Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
priznaju samo medalju

Tomas: Naši navijači još žive u doba SFRJ

\'22.08.2010., Zadar - Utakmica 4. Svjetskog kosarkaskog kupa, Hrvatska - Rusija. Marko Tomas u napadu. Photo: Filip Brala/PIXSELL\'
Filip Brala/PIXSELL
01.09.2010.
u 08:08

– Iskreno, zavidni smo susjedima na tolikom broju navijača. Imao sam dojam kao da je u dvorani bila cijela Slovenija – rekao je Marko Tomas.

Pobjeda Slovenaca (91:84) pokazala je da Hrvatska ne igra dobru obranu, ali i da nema dovoljno košarkaša koji je mogu igrati. Već godinama nam je problem ta famozna “četvorka”, krilni centar s vanjskim šutom i dovoljno brzih nogu koje će stići izaći na šutove igrača poput Slokara (tri trice) i Zupana (dvije trice). I koji će igrati dobru obranu protiv igre dva na dva.

Cijene i 5. i 6. mjesto

No, ta nam je istanbulska utakmica još jednom pokazala da Slovenci, premda nisu nikad osvojili ni jednu medalju, više vole svoju košarkašku reprezentaciju od Hrvata.

– Iskreno, zavidni smo im na tolikom broju navijača. Imao sam dojam kao da je u dvorani bila cijela Slovenija. Od nas se stalno očekuje neka medalja, a mi nemamo tu  kvalitetu da to možemo sa sigurnošću očekivati – primijetio je Marko Tomas.

Naš najbolji defenzivac opazio je i da Slovenci očito više cijene peto ili šesto mjesto nego Hrvati. Za njih je to uspjeh, a za razmažene Hrvate sve što nije medalja je neuspjeh:

– Naši ljudi žive u starim vremenima dok su u Europi medalje osvajali samo SFRJ i SSSR i misle da se svakoga drugog mora pobijediti i da je debakl ako se izgubi od Slovenije. A to je reprezentacija s više kvalitetnih igrača od naše.

O tim predrasudama razgovarali smo i s Petrom Skansijem, srebrnim hrvatskim izbornikom iz Barcelone, koji već godinama živi u Ljubljani:

Bolji rad “Zveze”

– Slovenci se ne boje izgubiti od Hrvata, a kod nas je to tragedija. Ne krivim za to igrače, no i oni su podlegli takvom razmišljanju i igraju u grču. Mi smo se iskompleksirali zbog tih velikih obveza košarkaša prema naciji. Slovenci vole košarku od davnih dana, a kod nas ste ta ljubav izgubila u svađama, podmetanjima i koječemu.

Slovenska navijačka euforija krenula je s Beogradom 2005. gdje je bilo 8000 navijača. Od tada se među Slovencima širi priča kako su odlasci na velika natjecanja i sjajna zabava. To podgrijavaju i njihove turističke agencije, ali i sam Slovenski košarkaški savez koji očito više radi s navijačima nego HKS. Oni gledaju da imaju što više pripremnih utakmica u Sloveniji i da na njih vežu promotivne akcije. “Zveza” je pronašla sponzora za dresove koje je dobio svaki navijač s plaćenom ulaznicom.

Godinama problemi s bacanjima

Hrvatsku najviše muče ozljeda Luke Žorića i nepreciznost s crte za slobodna bacanja. Protiv Slovenaca naši su podjednako uspješno pucali "penale" (58 posto) i trice (55 posto).

– Postoji određena blokada koja se provlači i već postaje problem – priznaje izbornik Vranković.

– Čak i u pripremnim utakmicama slabo smo gađali slobodna bacanja. Već godinama imamo taj problem. Nije to pitanje kondicije, već vjerojatno nervoze – dodaje Tomas.

Ključne riječi

Komentara 67

OB
-obrisani-
14:56 01.09.2010.

01.09.2010. u 14:42h castrumFF je napisao/la: Se oproščam..Nisem dojel kaj si mislil..Fantje so igrali sijajno in srčno..Superca..Sicer pa je čudež da te razumem kajti domoljubno hendikepirani so davno dojeli da sem jaz neki Balija ali Srb..Saj ne bi bilo ničč hudega če bi bilo tako, vendar pač ni.. Sem Srb in Balija kot Boštjan Nachbar, Miha Zupan, Samo Udrih ali Primož Brezec..

DU
Deleted user
08:57 01.09.2010.

A što se tiče izbornika, ako je netko gledao USA-Brazil vidio je kako jedna očito limitirana reprezentacija ( usput još Varejao nije igrao ) izvanrednom taktikom zamalo pobijedi ( imali su dva bacanja za izjednačenje i još jednom šut, doduše neizrađen ali je ipak bila zadnja lopta ) favorita.

ZA
zaja1
13:23 01.09.2010.

Dujas radni igrač je gatusso, koji manjak tehnike nadoknađuje željom i radom, dakle ovi nisu radni igrači, ali uz malo bolju pripremu mogu postati vodonoše...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije