Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prosvjedi

Tisuće Poljaka izišle na ulice u obranu javnih medija

prosvjedi, Poljska
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
09.01.2016.
u 22:36

"Danas žele kontrolirati javne medije, zatim će htjeti privatne, pa onda državu", kazala je Ewa Stanislawska (45).

Deseci tisuća Poljaka okupili su se danas na ulicama više gradova širom zemlje prosvjedujući protiv odluke konzervativne vlade da stavi pod kontrolu javne medije.

Najveći prosvjed održan je u Varšavi gdje je ispred sjedišta javne televizije u središtu grada prosvjedovalo gotovo 20.000 ljudi.

Prosvjednici su mahali poljskim i europskim zastavama, izvikujući "Slobodni mediji, slobodna Poljska", "Demokratski mediji!", "U Varšavi smo, ne u Budimpešti", "Ne cenzuri", "Slobodni mediji glas su naroda a ne vlade", "Vlada laže" i druge protuvladine poruke.

"Došao sam ovamo braniti javne medije od vlade", rekao je Jacek Kisielewski (51), dodajući da se "još sjeća komunizma, propagande i cenzure i da ne želi da njegova djeca i unuci to ponovno dožive".

"Danas žele kontrolirati javne medije, zatim će htjeti privatne, pa onda državu", kazala je Ewa Stanislawska (45).

Ranije tijekom dana pred Kraljevskom palačom organiziran je bio prosvjed čiji su sudionici otpjevali europsku himnu Odu radosti mašući poljskom i europskom zastavom.

Prosvjedi, organizirani na poziv Odbora za obranu demokracije, građanske inicijative, održani su u 20-ak gradova širom zemlje, uključujući Gdanjsk, Wroclaw, Krakov i Poznanj, uglavnom pred sjedištima regionalnih redakcija javne televizije TVP. Okupilo se između 500 i nekoliko tisuća ljudi.

Poljski predsjednik Andrzej Duda proglasio je u četvrtak kontroverzni zakon o javnim medijima unatoč upozorenjima EU-a. Zakon stavlja javnu televiziju i radio pod kontrolu konzervativne vlade, koja je vlast preuzela u studenome.

Poljska vlada prije toga je pod kontrolu stavila Ustavni sud. 

>> EU prijeti Poljskoj zbog stavljanja medija pod nadzor vlasti 

>> Poljskoj 'nuklearna opcija'

Komentara 20

DU
Deleted user
22:47 09.01.2016.

Problem je što ih sada kontrolirate vi ali više ne budete i to je tako, nadam se uskoro novih zakona i kod nas da zaštitimo Hrvatice i Hrvate od tzv. ''naših'' slobodnih medija.

DU
Deleted user
22:54 09.01.2016.

Bio sam na desetcima prosvjeda sa fotoaparatom i kad želim prikriti ili lažirati broj nazočnih radim pretežno ovakve kadrove.Zašto nema fotografije sa obližnje zgrade ili u Varšavi nisu napravili od 45-e niti jednu zgradu sa četri ili pet katova?

ST
stomugromova
09:04 10.01.2016.

Tako je bilo i u Budimpešti prije manje od dvije godine,nakon što je vlada Viktora Orbana,isplatila i ispratila MMF te smijenila njihovog guvernera mađarske nacionalne banke te postavila mađarskog guvernera i udarila poreze bankama i usput riješila kredite u švicarcima mađarskih građana Sve židovske nevladine udruge ustale protiv suvereniteta mađarskog naroda I tobože se predstavljaju kao da su oni taj narod, a ima ih šaka jada,skupa sa plaćenicima.Drski sorošev kukolj protiv suvereniteta naroda.Ista stvar i u Poljskoj.Tamo se također spremaju porezi bankama I korporacijama na ekstra dobit.Nemojmo zaboraviti kako je likvidirano pola poljskog političkog vrha sa rušenjem aviona na putu u Rusiju radi poboljšanja bilateralnih odnosa. Zna se tko drži privatne medije i kontrolira većinu državnih.Oni koji su uvijek protiv slobode i suvereniteta drugih naroda.Nakon boljševičke revolucije i komunizma,smislili su novo robovlasništvo u okviru neoliberalnog korporativnog fašizma.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije