Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Autori: Hina, Dominik Smolak
KAKVA ZAVRŠNICA

Čudesni Tunižani srušili prvaka Francusku (1:0)! Dalje ipak ide Australija koja je dobila Dansku (1:0)

Čudesni Tunižani srušili prvaka Francusku (1:0)! Dalje ipak ide Australija koja je dobila Dansku (1:0)
Foto: Carl Recine/REUTERS
30.11.2022. u 18:02

U dvoboju zadnjeg, 3. kola skupine D Svjetskog prvenstva u Al Rayyanu su nogometaši Tunisa slavili protiv Francuske s 1-0 (0-0), ali im to nije bilo dovoljno za prolaz. Tunižani su do pobjede došli u 58. minuti golom Wahbija Khazrija nakon solo-prodora. Svjetski prvaci su doživjeli zaslužen poraz od Tunisa jer su postavili pričuvnu postavu, a Sjevernoafrikancima ni pobjeda nije dovoljna za prolaz jer su Australci iznenađujuće svladali Dansku. 

Tunis, momčad koja je zabila jedan gol na prvenstvu, bila je dvije minute u osmini finala, do gola Australca Leckiea, ali im za utjehu ostaje pobjeda protiv omraženih Francuza.

Francuzi su protiv Tunisa, s obzirom da su se već plasirali, postavili pričuvni sastav bez zvijezda Kyliana Mbappéa, Oliviera Girouda i Antoine Griezmanna, te s čak devet izmjena u odnosu na utakmicu s Danskom. Bio je to sastav svjetskih prvaka koji je prvi, a i zadnji, puta igrao zajedno, a na vratima je bio Steve Mandanda koji je s 37 godina i osam mjeseci postao najstariji Francuz koji je igrao na mundijalu.

Upravo je Mandanda jedan od najzaslužnijih što su Francuzi na odmor otišli s 0-0, crnoputi vratar je u dva navrata zaustavio opasne šuteve Khazrija. Tunisu je u osmoj minuti postigao gol, ali je VAR ustanovio da je Ghandri bio u zaleđu, dok su Francuzi zaprijetili u 25. minuti preko Comana, čiji je udarac otišao tik uz vratnicu.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group D - Tunisia v France - Education City Stadium, Al Rayyan, Qatar - November 30, 2022 France's Kylian Mbappe on the substitutes bench REUTERS/Siphiwe Sibeko Photo: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS
Foto: SIPHIWE SIBEKO/REUTERS

Ponajbolji tuniski igrač Khazri u 58. minuti je doveo Afrikance u vodstvo nakon solo-prodora kroz francusku obranu, a njegov prizemni udarac desetak metara odsjeo je u samom kutu vrata. Bio je to prvi zgoditak Tunisa na ovom prvenstvu, a Khazri se ozlijedio prilikom postizanja gola i morao je izaći.

Francuski izbornik Deschamps potom u igru uvodi Mbappea, a desetak minuta kasnije i Griezmanna i Dembelea.To je rezultiralo opsadom gola Tunižana, čiji je vratar Dahmen dobro reagirao na  opasan šut Dembelea u 82. minuti. Dahmen je u 88. minuti zaustavio i šut Mbappea, a potom je u 98. minuti pogodio Griezmann, ali je njegov gol, nakon prave VAR konfuzije, poništen zbog zaleđa.

Nogometaši Australije plasirali su se iz skupine D, zajedno s Francuskom, u osminu finala Svjetskog prvenstva nakon što su pobijedili Dansku s 1-0 (0-0).

Izravni dvoboj za osminu finala Australija je odlučila u 60. minuti kada je kontranapad pogotkom zaključio Mathew Leckie. Francuska će kao prva u skupini D igrati protiv druge reprezentacije skupine C, dok Australci čekaju pobjednika skupine C na startu nokaut faze Svjetskog prvenstva.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group D - Australia v Denmark - Al Janoub Stadium, Al Wakrah, Qatar - November 30, 2022 Australia's Mathew Leckie celebrates scoring their first goal with Australia's Riley McGree REUTERS/John Sibley Photo: John Sibley/REUTERS
Foto: John Sibley/REUTERS

Od samog početka Danska je potpuno kontrolirala utakmicu te su se vrlo brzo počele nizati opasne situacije pred australskim golmanom Ryanom. U uvodnom dijelu ogleda najbolju je šansu imao Jensen koji je u 11. minuti pucao iskosa, ali je Ryan zaustavio taj udarac.

Pogotovo je opasno Danska prijetila preko Maehlea koji je bio teško uhvatljiv za australsku obranu. Nekoliko minuta nakon udarca Jensena upravo je Maehle zakuhao u australskom šesnaestercu, a nakon što se lopta „šetala“ blizu vratarske linije australska obrana je odagnala problem. Prijetili su potom Lindstroem i Eriksen, no australska mreža je i tada ostala netaknuta.

Nakon pola sata igre polako je splašnjavao pritisak Danske, a Australija, koja se dugo vremena orijentirala isključivo na kontranapade, sve je više uživala na terenu u posjedu čime su do daha došli njihov vratar Ryan i obrana. Čak je u samom finišu prvog dijela Australija imala dva potencijalno opasna napada, no na odmor se ipak otišlo praznih mreža.

U drugom dijelu opet je Danska imala prividnu nadmoć na terenu, ali vrlo teško su Danci dolazili u pravu priliku. U 60. minuti sijevnulo je na drugoj strani terena. Australci su lijepo organizirali kontranapad, a nakon što se riješio Maehlea precizno je u suprotni kut loptu smjestio Mathew Leckie za 1-0 Australije.

Soccer Football - FIFA World Cup Qatar 2022 - Group D - Australia v Denmark - Al Janoub Stadium, Al Wakrah, Qatar - November 30, 2022 Denmark's Joakim Maehle in action with Australia's Riley McGree REUTERS/Bernadett Szabo Photo: BERNADETT SZABO/REUTERS
Foto: BERNADETT SZABO/REUTERS, ilustracija

Bio je to znak da Danska krene svim silama po izjednačenje te potom i moguću pobjedu koja joj je bila potrebna za osminu finala. No, sve se jednostavnije branila Australija, a ujedno je bila i sve odlučnija zabiti drugi pogodak.

Tek u samoj nadoknadi Danska je više na silu kreirala neke opasne situacije, ali ostala je jako daleko od velikog obrata kojoj je bio potreban.

Niže pronađite tijek oba susreta kroz naš prijenos uživo.

Standings provided by Sofascore

Sve utakmice, komentare i analize vatrenih pratite na portalu Večernjeg lista


>> VIDEO: Joe Šimunić, Dea Redžić i Hrvoje Delač o srpskoj drami i faulu na Sulejmaniju: Sve za svoju zemlju


Komentara 12

BE
Beyonder
16:37 30.11.2022.

Afrikanci će pustiti afrikancima

ZM
zmik
17:56 30.11.2022.

Čestitam Dancima, održali su obećanje da će napustiti svjetsko prvenstvo.

DU
Deleted user
17:48 30.11.2022.

Al se naštimavaju rezultati...Francuzi očito bježe od Argentine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije