Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gorica u 1. HNL

Trenerski Super Kid ispunio desetljetni san čelnika grada

18.05.2018.
u 07:00

Prelec je momčad Gorice preuzeo sredinom rujna prošle godine nakon što je njegovu prethodniku i najvećem prijatelju Deanu Klafuriću stigao poziv Romea Jozaka da mu bude pomoćnik u varšavskoj Legiji

Utakmica pretposljednjeg kola Druge HNL 2017./18. Gorica – Šibenik ostat će u kolektivnoj memoriji svih koji su je gledali po strašnom nevremenu koje je doslovno tjeralo ljude s tribina, po dovršenju povijesne misije kluba nadomak metropole koji je gotovo puno desetljeće pokušavao probiti se do društva najboljih te po plesu na kiši, fešti u kaljuži usred svibnja.

HNK Gorica prvi je put u povijesti ostvarila plasman u Prvu HNL, a ostat će zapisano i da je uspjeh potpisao talentirani 30-godišnji trener Ivan Prelec koji bi mogao postati najmlađi trener koji je vodio neku momčad u našem najvišem razredu nakon Gorana Mrdalja.

1/9

Zaboravljeni Mrdalj imao je samo 28 godina kad je u sezoni 1993./94. vodio Dubravu osam utakmica (Marko Lozo je vodio Hajduk još mlađi, ali samo jednu utakmicu, op. a.).

Prelec je momčad Gorice preuzeo sredinom rujna prošle godine nakon što je njegovu prethodniku i najvećem prijatelju Deanu Klafuriću stigao poziv Romea Jozaka da mu bude pomoćnik u varšavskoj Legiji. Gorica je u tom trenutku bila vodeća, a Prelec ju je u nedjelju doveo do cilja u povijesnoj misiji. Hrabrost se isplatila i njemu i čelnicima...

– Ivana Preleca znam dugo, još iz Poleta iz Buševca, a kasnije je otišao u Dinamo. Znali smo da je jedan od najperspektivnijih Dinamovih trenera. Štoviše, u trenucima kad smo dovodili Klafurića, pregovarali smo i s Prelecom da njih dvojica zajedno vode momčad od početka. Tada nismo dobili zeleno svjetlo od Dinama, ali dobili smo ga kad je Klafurić otišao u Legiju. Hvala Dinamu koji je prepoznao njegov potencijal, izgradili smo ga u karakternu osobu, mislim da smo napravili odličan posao zajedno – rekao je predsjednik HNK Gorice Nenad Črnko koji je od 2009. na čelu kluba kojeg je godinama mic po mic približavao Prvoj HNL.

Otac dvoje djece

Mladi trener prvi veliki uspjeh proslavio je u gradu u kojem je odrastao, a rođen je par mjeseci nakon izgradnje i otvaranja stadiona na kojem je uveo Goricu u 1. HNL. Nije stoga ni čudo da su emocije po završetku bile jake.

– Neopisive! Ne samo meni već čitavom stožeru sastavljenom od dečki koji su ovdje igrali i radili. Hvala svima u klubu koji su živjeli za to i igračima koji su najzaslužniji za sve što je napravljeno – rekao je Prelec koji je nekad bio kapetan u mlađim kategorijama Dinama.

Prošao je cijelu školu našeg najtrofejnijeg kluba, no teške ozljede koljena, prva zadobivena u teškoj prometnoj nesreći (lom obje kosti u lijevoj potkoljenici, op. a.), odnijele su potencijalno veliku igračku karijeru. U ranim dvadesetima shvatio je da je bolje posvetiti se učenju za trenerski posao nego povlačenju po niželigaškim terenima.

I tad je krenula velika borba, radio je u osiguravajućoj kući i studirao na fakultetu, pa na HNS-ovoj akademiji za trenera. Probio se u svom poslu paralelno zasnivajući obitelj. Sa suprugom Matejom ima dvije kćeri – Doru i Vitu.

Prelec je u sezoni velikog uspjeha bio mlađi i od nekih igrača, neki su se šalili da on njima govori “vi” kao nekad Zebec i Čajkovski svojim igračima. Kako god, imao je odličnu kemiju u svlačionici, to se vidjelo i u slavlju. Kapetan Hrvoje Jančetić igrao je posljednju sezonu karijere. Za trenera kaže:

– Prelec je trenerska budućnost hrvatskog nogometa. Ovo je samo jedan od njegovih uspjeha koji slijede. Rekao sam mu da se navikne na to. Nema rezultata bez kvalitetnog trenera osim u nekim ludo sretnim okolnostima. Imao je podršku naš starijih, vjerovali smo mi u njega kao i on u nas i stvorili smo pobjednički mentalitet. Imali smo kontinuitet, a on je najbitniji za osvajanje prvenstva.

Kupuju se reflektori

Prelec će vrlo brzo nakon posljednje utakmice u Drugoj HNL, revijalke na Hitrec-Kacijanu protiv druge momčadi Dinama, početi crtati konture momčadi za prvu ligu. Naravno, ako ostaje, ako mu ne stigne poziv koji se ne odbija, kao što je stigao Klafuriću tamo u rujnu.

Ali, trener je, koliko god dobar, samo jedan kotačić u mehanizmu odlično posloženog kluba koji može biti osvježenje u Prvoj HNL. Financijski stabilan prije svega, pa treba priznati i da je kadar u zimskoj pauzi dovoljno pojačan da bi bio najjači u drugoligaškoj konkurenciji, za što je zaslužna klupska uprava na čelu s Nenadom Črnkom, ali i vodstvo grada Velike Gorice.

Gradonačelnik Dražen Barišić i njegov zamjenik Ervin Kolarec maksimalno su, naravno u zakonskim dozvoljenim okvirima, stali iza nogometnog kluba. Baš je plasmanom u Prvu HNL ostvaren desetljetni san, ali i najava dogradonačelnika Kolareca, bivšeg nogometnog vratara, da će Velika Gorica kao jedan od deset najvećih hrvatskih gradova, imati kvalitetan klub i da će gledati prvoligaški nogomet.

Danas će se izglasati odluka o kupnji reflektora i za očekivati je da će do početka sezone stadion Gorice steći uvjete za prvoligašku licenci. Sve drugo, poput spominjanog domaćinstva u Maksimiru, ne bi imalo nikakvog smisla.

POGLEDAJTE VIDEO NAJLUĐIH NOGOMETNIH PROMAŠAJA

Komentara 2

Avatar Najsjajniji Hrvatski Vitez
Najsjajniji Hrvatski Vitez
08:39 18.05.2018.

Mladi hrvatski trener prvi veliki uspjeh proslavio sa pozivom telefonom pravim hrvatima Zdravku Mamiću i brači Šapina uz obavjest da je HNK Gorica domoljubni hrvatski sportski kolektiv koji je za lažiranje i primanje mita spreman.

Avatar Nadan Vidošević
Nadan Vidošević
08:11 18.05.2018.

bravo Prelec!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije