Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'PACIFIKACIJA'

Brazilska policija krenula u čišćenje kompleksa favela u Riju

Brazil
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)
1/7
30.03.2014.
u 16:25

Kompleks Mare obuhvaća 15 slumova i udomljuje oko 130.000 ljudi

Brazilska policija i federalne snage danas su zauzele kompleks favela Mare u Rio de Janeiru kako bi zaustavile rast nasilja nakon što su krijumčari droge napali policiju u tri sluma. U akciji u kojoj je sudjelovalo oko 1400 policajaca nije ispaljen ni jedan metak.

Policija je pokušala istjerati narko-bande iz ovog kompleksa od 15 slumova koji se širi na oko 5 kvadratnih kilometara kod glavne ceste prema zračnoj luci na sjeveru Rija i u kojemu stanuje oko 130.000 ljudi. Današnja akcija dio je programa "pacifikacije" koji je počeo 2008. godine kako bi se suzbilo nasilje uoči dva važna sportska događaja. Naime, za manje od tri mjeseca trebala u gradu bi trebalo početi Svjetsko prvenstvo u nogometu, a 2016. godine Rio će biti domaćin i Olimpijskim igrama.

- Ovo se moralo dogoditi i bilo je krajnje vrijeme. Ovu je četvrt već dugo trebalo očistiti, ali su nas uvijek ignorirali. Predugo su ove bande vladale ovim mjestom - rekla je Hilda Guimares, starija žena koja je polako išla prema crkvi dok su istom ulicom trčali pripadnici elitnih postrojbi BOPE. Za razliku od nje, dio stanovnika nije toliko sretan ovakvim akcijama, a policija zamjera preoštre mjere.

>> Favele: Na narkobande vojska, tajni agenti i - roboti

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije