Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Hina, Dominik Smolak
SUPER ZAVRŠNICA

'Naš' Pulišić sjajno asistirao za vodstvo SAD-a, Bale uzvratio iz penala za remi

'Naš' Pulišić sjajno asistirao za vodstvo SAD-a, Bale uzvratio iz penala za remi
Foto: PEDRO NUNES/REUTERS
21.11.2022. u 22:02

Nogometaši SAD-a i Walesa odigrali su 1-1 (1-0) u dvoboju prvog kola skupine B na Svjetskom prvenstvu kojem je domaćin Katar.

>> VIDEO: Sosa o emocijama prije prve utakmice: Ovo mi je ostvarenje sna, jedva čekam da počne

Amerikanci su poveli pogotkom Timothyja Weahe, sina bivšeg dobitnika Zlatne lopte Georgea Weaha, u 36. minuti, a izjednačio je Gareth Bale iz penala u 82. minuti. 

Amerikanci su gotovo redovit sudionik svjetskih prvenstava, dok je Wales posljednji put na Svjetskom prvenstvu nastupio daleke 1958. godine. Mladu i poletnu momčad Amerike predvodila je njihova najveća zvijezda, igrač Chelseaja hrvatskih korijena Christian Pulišić, koji je driblao, asistirao i praktički bio velika pokretačka snaga SAD-a, koji je posve dominirao u prvom dijelu i već tada su mogli riješiti dvoboj.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group B - United States v Wales - Ahmad Bin Ali Stadium, Al Rayyan, Qatar - November 21, 2022 Timothy Weah of the U.S. celebrates scoring their first goal with Christian Pulisic, Weston McKennie and Walker Zimmerman REUTERS/John Sibley Photo: John Sibley/REUTERS
Foto: John Sibley/REUTERS

No, nisu ga riješili, i u drugom dijelu su ostali bez snage, što su iskusniji Velšani iskoristili. Njihova najveća zvijezda Gareth Bale, svojevremeno najskuplji igrač svijeta, na ovoj utakmici se pojavio svega dvaput, u 82.minuti.Prvo je znalački postavio nogu i iznudio penala, a potom svojom poznatoj ljevicom donio poravnjane. U svih ostalih 90-tak minuta Bale kao da nije bio na terenu. 

Od samog početka dvoboja mladi Amerikanci su preuzeli kontrolu nad dvobojem, te su predstavljali permanentnu opasnost za velška vrata.

U 9. minuti su Amerikanci bili vrlo blizu vodstva - prvo je nakon ubačaja Weaha velški stoper Rodon neoprezno glavom sproveo loptu ka svojim vratima, ali je srećom pogodio vratara Henneseya u prsa, a u nastavku akcije Sargent je udarcem glavom iz blizine pogodio vratnicu.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group B - United States v Wales - Ahmad Bin Ali Stadium, Al Rayyan, Qatar - November 21, 2022 Christian Pulisic of the U.S. in action with Wales' Connor Roberts REUTERS/Pedro Nunes Photo: PEDRO NUNES/REUTERS
Foto: PEDRO NUNES/REUTERS

U 36. minuti su se isplatila sva američka nastojanja. Odigrali su brzu i preciznu akciju, Pulišić je briljantno proigrao napadača Lillea Weaha, koji šalje loptu ispod vratara za 1-0. Velšani su u prvom dijelu ostali bez ijedne opasnije akcije za američka vrata, a Bale je bio praktički nevidljiv.

U drugom dijelu je velški izbornik uveo 196 centimetara visokog Kiefera Moorea, i Velšani su postali puno opasniji. U 65. minuti prvi puta pucaju po golu, a američki vratar je obranio šut Daviesa, da bi potom nakon udarca s kuta Moore glavom gađao iznad grede.

U 80. minuti katarski sudac pokazuje na bijelu točku nakon što Zimmerman ruši Balea, a nekad velika zvijezda Tottehama i Reala sam je realizirao kazneni udarac.  I to je bio konačan rezultat jer obje momčadi nisu imale snage za još jedan gol.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group B - United States v Wales - Ahmad Bin Ali Stadium, Al Rayyan, Qatar - November 21, 2022 Wales' Gareth Bale celebrates scoring their first goal REUTERS/Fabrizio Bensch Photo: Fabrizio Bensch/REUTERS
Foto: Fabrizio Bensch/REUTERS

U ovoj skupini B, ranije tijekom ponedjeljka, Engleska je pobijedila Iran 6-2. U drugom kolu će, 25. studenoga, igrati Wales i Iran (11 sati) te Engleska i SAD (20 sati).

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista

 

Niže pronađite tijek utakmice.

SAD - WALES 1-1

Strijlelci: 1-0 Weah (36), 1-1 Bale (82pen)

Pred 43.000 gledatelja na stadionu Ahmad bin Ali Stadium u Al Rayyanu sudio je Katranin Yasim. 

SA: Turner - Dest (Yedlin, 74), Zimmerman, Ream, Robinson - McKennie (Aaronson, 66), Adams, Musah (Acosta, 74) - Weah (Morris, 88), Sargent (Wright, 74), Pulišić

WALES: Hennessey - Mepham, Rodon, B. Davies - Roberts, Ramsey, Ampadu (Morell, 94), Wilson (Thomas 92), N. Williams (Johnson, 79)- Bale, James (Moore, 46)

Standings provided by Sofascore

Komentara 10

EV
EvoZore
07:09 22.11.2022.

Pulišič je imao izbor biti zvijezda u SAD ili sjediti na klupi vatrenih, kaj bi vi uzeli?, i zato ne kenjajte. Za utakmicu, upravo sam očekivao takav rasplet, amerikanci igraju dobro ako im daš prostora, kad ih stisneš neznaju dalje. Wališani, pa ajd recimo ovako, napravili su najbolje što su mogli u okviru njihovih mogučnosti.

ČI
Činjeničarcontreras
22:52 21.11.2022.

Naš 😆.hrvatska do tokya

AN
antetoni
21:19 21.11.2022.

hebalo vas taj "nas". Da je zelio biti nas nebi bio Amerkanac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije