Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SRBIJANSKI STRUČNJAK RADOMIR ANTIĆ:

Smrt Srnina oca još je povezala momčad, a to je zajedništvo jako bitno na turniru

17.06.2016., stadion Geoffroy-Guichard, Saint-Etienne, Francuska - UEFA EURO 2016., 2. kolo, skupina D, Ceska - Hrvatska. Jiri Skalak, Ivan Strinic, Mario Mandzukic.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
Foto: Reuters/PIXSELL
1/6
20.06.2016.
u 15:02

S obzirom na to da su Španjolci već osigurali drugi krug, ne vjerujem da će njihov izbornik Vicente del Bosque u momčad postaviti najvažnije igrače – kaže Antić

Radomir Antić javio nam se iz španjolske prijestolnice. Veliko srpsko trenersko ime ovih dana najviše vremena provodi uz mali ekran. Ne propušta nijednu utakmicu Europskog prvenstva u Francuskoj. Nakon prvog poziva uz smiješak je zamolio:

– Čujemo se između dviju večernjih utakmica...

Tako je i bilo.

Iniesta najbolji igrač Eura

– Gledao sam baš svaku utakmicu. Španjolska televizija ne prenosi sve utakmice EP-a. No, imam sve programe tako da ovih dana uživam uz nogomet. Mogu vam reći da su samo dvije momčadi pokazale autoritet igre. To su Hrvatska i Španjolska. Sviđa mi se ono što je do sada pokazala furija. U napadu imaju sjajna rješenja u liku Morate i Nolita. Pokazali su i ono što do sada nije bilo viđeno u modernom nogometu, a to je način na koji igraju njihova dva stopera, Sergio Ramos i Gerard Pique. U pravilu stoperi služe za zadaće u obrani, no njih su dvojica na protivničkoj polovici i stvaraju višak. Naravno, izdvojio bih i Iniestu koji je do sada najbolji igrač turnira. No, njega ionako obožavam otkako je bio klinac – istaknuo je Antić.

Srbijanski trener veliko je nogometno ime u Europi koje ne treba posebno predstavljati. Dovoljno je izdvojiti samo dva detalja. Jedini je trener koji je vodio tri najveća španjolska kluba, Real Madrid, Atletico i Barcelonu. Jedan je od dvojice trenera koji su trenirali Real i Barcelonu. Drugi je Urugvajac Enrique Fernandez Viola koji je katalonsku momčad vodio od 1947. do 1950. i Real u sezoni 1953. – 1954. Naravno da takav autoritet ima što kazati kada je riječ o aktualnim nogometnim zbivanjima.

Kako vidite izvedbu ostalih tradicionalnih favorita velikih natjecanja?

Francuska je u dvije utakmice nezasluženo pobijedila, Njemačka pak traži tu pravu špicu i to utječe na ravnotežu u njezinoj momčadi. Nijemci su tradicionalno imali to ubacivanje iz drugog plana i stvaranje prostora. To im zasad nedostaje. No, možda te velike momčadi dođu do rezultata, odnosno igre kojoj teže iz faze obrane.

Antiću kao da se ne sviđa nova engleska doktrina, odnosno prilagođavanje momčadi i balansiranje igre s posve drukčijim profilom igrača nego što je to bio slučaj proteklih godina.

– Englezi su stalno bili izloženi kritikama, čak i onda kada su dobro igrali, očito je da imaju dosta problema unutar momčadi. Čini mi se da je javnost dosta skeptična kada govorimo o njihovu eventualnom uspjehu, odnosno dometu na ovom prvenstvu.

Među hrvatskim igračima koje je Antić trenirao bili su Robert Prosinečki, Janko Janković, Nenad Gračan i Nikola Jerkan. Bilo je to u vrijeme Antićeve ere u Real Oviedu od 1992. do 1995. godine. Naravno, zanimalo nas je kako Antić vidi Hrvatsku.

– Pokazala je taj autoritet igre. Nesretna okolnost s Darijem Srnom, odnosno smrt njegova oca, podigla je moral momčadi. Vidjeli ste da igrači poklanjaju pogotke Srni. To je dokaz povezanosti u momčadi što može biti jako važno u turnirskim natjecanjima. Naravno, treba izdvojiti glavnog arhitekta hrvatske momčadi, to je naravno Luka Modrić. No, smatram da bi on trebao igrati bliže protivničkom golu gdje bi bio korisniji Perišiću, Mandžukiću i Rakitiću. Tada bi Hrvatska bila puno opasnija.

Kako ste vidjeli našu utakmicu s Česima i jeste li dojma da je Hrvatska pala kada je Modrić zamijenjen?

– On je prevelika klasa da se njegov izlazak ne bi osjetio u igri vaše momčadi. Nakon njegova izlaska, Hrvatska je dala loptu Česima. Kada imate 2:0 u završnici utakmice, to se ne smije dogoditi. Protivniku tada moraš oduzeti loptu. Još kada se tome doda ona situacija s navijačima, koja je sigurno utjecala na koncentraciju momčadi, onda to protivnik lako pretvori u svoju korist. Preuzima veći rizik u igri i to najčešće završi onako kako je završilo.

Vatreni su bolji od Talijana

Kolike su nam šanse bez Modrića protiv Španjolske?

– S obzirom na to da su Španjolci već osigurali drugi krug, ne vjerujem da će njihov izbornik Vicente del Bosque u momčad postaviti najvažnije igrače. Neke će sigurno odmarati. Ne vjerujem da će, primjerice, postaviti Iniestu. Ima na dispoziciji i Thiaga, Aduriza...

Prema nekim kalkulacijama, Hrvatska bi u drugom krugu mogla ići na Italiju. Antić smatra kako je Hrvatska u prednosti.

– Najveća prednost Hrvatske je talent koji posjeduje. Ključna je stvar da Modrić bude bliže protivničkom golu. Tako će najofenzivniji igrači imati više kvalitetnih lopti – zaključio je Antić.

Komentara 11

Avatar Borna Vitez
Borna Vitez
16:41 20.06.2016.

DARIJO je sahranio voljenog oca koji se još nije ni "ohladio" a "ljubitelji" naše domovine mu zabijaju nož izravno u otvorenu ranu.......kakvi neljudi.....zar je Darijo to zaslužio zbog nekavog HNS-a,Šukera ili Mamića na koje se pozivate ???????? I najveći neprijatelj bi pokazao više poštovanja iako ste u biti Vi ti najveći neprijatelji !!

DU
Deleted user
15:51 20.06.2016.

opet partijska milicija kontrolira komentare.

Avatar Abcda
Abcda
19:44 20.06.2016.

Antic je bio veliki trener i bavi se nogometom. Ne politikom. Dobro zbori. Uostalom, nama Srbi iz ... Srbije nikada nisu bili problem. Ali imaju oni drugi, zar ne ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije