Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brzo i učinkovito

Jeftina radna snaga: Orbanu zid prema Hrvatskoj grade vojnici, zatvorenici i nezaposleni

izbjeglice Mađarska ograda
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
23.09.2015.
u 09:28

Spomenik okrutne učinkovitosti s kojom je mađarski premijer Viktor Orban mobilizirao Mađarsku protiv migranata je novi zid podignut na granicama sa Balkanom

""Spomenik" okrutne učinkovitosti s kojom je mađarski premijer Viktor Orban mobilizirao Mađarsku protiv migranata je novi zid podignut na granicama sa Balkanom, a grade ga vojnici, zatvorenici i nezaposleni".

Tako je Reuters opisao ogradu koju je Mađarska već izgradila na granici sa Srbijom, a sada je "utvrđuje" i na granici sa Hrvatskom. Na 175 kilometara granice sa Srbijom ogradu već "krasi" i bodljikava žica te je čuvaju dobro opremljeni policajci. Stajala je oko 80 milijuna eura, piše Reuters. Vlada je zadužila vojsku za organizaciju izgradnje kako bi se gradilo brže, a cijela akcija je podignuta na razinu nacionalnog projekta, vrlo popularnog "kod kuće", a žestoko kritiziranog od drugih čelnika EU.

Orbanova vizija moćne države

- Trebalo je neko vrijeme, no Vladina kampanja je na kraju uspjela okrenuti javnost protiv izbjeglica. Javna televizija je gledateljima izbjeglice prokazala kao rulju koja napada policije i gađa je kamenjem - kazao je Richard Szentpeteri Nagy, analitičar u centru za političke analize. 41 kilometar privremene ograde na granici sa Hrvatskom izgrađeno je u samo četiri dana, a strojevi sada rade i na trajnoj barijeri koju će opasavati bodljikava žica.

Reuters piše da logistika na izgradnji ograde pokazuje Orbanovu viziju moćne države koja "pokazuje svoje mišiće". Vojska je brzo pronašla privatne tvrtke za izgradnju ograde, a radi se sedam dana u tjednu. Dio ograde su izgradile tvrtke koje su koristile zatvorenike kao radnu snagu. Oni su dobili manji dio zarade, a ostatak je otišao za financiranje zatvorskog sustava. Ogradu su gradili i nezaposleni, koji primaju naknadu za nezaposlene, kroz program javnih radova. Da se nisu odazvali radovima, tada bi ostali bez naknade za nezaposlene.

"Nije samo jeftinije i brže, nego je i diskretnije"

Vlada tvrdi da je davanje vojsci nadležnost za izgradnju bio jedini način da se ograda brzo izgradi, a time su izbjegli i neugodne stavke u zakonima o javnoj nabavi. Oni koji grade ogradu kažu da vojno upravljanje donosi i veću tajnost. - Nije samo jeftinije i brže, nego je i diskretnije - kazao je jedan od radnika na granici sa Hrvatskom. - Vojnici ne istupaju u javnosti, zatvorenici također ne govore, a i radnici na javnim radovima znaju da im nije u interesu progovoriti - dodao je.

Čini se da Orbanova taktika "pali" na domaćem planu jer je njegova stranka Fides, prema anketi objavljenoj u ponedjeljak, po podršci javnosti 10 posto ispred najbližeg rivala. Druga anketa je pokazala da 82 posto građana Mađarske podržava stroža imigrantska pravila.

Sve priče o izbjeglicama čitajte u našem specijalu Izbjeglička kriza

>>Vozači kamiona blokirali Bajakovo, kolona na izlazu iz Hrvatske 9 km. Iz Bapske 18 autobusa otišlo za Opatovac

>>Europa nije smjela dopustiti Orbánu da zazida granicu prije uvođenja sustava kvota

Komentara 71

Avatar kraljevic2083
kraljevic2083
09:39 23.09.2015.

Podrška gospodinu Orbanu, jedini državnik koji brine za vlastiti narod i očuvanje europske kulture.

BU
Bulaba
09:47 23.09.2015.

Je li što Reuters rekao o američko-meksičkom zidu ili o zidovima po Izraelu i oko Palestine? A kako stojimo s mađarskim gospodarstvom, jesu li i kod njih prekinute željezničke veze i blokirani granični prijelazi kamionima, ili sve ide u redu? A što ćemo s mađarskim rastom BDP-a: zadnja 4 kvartala 3,3%, 3,3%, 3,5%, 2,7%, u odnosu na Hrvatsku: -0,2%, 0,2%, 0,5%, 1,2%?

Avatar niwrad
niwrad
09:54 23.09.2015.

Svaka suverena država ima pravo graditi ograde kakve hoće i prema kome hoće isto kao i kad vlasnik ograđuje svoje imanje da bi zaštitio sebe i svoje vlasništvo. Nesposobni EU birokrati i salonski humanisti neće zaštititi malog čovjeka koji će najviše ispaštati zbog nekontroliranog upada hordi sa Bliskog istoka na njegov teritorij. Niti jedna suverena država nema apsolutno nikakvu obvezu primiti ikoga, a kamoli one koji nisu izbjeglice sa ratom pogođenog područja. Dakle, čak imamo pravo zatvoriti vrata izbjeglicama isto kao što vlasnik kuće nije obvezan u svoju kuću primiti susjeda kojem je izgorjela kuća. To je čisto stvar njegove dobre volje. To što će uhljebi u formi salonskih humanista takav čin nastojati osuditi razno raznim taktikama emocionalne manipulacije je potpuno irelevantno. Činjenica ostaje da svaka suverena država određuje sama za sebe pravila igre i nitko joj to pravo ne može oduzeti. Zato, bravo Mađarska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije