Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STJEPAN TOMAS I NOVINARI VEČERNJEG

VEČERNJI TV 'Ovo nije bila prava Hrvatska, čeka nas teška borba za prolaz. Dalić vidi koji potez mora povući'

23.11.2022.
u 13:00

Uživo u studiju Večernjeg lista otvaranje Hrvatske na SP-u u Kataru i 'nulu' protiv Maroka analiziramo s našim bivšim reprezentativcem, danas trenerom Stjepanom Tomasom, iza kojeg su tri velika natjecanja u hrvatskom dresu i veliko internacionalno iskustvo. Rezultatom 0:0 završila je prva utakmica Hrvatske u skupini, a u studiju Večernjeg lista, iz kojeg se javljamo svaki dan s našim gostima, stručnjacima i analitičarima, izostalo je slavlje, ali nije bilo mjesta ni pretjeranoj dramatici. Blijeda je bila igra Hrvatske, ali Zlatko Dalić mogao je jasno detektirati sve probleme koje mora riješiti u nastavku. Idući susret Hrvatsku čeka u nedjelju, protivnik je Kanada.

Uživo u studiju Večernjeg lista otvaranje Hrvatske na SP-u u Kataru i 'nulu' protiv Maroka analiziramo s našim bivšim reprezentativcem, danas trenerom Stjepanom Tomasom, iza kojeg su tri velika natjecanja u hrvatskom dresu i veliko internacionalno iskustvo. Rezultatom 0:0 završila je prva utakmica Hrvatske u skupini, a u studiju Večernjeg lista, iz kojeg se javljamo svaki dan s našim gostima, stručnjacima i analitičarima, izostalo je slavlje, ali nije bilo mjesta ni pretjeranoj dramatici. Blijeda je bila igra Hrvatske, ali Zlatko Dalić mogao je jasno detektirati sve probleme koje mora riješiti u nastavku. Idući susret Hrvatsku čeka u nedjelju, protivnik je Kanada.

Što nas očekuje i koje poteze Dalić mora povući? Specijalne emisije Večernji tv-a tijekom SP-a u Kataru vodi Dea Redžić, a uz Stjepana Tomasa igru reprezentacije komentirao je i naš reporter i dugogodišnji novinar Željko Janković. 

- Nažalost, nismo pokazali danas našu igru. Bili smo blijedi. Nismo bili na razini na kojoj moramo biti. Moramo biti bolji ako želimo proći grupu. Zakomplicirali smo si život s ovim neriješenim rezultatom. Mi smo bili favoriti, ali po ovoj igri nemamo se čemu nadati.U iduću utakmicu moramo ući bolje. Moramo biti okomitiji, moramo biti opasniji. Previše smo na našoj polovici stadiona. Ne znam jesmo li u drugoj polovici imali jedan šut na gol, osim ove Lovrenove - komentirao je Tomas prvu utakmicu hrvatske reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

- Bilo je nekih tehničkih situacija gdje smo iz posjeda gubili loptu u opasnoj zoni što ne nikako ne smije dogoditi. Čak i da smo pobijedili, nemamo razloga za zadovoljstvo. Ovo nije razina Hrvatske i nema dvojbe. Ovo nije razina ozbiljna jednog svjetskog prvenstva. To je problem - kazao je Janković, na što se Tomas zapitao 'što je razlog tome'.

Janković je ustvrdio da postoji neki problem i da je moguće da je to bilo i u pripremama. Dea Redžić istaknula je kako su svi oni u studiju više hvalili igru pojedinih igrača Maroka, nego Hrvatske.

- Svjetsko prvenstvo je specifično u psihološkom smislu. Teško je naći sredinu - ukazao je Janković na taj aspekt ovog sportskog natjecanja. Tomas je ustvrdio da hrvatska reprezentacija mora opravdati očekivanja države i naroda koji nas bodri.

- Kovačić, Brozović i Modrić su prije sudjelovali, a neki igrači mogli su biti pod dojmom. Mi ovisimo od pojedinih igrača kao što su Modrić, Perišića Brozović. Kad oni nemaju svoj dan, teško je očekivati da će Sosa uzeti inicijativu napadu - objasnio je Janković.

Redžić je pitala goste da komentiraju izmjene koje je uveo Dalić.

- Vlašić je u prvom poluvremenu imao dvije prilike. Ne znam što smo dobili više. Pašalić...Livaja je trebao dati više. Oršić nije mogao ni više - smatra Tomas.

- Zato sam rekao da je trebalo uvesti Petkovića. Livaja i on su dosta slični. Tko zna u kojem je stanju Petković? - ustvrdio je Janković, na što mu je novinarka napomenula kako je Bruno Petković u dobrom zdravstvenom stanju.

- Mi imamo četiri napadača kakva imamo. Mi moramo dovesti loptu njima. Ako vezni red to ne organizira, teško je napadaču bez lopte - nadometnuo je Tomas komentirajući situaciju u postavi.

- Bolje bod nego poraz. U nekim trenucima su Marokanci bili dominantniji. Mene više zabrinjava energija - rekao je Janković. Tomas je objasnio kako pojedini marokanski igrači igraju u svjetskim klubovima i da "nisu iznenađenje" kao što je bila utakmica s Argentinom i Saudijskom Arabijom.

Upitan da kaže što bi on rekao igračima, Tomas je kazao kako je možda dobro da se ovo dogodilo na početku.

- Sjetimo se kako smo izgubili onu utakmicu protiv Austrije u Osijeku pa smo se dizali. Možda je dobro što je došao jedan šamar. Možda da mi vidimo i da vidi izbornik da moramo dati više. Moramo bolje igrati - kazao je Tomas.

Gosti su komentirali prvu izjavu kapetana hrvatske reprezentacije Luke Modrića koji je kazao da je utakmica bila teška.

- Da smo pobijedili i probili led s ovom utakmicom, bilo bi nam puno lakše. Pao bi taj teret s leđa. Možda bi igrali s više samopouzdanja. Mislim da je ključna bila situacija s Vlašićem - smatra Tomas. Janković pak navodi kako je bilo zabilježeno puno tehničkih pogrešaka.

U studiju Večernjeg lista jedna od tema je bilo i stanje u hrvatskom nogometu, te ozbiljno pomanjkanje igrača na pojedinim pozicijama.

- Hajduk ima par igrača u svojoj školi. Nije sjajna situacija ni u Dinamovoj školi. Mi ćemo taj problem osjetiti u narednih četiri-pet godina. Odlazi Brozović. Odlazi Modrić. S tim problemima trebaju se baviti klubovi - smatra Janković.

Tomas se nada da bi Hrvatska mogla doći do polufinala, unatoč onome što smo vidjeli danas.

- Trebamo razviti novi diskurs o tome kako govorimo o reprezentaciji. Moramo se okrenuti razmišljati na drugačiji način o tome - ustvrdio je Janković dodajući kako se ide iz opće depresije u opće veselje i obrnuto.

Prvo poluvrijeme

Rezultat nakon prvog poluvremena utakmice Hrvatske i Maroka bio je 0:0, a samo je bila jedna značajna prilika s hrvatske strane.

- Sigurno sam očekivao više od Hrvatske u prvih 45 minuta utakmice. Ušli smo malo previše rezervirano u utakmicu. Možda smo malo često dolazili po loptu i Modrić i Kovačić i Brozović. U jednom trenutku po loptu se spuštao i Kramarić. Falilo nam je dosta tih igrača na tim linijama. Brozović i Modrić trebaju biti bliže golu. Da samo dođe jedan po loptu. Vidjeli smo to u 38. minuti kad je Modrić imao taj šut. Previše je daleko od gola. Moramo više koristiti lijevi i desni bok. Moramo više koristiti Sosu i Perišića. Vidjeli smo kad je Sosa došao bliži, imali smo šansu - kazao je Tomas.

Moramo više koristiti Juranovića i Vlašića po desnoj strani, smatra Tomas i dodaje kako je nužan brz protok lopte. Bivši Vatreni se potom složio s komentarom novinarke Dee Redžić da moraju biti opasniji.

- Krivo smo ušli u utakmicu, ako da smo se nadali da će nas se Marokanci prestrašiti. Vidjeli smo da je to ozbiljna reprezentacija koja nema straha. Hrvatska je u prednosti zbog kvantitete ozbiljnih utakmica koji su naši igrači odigrali. Tu smo u prednosti, ali naši osnovni mehanizmi ne funkcioniraju. Većina situacija se događa slučajno Puno toga ćemo morati promijeniti. Nikako ne zadržavamo loptu na marokanskoj polovici. Možda bi tamo trebalo staviti Petkovića - kazao je Janković, dok je Tomas istaknuo da je to potrebno u drugom poluvremenu.

Gosti su istaknuli kako je Gvardiol bio odličan na terenu.

- Perišić i Sota će morati obratiti pozornost na Hakima. Kad su oni na toj lijevoj strani, morat će dolaziti ofenzivno. Kad je tamo bio Sosa, skoro smo zabili gol. Moramo obratiti pozornost defenzivno s Perišićem i Sosom, a kad su oni ofenzivni ima prostora na lijevoj strani i moramo to koristiti - kazao je Tomas i najavio kako vjeruje da će prve izmjene biti u 60. minuti i da će izbornik Dalić pričekati.

- U kasnijoj tranziciji iskoristili smo Vlašića. Imao je on dva šuta. Kad je Sosa ubacio, on je bio na prvoj stativi. Ako ne bude imao problema s tim listom, mislim da bi Vlašić mogao u drugom poluvremenu biti važan igrač - dodao je Tomas.

- Kako je utakmica izmicala, malo smo se probudili. Nadam se da ćemo u drugom poluvremenu krenuti s tim istim tempom. Treba nam ta energija - ustvrdio je Tomas

Na pitanje što igrači mogu očekivati od izbornika, naveo je kako je vidio da su se u par navrata dignuli i Ćorluka i Dalić te su davali sugestije Sosi da "zatvori tu lijevu stranu".

- Morat ćemo zaustaviti marokansku desnu stranu. Mislim da bi mogli to s izmjenama  - ustvrdio je.

Janković je naveo kako je važno da nam se dogodi pogreška koju onda mogu iskoristiti.

- Ako Kovačić, Brozović ili Sosa izgube loptu u sredini, oni imaju tu brzu tranziciju i mogu zaprijetiti, Ali nadam se da neće - komentirao je Stjepan Tomas Jankovićev osvrt utakmice.

- Hoće li kvaliteta presuditi? Vidjeli smo jučer s Argentinom - dodao je Janković i podsjetio na pobjedu saudijske reprezentacije nad Argentinom koja je šokirala svijet.

'I ja bih isto dao prednost Kramariću'

Uoči utakmice, ugledni trener istaknuo je kako se nada dobrom rezultatu.

- Euforija je velika i osjećaj je poseban, probudio sam se, nabrijan sam i nadam se dobrom rezultatu. 

- Perišić će mora pomagati Sosi. Morat ćemo obratiti pozornost na toj strani - naveo je.

Poznati trener komentirao je što očekuje od hrvatske strane.

- Dalić se odlučio za Lovrena i Gvardiola Po meni da je krenuo sa Šutalom ne bi pogriješio. On je po meni odigrao jako dobro posljednje utakmice za reprezentaciju. Dalić se odlučio za senatore, lidere. Odlučio se za dvojicu igrača koji puno znače kad su na terenu.Vidjet ćemo kako će to izgledati na terenu. U sredini smo jako dobri. Imamo najjači vezni red na svijeta - kazao je.

Napomenuo je kako će Gvardiola biti jedan od najskupljih hrvatskih igrača. 

- To je jedan poseban osjećaj na Svjetskom prvenstvu - napomenuo.

Na pitanje što bi on rekao igračima da je izbornik, ugledni trener kazao je: - Ne treba podcijeniti protivnika. Vidjeli smo jučer Argentinu. Trebamo igrati našu igru, trebamo ući u utakmicu kako spada.

Osvrnuo se i na postavu.

- Ja bih isto dao prednost Kramariću u prvih 11. On je to - komentirao je Tomas i prognozirao da će biti 2:0.

>> Haidar Diab: Prije bih talibanima dao da rade SP! I Morgan Freeman je došao za pare

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


 

Komentara 15

DU
Deleted user
12:49 23.11.2022.

88. minuta a oni od noge do noge na našoj polovici i nitko ne trči naprijed. Od početka je igra krivo postavljena.

Avatar zidam spremno
zidam spremno
12:29 23.11.2022.

Naši su “majstori” igre prema nazad… katastrofa. Da sam im ja izbornik, uveo bi novcanu kaznu za cijeli tim ako se lopta u 10 sec ne prenese na protivnicku polovicu i za svakog onog pojedinca koji vrati loptu nazad na nasu polovicu kad se jednom prijedje na protivnicku.

SS
sokac sa drave
13:04 23.11.2022.

Ako imas Kramaica ili Livaju onda ih se mora traziti i davati im lopte ovako smo bezopasni.Najvise lopti je oduzeo i presjekao Modric.Kada smo u moje vrijeme odigrali ovakovu utakmicu onda su nam n avijaci govorili da smo igrali kukavicki.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije