Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvještavanje o zločinima

Islamska država ubila novinarku zbog pisanja o stanju u gradu Raqqa

Ruqia Hassan
Foto: Facebook
1/3
05.01.2016.
u 18:20

"Kada me ISIL ulovi ili ubije, u redu je. Bolje nego da živim u poniznosti"

Hrabra aktivistica Ruqia Hassan tajno je izvještavala o zločinima u gradiću Raqqa, počinjenima od strane Islamske države. Podržavala je sirijsku revoluciju i sudjelovala na prosvjedima protiv Assada.

- U Raqqi sam i dobivam prijetnje smrću. Kada me ISIL ulovi ili ubije, u redu je. Odrezat će mi glavu, ali umrijet ću dostojanstveno, bolje nego da živim u poniznosti - rekla je Hassan.

ISIL je pogubio navodno prvu žensku građansku novinarku koja je izvještavala s tog teritorija, kako tvrde sirijski mediji. Od listopada prošle godine ovo je peta novinarka ubijena iz sličnih razloga.

Hassan je na društvenim mrežama koristila i pseudonim Nisan Ibrahim kao nezavisna reporterka. U nekim od zadnjih objava kritizirala je Islamsku državu spomenuvši njihove zabrane Wi-Fi-ja u gradiću Raqqa.

Prema prijevodu stranice Syria Direct rekla je: 'Slobodno nam onemogućite pristup internetu, naši golubovi pismonoše neće se žaliti.'

Točan datum njenog smaknuća nije poznat, a s online aktivnostima prestala je u srpnju 2015. godine.

Arapska televizija tvrdi kako je ISIL prije tri dana javio vijest o njenoj smrti i Hassanovoj obitelji. Nezavisni novinar, Furat al-Wafaa (RBSS) kaže da je Ruqia stalno izazivala Isil i često izvještavala o aktualnim zračnim napadima.

U prosincu prošle godine Islamska država usmrtila je i aktivista Naji Jerfija, čiji zadnji dokumentarac 'Islamic State in Aleppo' otkriva kršenje ljudskih prava u ovom sirijskom gradu.

>> Islamska država napala najveći libijski naftni terminal

Ključne riječi

Komentara 12

Avatar Abcd....
Abcd....
19:13 05.01.2016.

Nema vijesti iz Koelna o masovnom silovanju za NG? Malo su se lijecnici, arhitekti i inzenjeri u Mercedesu zaigrali?

NL
nenad.levar
18:32 05.01.2016.

odvratne zvijeri

YU
yurkov
20:50 05.01.2016.

Prestanite nas bombardirati vijestima o ovim nakazama, želudac mi se diže od njih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije