Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROBBIE BURTON

Sjećate li se Velšanina koji je igrao u Dinamu? Trebao je biti novi Olmo, ali neslavno je završilo

storyeditor/2023-03-23/PXL_PA_100919_25965760.jpg
Foto: PA/Pixsell
1/4
23.03.2023.
u 21:37

Nakon dolaska u Dinamo Burton nadao se i A reprezentaciji Walesa, s kojom će naši vatreni u subotu igrati na Poljudu. No, bivši igrač Arsenala na kraju je raskinuo ugovor u Maksimiru.

Prije tri godine kapetan mlade momčadi Arsenala Robbie Lee Burton stigao je u Dinamo, i to s velikim obostranim očekivanjima. Dinamo je puno očekivao od dečka koji je igrao u svim mlađim reprezentacijama Walesa, a on je očekivao da će u Dinamu krenuti putem kojim je išao Dani Olmo.

No na kraju nije uspio, jedini igrač koji je iz Velike Britanije stigao u Dinamo u novijoj povijesti (bio je još jedan 1920. godine) sad je bez kluba. Šteta, jer dojam je da je mogao više napraviti, doduše možda još stigne jer su mu tek 23 godine, ali u ovom trenutku nema klub. Nije on jedini mladi igrač koji je promijenio sredinu sa željom za unapređenjem svoje karijere, koji potom nije uspio.

Za Wales zbog djeda

Po svemu što je donosio uz svoje ime očekivanja su s pravom bila visoka. Dečko je bio jedan od najboljih izdanaka Arsenalove škole nogometa. Igrao je tamo od svoje osme godine, prošao sve selekcije i stigao i do prve momčadi. Doduše, za prvu momčad Arsenala pod Unaijem Emeryjem igrao je na International Champions Cupu u SAD-u protiv Bayerna, Fiorentine i Real Madrida, dobio lijepu minutažu, no kad je topnike preuzeo Arteta, shvatio je da u jakoj konkurenciji u veznom redu teško može do nekakve minutaže i onda je nakon dosta razmišljanja odlučio prihvatiti projekt koji mu se nudio u Dinamu.

– Morao sam malo razmisliti jer Arsenal mi je bio prvi i jedini klub u karijeri, klub u koji sam došao kao dijete. Nije bilo lako ni uvjeriti obitelj da je Dinamo najbolja opcija za mene. Ali razumjeli su me, shvatili kako mislim da ću u Dinamu brže i lakše napredovati i podržali su moju odluku. Procijenio sam da je Arsenal u promjenama i da će teško dati priliku mlađem igraču. Mislim da će kompetitivnost u Dinamu i Hrvatskoj biti bolja za mene, da ću se moći prilagoditi i pokazati svoje sposobnosti bolje nego s Arsenalom u engleskoj ligi za igrače do 23 godine – kazao nam je Burton po dolasku u Dinamo.

18.02.2020., Zagreb - Predstavljeni novi igraca u NK Dinamo. Robbie Burtonr"nPhoto: Emica Elvedji/PIXSELL
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Kod Nenada Bjelice trenirao je s prvom momčadi, a uglavnom igrao za drugu, no onda je dobio i prilike u udarnoj momčadi plavih te upisao 17 nastupa, doduše bez značajnijeg učinka osim jednog crvenog kartona.

Burtona smo se sjetili jer je jedini igrač koji je igrao za reprezentaciju Walesa s kojom naša najbolja vrsta u subotu otvara kvalifikacije za Europsko prvenstvo. A Burton, koji je rođen u Engleskoj i živio nedaleko od Londona, objasnio nam je kako je odlučio igrati za Wales:

– Moj djed po mami je Velšanin, živio je s nama od mog rođenja i, kako se Wales zanimao za mene još dok sam bio u mladim kategorijama Arsenala, bilo mu je to jako drago. Prihvatio sam Wales zbog njega i mame.

Burton je igrao za reprezentacije Walesa U15 (jednu utakmicu), U19 (tri utakmice) i U21 (devet nastupa) i vjerovao je da će se svojim igrama u Dinamu nametnuti i A reprezentaciji jer želio je igrati te velike utakmice, velike turnire iako je u Wales zapravo išao samo na okupljanja reprezentacije. Vjerovao je da to može ostvariti kroz Dinamo kao što je Dani Olmo preko Maksimira stigao do poziva A reprezentacije Španjolske.

12.05.2021., stadion Maksimir, Zagreb - Hrvatski Telekom Prva liga, 34. kolo, GNK Dinamo - NK Varazdin. Robbie Burton, Andris Herrera Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

No Burton na kraju nije uspio u Dinamu. Pokušao je napredovati i preko Istre u koju je otišao na posudbu, ali tamo mu se dogodio veliki peh. Odigrao je samo jednu utakmicu, a onda su mu stradali ligamenti koljena, osam mjeseci je propustio oporavljajući se. Potom je na ljeto prošle godine otišao na posudbu u irski Sligo Rovers, tamo je u polusezoni odigrao 14 utakmica da bi se u prvim danima ove godine vratio u Maksimir. No ne da bi igrao.

Nije želio ovakav kraj

– Moje poglavlje u zagrebačkom Dinamu je završilo, ne onako kako sam želio, ali vjerujem da je ovo najbolja stvar za moju karijeru i budućnost. Puno toga nije išlo između mene i kluba i odlučeno je da bi sporazumni raskid bio najbolji ishod za obje strane. Poželio bih svim igračima svu sreću u nastavku i posebno bih zahvalio navijačima na podršci koju su mi pružili dok sam bio u Hrvatskoj. Radujem se novom početku i vraćanju svoje karijere na pravi put – objavio je na društvenim mrežama Burton nakon što se rastao s Dinamom.

Šteta, da je sve bilo prema očekivanjima Robbieja Burtona, pa i Dinama, u subotu bismo možda tog simpatičnog dečka gledali na Poljudu u dresu reprezentacije Walesa protiv Dalićevih izabranika.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije