Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NE RAZUMIJE LOGIKU

Zlatko Mateša 'podivljao' na Japance: Taj sustav je neodrživ, nesposobni su!

Foto: Zeljko Hladika/PIXSELL
1/5
13.07.2021.
u 20:26

- Tko mu može nadoknaditi godine treninga i priprema, napora i odricanja koje je uložio za svoj prvi olimpijski nastup?

Sustav u Tokiju je neodrživ, tražimo od MOO-a zaštitu sportaša, poručio je predsjednik Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Zlatko Mateša nakon što je Matija Marinić, prvi hrvatski sportaš koji je stigao u Tokio na Olimpijske igre, završio u samoizolaciji.

Najbolji hrvatski kanuist na divljim vodama u Japan je došao prije tjedan dana, a jutros je dobio odluku da idućih tjedan dana mora provesti u karanteni. Naime, jedan od putnika s leta kojim su Marinić i njegov trener Stjepan Perestegi stigli u Japan, zaražen je koronavirusom.

Marinić je cijepljen, nema nikakvih simptoma, a iza njega je deset dana svakodnevnog testiranja na koronavirus od čega je osam testova napravio u Japanu, no ipak je morao završiti u samoizolaciji.

14.05.2021., Zagreb - Najbolji hrvatski kanuist u slalomu na divljim vodama i evidentni olimpijski kandidat za Tokio, Matija Marinic na treningu na brzacima rijeke Save kod zagrebacke toplane. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

- Ovaj sustav je naprosto neodrživ, kakva je korist sportašu boraviti u Japanu i provoditi vrijeme u izolaciji, uz silna testiranja i dokaze da nije zaražen? Olimpijske igre su za našeg Matiju Marinića već izgubljene, makar još i nastupio na njima, kako je predviđeno od 25. srpnja. Tko mu može nadoknaditi godine treninga i priprema, napora i odricanja koje je uložio za svoj prvi olimpijski nastup - istaknuo je Mateša.

>>> Pogledajte što hrvatski olimpijci prolaze u Tokiju

- Ovo je eklatantan primjer nesposobnosti organizatora da se nosi s problemima povezanim s pandemijom. Tražimo od Međunarodnog olimpijskog odbora da se zaštite sportaši koji svakodnevnim testiranjima dokazuju svoj zdravstveni status i da se nad njima ne provode ovako rigorozne i ničim utemeljene mjere, jer sve onda gubi smisao - dodao je predsjednik HOO-a.

HOO je uložio žalbu na odluku o samoizolaciji našeg olimpijca, a zamjenica šefa Misije HOO-a Petra Nosso pojasnila je da su Marinić i njegov trener Stjepan Perestegi "sankcionirani" na temelju uvida u sjedeća mjesta otisnuta na aviokartama, a prema njima su trebali sjediti u blizine zaražene osobe.

Međutim, kako nisu sjedili na tim pozicijama, bili su prilično daleko od potencijalnog izvora zaraze. Nosso je dodala i to da Međunarodni olimpijski odbor (MOO) pokušava riješiti ovaj slučaj razgovorima s partnerom u organizaciji Igara - japanskom vladom, koja bi i u ovakvim slučajevima trebala biti iznad vlasti pojedine prefekture.

>>> Unatoč izvanrednom stanju, Olimpijske igre idu po planu

Komentara 22

RO
roland
21:03 13.07.2021.

U Japanu potvrda o cijepljenju ništa ne znači. Puno je sportaša protiv cijepljenja, ne žele biti pokusni kunići i ne žele se cijepiti s nečim što je neprovjereno i izaziva negativne reakcije na organizam. Japanci znaju da su mnoge države izdale lažne potvrde o cijepljenju i zato sve koji su bili u kontaktu sa zaraženim stavljaju u karantenu. Sad bi Japanci trebali vjerovati potvrdi koju je izdao Južni Sudan, Istočni Timor ili Haiti. Njih to uopće ne zanima.

Avatar Stari_Pjer
Stari_Pjer
20:58 13.07.2021.

da sam žemsko mislim da ovog lika (Z.M.) ne bih mogao taknuti, pa da je zadnji na vijetu.

RO
roland
20:56 13.07.2021.

U Japanu je takav sustav i tu nema pomoći. Danas je samo na Glavnom kolodvoru u Zagrebu kašnjenje vlakova u dolasku bilo najmanje 30-tak minuta. Na dnevnoj razini. A kompletna japanska željeznica, na godišnjoj razini ima kašnjenje od 6 minutaa i onda generalni direktor japanske željeznice izvrši samoubojstvo. Sad ćemo mi Japanu dijeliti lekcije o redu i sustavu???!!! I to Mateša koji je bio premijer Vlade RH za vrijeme privatizacije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije