upravo kako bi se stvorio mehanizam po kojemu je moguće spriječiti klizanje neke države članice prema sustavnom kršenju vladavine prava, bez da se aktivira članak 7. ugovora koji se zbog drastičnih sankcija (oduzimanje prava glasa) smatra “nuklearnom opcijom” koju je bolje ne koristiti u praksi.

Povratak katolicizmu

Euroskeptična i desna stranka Pravo i pravda, pod vodstvom Jaroslawa Kaczynskog, osvojila je vlast na izborima u listopadu i želi odmaknuti Poljsku od liberlanih europskih vrijednosti prema konzervativnim katoličkim vrijednostima. Promjenom zakona o javnim medijima uklonili su staru uredničku garnituru, a promjenama zakona o ustavnom sudu ograničili su nadzor tog suda nad zakonima koje donosi parlament. Sudeći po dosadašnjim reakcijama vladajućih poljskih političara, koji su mogućnost nadzora uspoređivali s okupacijom Poljske od strane nacističke Njemačke u II. svjetskom ratu, a potpredsjednika Komisije Fransa Timmermansa tretirali kao neizabranog dužnosnika koji nema ovlasti prozivati suverenu državu, Varšava je spremna ući u otvorenu konfrontaciju s Bruxellesom.

>> Strahovi od autokratske Srednje Europe možda su prenapuhani 

>> Tisuće Poljaka izišle na ulice u obranu javnih medija

Komentara 7

PL
@ploto@
08:40 14.01.2016.

U Poljskoj se dogodio narod protiv neoliberalnog korporativnog fašizma,koji zagađuje EU svakim danom.Ovo je početak velikog sukoba unutar EU,koju vode korumpirani korporativni birokrati u službi judeomasonerije.

Avatar abakus
abakus
08:55 14.01.2016.

Ponovit ću svoj raniji komentar: Kod nas nema zakona po kojem Vlada upravlja medijima, ali unatoč tome jedna stranačka opcija upravlja svim medijima u Hrvatskoj, i javnim i privatnim. Što se Ustavnog suda tiče, ista stranačka opcija upravo radi na njegovom tihom ukidanju. No ne vidim da se o tome govori u EU i ne vidim da su sankcije za Hrvatsku na vidiku. Možda zato što dotična stranačka opcija ima lijevo-liberalni predznak, pa EU odgovara ono što ta stranačka opcija čini putem medija koje je uzurpirala kao i to što gasi Ustavni sud koji ju je više puta stopirao... Ukratko, ne smeta EU zakon o medijima u Poljskoj, već joj smeta što ga donosi desna stranka. Da je isti zakon donijela lijevo-liberalna, nitko se iz EU ne bi oglasio. Toliko o toj EU... Dodatak: Pobjeda transvestita na onoj otužnoj i sve otužnijoj euroviziji jest jedna vrsta agresije, ali ne toliko sa zapada koliko agresije liberalnih koji su zauzeli sve moguće medije i koji s tih pozicija maltretiraju sav ostali svijet. Kad im se pak oduzme 100%-tna kontrola nad medijima, onda kukaju o "ukidanju medijskih sloboda". Smijem li upitati: Što je s medijskim slobodama ljudi konzervativnih stavova koje se izbacuje iz vodećih medija (vidi: Dujmović koji je izbačen iz Večernjeg, Vidović-Krišto sa HRT-a itd.)...?

Avatar d-ano
d-ano
11:16 14.01.2016.

.u sustini druge stvari su u pitanju............njemacka je dobila protivnika na trzistu u puno proizvodnim sektora ,poljska je postala koveliki konkurent na unutarnjem trzistu Njemacke,,,,,,,,,,,,treba je sad stavit pod papucu njemacke ustvari recimo Eu....mediji nisu bitni u dvije recenice i recenice i jedan paragraf u zakonu se napravi-recimo izglasa i stvar je resena, U proslosti Eu primjeri Austrije ,Engleske ,francuske ,portugala Grcke ,,,,,,,,nisu uporedivi sa ovim problemom,,Iz kulisa krije se Njemacka i njena unutarnja politika koja pod izrikom dijeli packe svojim konkurentima,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije