#105 za bolji svijet

Uoči Međunarodnog dana kretanja za zdravlje hodat će se 105 km u 24 sata

Foto: Robert Nagusch
1/2
05.05.2022.
u 20:17

Grupa entuzijasta predvođena Romanom Lončarom hodat će od Maksimira pa do Krškog i nazad. Zanimljivo, Roman je u 2021. prohodao 3354,35 km što je kao da je hodao od Zagreba do ruske Ufe.

Uoči Međunarodnog dana kretanja za zdravlje (10. svibnja) grupa entuzijasta odlučila se na pothvat koji u najmanju ruku intrigira. Naime, Roman Lončar uz petero svojih prijatelja prehodat će 105 kilometara u 24 sata.

Zašto 105, pitate se? Pa iz čiste simbolike datuma 10.5. koji žele obilježiti. Pod nazivom "#105 za bolji svijet" njihova priča krenut će 7. svibnja u 10 sati ispred maksimirskog stadiona.

Glavni akter Roman bio je igrač Dinama u juniorskoj kategoriji, a ljubav prema klubu ove entuzijaste ponukla je da krenu baš od plavog hrama. Cilj se čini jednostavan - svoju rutu trebali bi završiti 24 sata nakon starta na Trgu bana Josipa Jelačića.

Romanu, koji će hodati do Krškog i nazad, na dijelovima puta priključivat će se Dunja Dujmović, Tea Lončar, Dražen Dolenec, Mario Beber i Robert Nagusch.

Razgovarali smo s jednim od članova grupe koji nam je rekao i otkud ideja za ovako nešto:
- Ideja postoji već dulji period i bilo je tu već pothvata hvale vrijednih, hodanja na 50 kilometara, 60 km, 70 km, ali i 80km. Osim toga Roman i ja smo u tom hodačkom ritmu, a njemu to nije prvi pothvat, cilj mu je 100 km. Ovo je ujedno i najava za humanitarku koju ćemo prohodati u rujnu, 108 kilometara u 24 sata - priča nam Robert.

Ono što žele postići je i pomoći mladima:
- Cilj je skrenuti pozornost na kretanje povodom Međunarodnog dana kretanja za zdravlje i potaknuti ljude na kretanje. Plan je da mlade ljude izvučemo van, da nisu samo okupirani tehnologijom, nego da se bave sportom pa makar i rekreativno. Osim toga Roman je osoba s fizičkim oštećenjima, imao je dva karcinoma i cilj je pokazati ljudima da nema prepreka.

Pripreme za ovu rutu nisu bile posebne, jer kako kaže, to je stil života.
- Roman hoda stalno, različite dionice. Ima i svoju Facebook stranicu Cipelcugom kroz Hrvatsku. Ova ruta je ravničarska i ne bi mu trebala biti problem. U 2021. godini prehodao je 3354,35 km, dnevni prosjek hodanja bio je 9.19 km. Što na zemljopisnoj karti izgleda jako dobro, usporedbe radi to je udaljenost kao od Zagreba do grada Ufa u Rusiji.

A možda ovo već nekog potakne pa se Romanu priključi i više od ovih petoro prijatelja...  

Komentara 1

DD
dobar.dan
12:09 07.05.2022.

Moja baba (81) ujutro ukljucila Stravu i stavila mob u pregacu. Na kraju dana 12,06 km. Kuhinja, vrt, trgovina, plac i tako svaki dan. Jedino pauzira apl. kad sjedne u traktor. Po tome prehoda 4401,9 km godisnje, pa ti vidi. Baba, imas kilometara u nogama za otic na mjesec kad bi bilo stepenica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije