Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šola IZ DOHE

'Organizacija je sjajna, dvorane prekrasne, a najljepša je ona koju je projektirao Otto Barić'

Vlado Šola
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
20.01.2015.
u 11:55

Klub koji treniram nešto je kao naš Medveščak, ima veliku tradiciju, ali nije u ovom trenutku među najboljima, kaže Šola

Vlado Šola s hrvatskom rukometnom reprezentacijom osvojio je tri medalje na svjetskim prvenstvima. Bio je zlatni u Portugalu 2003. godine te dvaput srebrni, 1995. u Islandu i deset godina poslije u Tunisu. Dvadeset godina od svoje prve medalje na svjetskim prvenstvima, Šola je trener u Kataru, ali i komentator na sportskoj televiziji BEIN Sports.

U biranom društvu

– U Kataru sam godinu i tri mjeseca. Nakon što sam otišao iz ruske Zvijezde, nazvao me jedan prijatelj i ponudio mi posao trenera vratara u ovdašnjem klubu. Pristao sam, zašto ne. Bilo mi je obećano da ću nakon završetka sezone postati glavni trener. Tako je na kraju i bilo i danas sam prvi trener Qatar Sports Cluba. To je klub poput našeg Medveščaka, dakle ima veliku tradiciju, ali posljednjih deset godina nema rezultata. Nisu imali ni ambicija, tako da od ove sezone krećem ispočetka. Do sada sam radio kao trener vratara, sportski direktor, menadžer, a sada prvi put radim kao samostalni prvi trener – rekao je Šola.

Prvenstvo Katara počinje 25. veljače. Trebalo je početi ranije, ali je Valero Rivera, izbornik Katara, inzistirao na dugačkim pripremama za Svjetsko prvenstvo pa se tako pomaknuo početak lige. A i puno ovdašnjih trenera angažirano je u organizaciji SP-a.

– Moj je klub lani u prvenstvu bio posljednji. Imam u klubu jako mnogo igrača koji igraju za katarsku juniorsku reprezentaciju, a ja sam doveo našeg Nikolu Kedžu i Slovenca Damjana Čančara. Problem je s malim izborom igrača. U klubu nisu postavili ciljeve, ali kako smo u pripremnom razdoblju odigrali nekoliko utakmica ravnopravno s najjačim klubovima, malo su se probudile ambicije čelnika kluba – istaknuo je Šola i dodao:

– Ovdje nema putovanja, ali svejedno mi dođe igrač poslije utakmice i kaže da je umoran. A ja se pitam od čega, kada je za pet minuta nakon što završi utakmica kod kuće. Uvjete imam odlične. Doduše, sada nam je dvorana zauzeta jer je u njoj akreditacijski centar. Imamo svoj sportski centar u kojem je nogometni stadion, teniski stadion i tri sportske dvorane.

U Dohi se odlično snašao. Ima stan u centru grada, automobil, a odmah su ga angažirali i za rad na BEIN Sport televiziji.

– Arapi jako cijene hrvatski rukomet. Ostavili smo jako dobar dojam. Balić, Džomba i ja smo ovdje velike zvijezde. Ponudu za rad na televiziji odmah sam prihvatio tako da ovdje radim dva posla. Komentiram šest do osam utakmica mjesečno. Malo je naporno, ali je dobro za budžet. Prenosim uglavnom utakmice rukometne Lige prvaka i francuskog rukometnog prvenstva.

Šoli u Dohi nije dosadno bez obzira na to što je bez obitelji.

– Ima puno mjesta na kojima možete popiti kavu, a ima i dosta sportskih događaja. Tako sam nedavno gledao teniski ATP turnir, pratio sam Karlovića i Dodiga. Gledao sam i nogometne utakmice Bayerna, Schalkea, Ajaxa... Ima puno izložbi, koncerata, filmskih festivala... U Dohi se stalno nešto događa i nikad nije dosadno – istaknuo je Šola.

Svjetsko prvenstvo prenosi za BEIN Sport Arabia, zajedno s Balićem, Golićem i Hombradosom, a za BEIN Sport France prenose Jackson Richarsdson i još neki poznati francuski igrači.

– Mogla bi se složiti dobra rukometna sedmorka od nas komentatora – istaknuo je Šola.

Barićeva dvorana sjajna

Još nije prenosio ni uživo gledao nijednu utakmicu naše reprezentacije u Dohi?

– Baliću je pripala čast da komentira Hrvatsku. S obzirom na to da on uskoro odlazi jer ima obaveza u Wetzlaru, ja još stignem komentirati naše. Tek sam neki dan gledao snimku naše utakmice s Tunisom. Meni to dobro izgleda, bez obzira na kritike da igramo loše. Pa naša je skupina možda najjača od svih. Ja nas vidim tamo gdje nam je i mjesto – u polufinalu, u borbi za medalju.

Kao i mnogi, i Šola hvali fantastičnu organizaciju ovog velikog natjecanja.

– Sve je ovdje sjajno, jedino malo nedostaje publike, ali što turnir bude dalje odmicao, i to će se promijeniti. Sve tri dvorane koje su sagrađene za SP doista su prekrasne. Meni se najviše sviđa dvorana Duhail koju je projektirao naš arhitekt Otto Barić. Dvorana u Lusailu čini se daleko jer se dobar dio vozite kroz pustinju, ali za dvije-tri godine i to će biti grad – zaključio je Šola.

>>Katarci su kupili navijače za milijun eura!

>>Ivić postao rekorder, a pobjeda nad Iranom šesta je najveća na SP-ima

Komentara 1

ST
Starotopoljanin
22:18 20.01.2015.

Sola ti si legenda,uzivaj jer si to i zasluzio,samo povedi i porodicu,biti ce vam jos i bolje.sa srecom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije