Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Povijest finala

Španjolskoj sedmo, a puno manjoj Hrvatskoj čak drugo finale: 'Furija' 11 godina bez pobjede

Reprezentacija Španjolske osvojila je Ligu nacija
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/5
19.06.2023.
u 00:37

U finalu Europskog prvenstva 2012. Španjolska je deklasirala Italiju sa 4-0, ali potom je uslijedila smjena generacija i kraj zlatnog doba. Čekali su sve do 2021. kada su izborili upravo finale Lige nacija

Hrvatska nogometna reprezentacija je nedjelju u Rotterdamu odigrala drugo finale nekog velikog natjecanja u povijesti, dok je španjolska vrsta igrala svoje sedmo finale. Nažalost, "Vatreni" su upisali i drugi poraz izgubivši u finalu Lige nacija od Španjolske nakon izvođenja jedanaesteraca. Jedino dosadašnje finale hrvatska reprezentacija je igrala prije pet godina u Rusiji, kada je u finalu Svjetskog prvenstva izgubila od Francuske sa 2-4.

"Tricolori" su poveli, "Vatreni" izjednačili, da bi francuska reprezentacija potom zabila tri gola. Hrvatska je na kraju tek ublažila poraz. Za francusku vrstu su strijelci bili Mandžukić (18-ag), Griezmann (38-11m), Pogba (59) i Mbappé (65), dok su za Hrvatsku zabili Perišić (28) i Mandžukić (69).

GALERIJA Hrvatski nogometaši osvojili još jedno srebro

Reprezentacija Španjolske osvojila je Ligu nacija
1/59

S druge strane španjolska reprezentacija je nastupila u svom sedmom finalu, pri čemu je peti puta slavila, a dva puta je poražena. Prvo veliko finale "Furija" je igrala na EP-u 1964. pobijedivši u Madridu SSSR sa 2-1. Domaćin je poveo u šestoj minuti golom Perede, dvije minute kasnije izjednačio je Husainov, a pobjedu Španjolskoj donio je Marcelino u 84. minuti.

Novo finale uslijedilo je 20 godina kasnije, ponovo na EP-u, no ovoga puta Francuska je pobijedila sa 2-0 golovima Platinija (57) i Bellonea (90). "Zlatno" doba španjolske reprezentacije uslijedilo je od 2008. do 2012. s tri finala i tri zlata.

VEZANI ČLANCI:

Na EURO-u 2008. "Furija" je u finalu pobijedila Njemačku sa 1-0 (Torres 33), dvije godine istim rezultatom, ali nakon produžetaka Španjolska je u finalu svjetskog prvenstva porazila Nizozemsku (Iniesta 116), da bi 2012. u finalu EP-a deklasirala Italiju sa 4-0 (Silva 14, Alba 41, Torres 84, Mata 88).

Posljednje finale nekog velikog natjecanja Španjolska je igrala u listopadu 2021. izgubivši susret za zlato u Ligi nacija od Francuske sa 1-2. "Furija" je povela golom Oyarzabala (64), no Francuzi su okrenuli rezultat golovima Benzeme (66) i Mbappéa (80).

VIDEO Hrvatska je ponosna na Vatrene! Osvojili srebro zlatnog sjaja i ljubav nacije

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije