Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bitka za postrojenja

ISIL napao presudno područje za izvoz libijske nafte

Libija
Reuters/PIXSELL
05.01.2016.
u 23:28

Libija ima najveće zalihe nafte u Africi koje se procjenjuju na 48 milijarda barela.

Sukobi džihadističke skupine Islamske države (ISIL) i libijskih snaga na sjeveru Libije, blizu glavnih naftnih terminala u zemlji nastavili su se i danas, drugi dan zaredom. Terminali Al Sedra, Ras Lanuf i Brega na području "naftnog polumjeseca" na obali, najvažniji su u Libiji i presudni su za izvoz libijske nafte. ISIL je u ponedjeljak napao naftna postrojenja u Al Sedri i Ras Lanufu, pri čemu se sukobio s čuvarima tih objekata, rekli su sigurnosni izvori.

Ekstremistička skupina je iskoristila kaos u Libiji nakon pada Muammara Gaddafija 2011. i učvrstila se u zemlji te od lipnja kontrolira veliki grad Sirt, nešto zapadnije od "naftnog polumjeseca". Međunarodna zajednica, zabrinuta zbog jačanja te skupine, radi na uspostavi vlade nacionalnog jedinstva dok se oko vlasti spore dvije suparničke vlade - jedna sa sjedištem na istoku, koju priznaje međunarodna zajednica i druga sa sjedištem u Tripoliju.

Libija ima najveće zalihe nafte u Africi koje se procjenjuju na 48 milijarda barela. Njezina je proizvodnja u 2011. bila procijenjena na 1,6 milijuna barela na dan, ali je poslije naglo pala.

>>Islamska država ubila novinarku zbog pisanja o stanju u gradu Raqqa

>>Diplomatski rat sunita i šijita može se pretvoriti i u oružani

Komentara 8

GV
golub Vaso
00:01 06.01.2016.

to je ta američka sloboda i demokracija koju šire bliskim istokom

Avatar Abcd....
Abcd....
00:13 06.01.2016.

Terorist Erdogan vec salje tankere prema Libiji.

LU
Lujo123
09:55 06.01.2016.

ameri jel vas bar malo onak ljudski sram radi sveg zla koje ste napravili tim narodima? :@

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije