Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DARKO PLANINIĆ

Zbog Eurobasketa odgodio sam medeni mjesec za iduće ljeto

Darko Planinić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
30.08.2017.
u 23:20

- Ne živi se na staroj slavi. Pred nama je novo natjecanje, novi izazov i moramo pokušati postići rezultat koji silno želimo.

Nakon što su izborniku Petroviću otkazali nastup za reprezentaciju Ante Žižić, Ivica Zubac i Miro Bilan, status prvog centra košarkaške reprezentacije stekao je Darko Planinić (26, 210 cm), snažni Hercegovac kojemu nimalo ne smeta što ga stručnjaci i suigrači smatraju radnim igračem. Uostalom, baš zbog te osobine i jest idealan igrač za svaku momčad.

- Košarka je timski sport i nema mi zašto smetati takva etiketa. Svatko u njoj ima svoju ulogu, a moja je da radim dobre blokove, da igram što bolje u obrani, da budem što uspješniji u skoku. Napadačka igra hrvatske reprezentacije nije oslonjena na centre jer su tu Bogdanović, Šarić i Simon, no svatko tko je na terenu u nekom trenutku bude i napadačka opcija. Preko mene se ne kreira igra, no ima i drugih opcija u kojima mogu do koša.

S Kanara na Sardiniju

Planinić je bio najugodnije iznenađenje vrlo uspješnog hrvatskog olimpijskog ljeta. Naš veliki centar Dino Rađa za njega je rekao da je naš ključni igrač premda nije glavni.

- Ne živi se na staroj slavi. Pred nama je novo natjecanje, novi izazov i moramo pokušati postići rezultat koji silno želimo.

A to je?

- Svi mi u reprezentaciji i jesmo zato što vjerujemo da možemo nešto napraviti. Da ne mislim tako, ostao bih kod kuće i sada već bio u svojem novom klubu.

A to je Dinamo iz Sassarija sa Sardinije. Nakon Gran Canarije, Daka je opet završio na otoku. Za njega kao da ne vrijedi ona “hvali more, drž’ se kraja”.

- Tako je ispalo, no Sardinija je ipak puno bliže kopnu nego Kanarski otoci. Ondje smo samo do prvog presjedanja u Madridu letjeli dva i pol sata, ili do Barcelone tri sata. A igrali smo u Eurokupu i putovali u Rusiju, Litvu, Makedoniju... Na Kanarima je božanstvena klima, sjajan je standard, grad je lijep, za uživanje dušu dalo, no ja za te užitke nisam imao vremena jer smo stalno bili na putu.

Kako je pao izbor na talijanski Dinamo iz Sassarija?

- Prvo gledam da je klub u redu i hoću li imati prostora za igru. Najprije gledam onu košarkašku stranu, a potom životnu, pa tako i financijsku.

Kad smo već spomenuli financije, kako stoje stvari s Ciboninim dugom koji iznosi oko 60 tisuća eura?

- Nisu mi još isplatili ono na što su se obvezali u sezoni 2013./2014. Nitko nije pokazao volju da razgovara sa mnom da se to riješi pa mi ništa drugo nije preostalo nego da ih blokiram kod Fibe. Te sezone došao sam iz Makabija u Cibonu po slovu ugovora kakav sam imao s izraelskim klubom. U jednom trenutku su me čak i suspendirali i prebacili u drugu momčad, no potom je ipak prevladao razum pa sam vraćen. Zatim smo osvojili ABA ligu, i to prvenstveno zahvaljujući sjajnom Šariću.

Petrovićev “džoker zovi”

Taj isti Šarić suigrač je Planiniću i u reprezentaciji u kojoj ga čeka fizički možda i najteži posao. Jer, morat će gurati sidraše iz reketa, a tu je najveći sudar sila.

- Čekaju me okršaji s braćom Gasol te s Crnogorcima Vučevićem i Dubljevićem i neće biti lako izdržati sve te udare - napominje Planinić.

Prošlo je ljeto dobio pohvale i od izbornika Petrovića kojem je bio “džoker zovi” kada drugi centri nisu mogli igrati te su otkazali nastup, pa mu je za ovo ljeto mjesto u nacionalnoj vrsti bilo zajamčeno. No, zbog obveza prema hrvatskoj reprezentaciji nije imao manevarskog prostora čak ni za medeni mjesec.

- Oženio sam se s djevojkom Ivom ovo ljeto, ali smo medeni mjesec odgodili za sljedeće ljeto jer bih zbog toga izgubio sedam do deset dana vrlo važnog individualnog treninga. Uostalom, svi znamo što znači reprezentacija u zemlji za koju su mnogi ljudi dali i život i mi sportaši dužni smo se boriti za hrvatsku reprezentaciju i predstavljati našu zemlju. Sljedeće ljeto nema velikih natjecanja, a i budem li angažiran u kvalifikacijskim utakmicama za Svjetsko prvenstvo, ipak ću imati manje obveza nego ovo ljeto. 

Komentara 3

ID
idijot
01:27 31.08.2017.

To Planino!

DU
Deleted user
17:54 01.09.2017.

Planinić je jako dobro osvježenje i iznenađenje za našu reprezentaciju. Želim mu puno uspjeha u karijeri :)

Avatar links
links
07:01 31.08.2017.

Simpatican momak.. ali zalosno je da smo spali na njega, nije on kriv

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije