Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas s Mađarima

Stručnjaci tvrde: Hrvatska izgleda moćno, ima razloga za optimizam

01.09.2017.
u 11:48

– Izgledamo moćno, a ulazak među četiri bio bi fantastičan uspjeh. A kada bismo osvojili i medalju, bila bi to mala senzacija.

Službeni Fibin portal Hrvatsku po snazi na Eurobasketu svrstava odmah iza Španjolske, Srbije i Francuske. Bojana Bogdanovića i Darija Šarića ističu kao legitimne kandidate za najbolju petorku turnira.

– To što sam vidio jako dobro izgleda i optimističan sam. Imamo homogenu momčad koju predvode Bogdanović i Šarić te iskusne igrače poput Simona, Tomasa, Žorića i Popovića koji mogu jako mnogo pomoći. Ovo bi moglo biti natjecanje kojeg ćemo se sjećati po lijepome. Štoviše, potajno se nadam da bi ovo mogla biti naša godina jer imamo koncentraciju kvalitete i iskustva – mišljenje je Damira Mulaomerovića (42) koji je za reprezentaciju igrao od 1996. do 2003.

Optimističan je i Aramis Naglić (52), član srebrne olimpijske selekcije iz Barcelone 1992., danas trener Zadra:

– Izgledamo moćno, a ulazak među četiri bio bi fantastičan uspjeh. A kada bismo osvojili i medalju, bila bi to mala senzacija. Mislim da izbornik Petrović dobro radi, momci su dosegnuli igračku zrelost, čini se da su i momčad i dobra klapa. Osim toga, sviđa mi se i njihova igračka svestranost. Napadački smo vrlo opasni, igramo lijepo, sposobni smo postizati koševe u nizovima. Sviđa mi se što Šarić kreira s pozicije “četvorke” i što je Bogdanović tako neumoran napadač, cijelu je utakmicu gladan koševa.

Ukić je jako važan

Dojučerašnji trener Cedevite Veljko Mršić (46) nastupio je na četiri europska prvenstva, a na ovom prvenstvu bit će stručni komentator Sport kluba:

– U pripremnim utakmicama uvjerili smo se da imamo dva ekstraigrača i da će mnogo toga ovisiti o njima bez obzira na to što imamo malo veću igračku širinu nego prošlo ljeto. Ovisit ćemo o tome u kakvoj će formi na prvenstvu biti Bojan i Dario i koliko će moći dati Ukić. Šteta što nije bilo mogućnosti za uigravanje s njim. Osim toga, moramo poboljšati obrambeni skok, pogotovo vanjski igrači, jer 40 posto šuteva u igri bude za tricu i zbog toga se lopte odbijaju dosta daleko od koša. Osim Šarića, nemamo igrača koji će kontinuirano imati 10 skokova pa će u tom segmentu puno više morati sudjelovati Bogdanović, Simon pa i razigravači. Važno će biti i koliko ćemo se brzo vraćati u obranu jer dopuštamo dosta otvorenih šuteva u prvih pet-šest sekundi napada. Inače, u obrani pet na pet igramo dobro, imamo prilično pokretne visoke igrače.

Kako pak na stvar gledaju trenerski veterani?

– S obzirom na to da ovaj Eurobasket nije kvalifikacijski za SP ili OI i da se igra za prestiž, na Petrovićevu mjestu ja bih inzistirao na naraštaju koji je igrao u finalu Svjetskog prvenstva U-19 i tu bih tražio budućnost. No, Petrović se odlučio za iskusne igrače i to poštujem jer ipak je on najbolje informiran o mogućnostima svih tih igrača – kaže Petar Skansi (73) iza kojeg je 40 godina trenerskog iskustva i koji je Hrvatsku vodio u dva navrata.

Sustav turnira jako je opasan

Mirko Novosel (79) prava je trenerska legenda, najtrofejniji hrvatski košarkaški trener i jedini član dviju Kuća slave, one američke i Fibine, kakvo je njegovo mišljenje o snazi naših?

– Nema dvojbi da će naši dečki dati maksimum, no malo se bojim suđenja jer su svi najbolji suci u Euroligi, a oni nemaju pravo suditi na Fibinim natjecanjima. Osim toga, sustav natjecanja je vrlo opasan jer se u jednoj utakmici odlučuje o svemu, a igra se dan za danom i nema stanke kao na Olimpijskim igrama pa i u tome vidim određenu opasnost.

Mogu li nas Šarić i Bogdanović odvesti tamo gdje nas nema već 22 godine?

– Premda su obojica fantastični igrači, sami to ne mogu. Oni mogu biti glavni motori, ali bez doprinosa ostalih ne mogu postići rezultat. Mislim da ćemo imati izvjesnih problema ispod koša i velika je šteta što nemamo Žižića i Zupca. Ili barem samo Žižića – ustvrdio je Novosel.

Komentara 3

Avatar Banat
Banat
13:12 01.09.2017.

Prva ekipa za koju navijam na prevenstvu je Srbija a druga je Hrvatska. I jednima i drugima zelim osvajanje neke medalje, ali ne bih voledo da dodje do njihovog medjusobnog susreta. A razlog su pojedini bolesnici sa obe strane i njihovi bolesni komentari puni mrznje i primitivizma. Pozdrav za malobrojne normalne ljude, uzivajmo u dobroj kosarci.

Avatar Izvorni Pravi Hrvat
Izvorni Pravi Hrvat
13:01 01.09.2017.

Stručnjaci tvrde: Hrvatska izgleda moćno uz glavne bosanske i srbijanske igrače, ima razloga za optimizam jer domači igraju tek rijetko i malo.

Avatar links
links
11:55 01.09.2017.

A gdje su izjave srtucnjaka??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije