Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Aco Petrović:

Reći ću igračima što mislim! Šarić želi previše, a Ukić uvodi momčad u nepotrebnu nervozu

Roko Ukić, Dario Šarić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
04.09.2017.
u 11:45

– Za razliku od onih pripremnih utakmica, u prve dvije utakmice na Eurobasketu mi smo nosili breme favorita i morali smo se bolje prezentirati. No pričekajte s ocjenama.

Premda su prve dvije utakmice dobili bez većeg stresa, ali uz više truda od planiranog, u redovima naše košarkaške reprezentacije vlada nemala nervoza. A ona je tolika da su hrvatski novinari zamoljeni da ništa ne pitaju igrače kad dođu u službeni hotel radi razgovora s izbornikom Petrovićem.

Kada se u neku momčad na velikom natjecanju uvuče nervoza, onda za to može biti nekoliko razloga. Jedan može biti taj da su igrači mislili da vrijede puno, ali da im na ciljanom natjecanju ne ide onako kako su očekivali. Drugi razlog može biti da nešto nije u redu s mikrosocijalnim odnosima, a treći da su nervozni jer ne znaju koliko vrijede.

Pričekajmo s ocjenama

A upravo to je ustvrdio i izbornik Aleksandar Petrović:

– Za razliku od onih pripremnih utakmica, u prve dvije utakmice na Eurobasketu mi smo nosili breme favorita i morali smo se bolje prezentirati. No pričekajte s ocjenama da prođu ove utakmice s Crnom Gorom i Španjolskom pa ćemo imati bolju sliku o tome na čemu smo. Vjerujem da će viša kvaliteta sljedećih suparnika kod nas donijeti veću dozu mobilizacije. Sljedećih 48 sati reći će nam možemo li se homogenizirati na pravi način.

Aco je pak prezentirao svoju teoriju o tome zašto je došlo do nervoze:

– Nervoza koja je zahvatila svlačionicu sublimacija je više stvari, pa tako i toga da na terenu nije uvijek pet najboljih igrača jer vraćamo tri igrača u formu i gledamo ponajprije na 10. rujna i utakmicu osmine finala. Imamo popriličan broj igrača iza kojih su teške sezone. Recimo, Planinića je ozljeda izbacila na tri, četiri mjeseca iz sezone pa je malo igrao. Simon zbog ozljede nije igrao u završnici sezone, a Ukić nije igrao pripremne utakmice i njega moramo vraćati u formu kroz “ubrzani tečaj”. Žao mi je što on to prezentira na pogrešan način pa uvodi sebe i suigrače u nepotrebnu nervozu.

Uostalom, strpljivi su i drugi veterani poput Tomasa i Žorića, a Popović je čak i velika podrška Ukiću premda mu je ovaj izravni konkurent za minutažu.

Popović je od prve sekunde prihvatio sve moguće uloge. Ako bude trebalo, igrat će 30 minuta, a ako ne bude potrebno, neće ulaziti ni minutu. Pop se uključuje i kao pomoćni trener i priča sa suigračima koji su pod tenzijom.

Kako sada stvari stoje, Popovića čeka znatna minutaža, a Petroviću pak slijedi definiranje hijerarhije u momčadi.

– Reći ću igračima sve što mislim i u budućnosti neću prezati ni od drastičnih rješenja u svlačionici, možda ću prestati vraćati neke igrače u formu i ići sigurnijim putem. Ako želimo imati izgleda u osmini finala, moramo hitno popraviti te stvari koje su nam donijele nepotrebnu nervozu.

Nervozan je i naš najsvestraniji igrač Dario Šarić za kojeg Petrović pronalazi ovakvo opravdanje:

– Dario je u ovo natjecanje ušao s prevelikim očekivanjem, kako momčadskim tako i osobnim, i on je stoga i nervozan. Mora to zaboraviti i staviti sve u službu momčadi. Mi smo sve dosadašnje utakmice otvarali spuštanjem lopte na Šarića, da on što prije uđe u posjede lopte i poene. On se sam mora resetirati i smiriti.

Bogdanović dobar

Čini se da s nervozom, uz Popovića, ponajbolje stoji naš prvi strijelac Bojan Bogdanović.

– On se jako dobro nosi s tim pritiskom. Prepoznaje situacije na terenu, radi što je u danom trenutku momčadi potrebno – objašnjava Petrović.

Marko Tomas protiv Rumunja nije igrao, ali je u utakmici s Mađarima pokazao koliko može biti koristan.

– On sve dobro čita, defenzivni je detonator, no sada dolaze ove prave utakmice pa ćemo i sud o njemu ostaviti za poslije.

S obzirom na Planinićevu formu, čini se da će izbornik morati više posezati za centarskim tandemom Šarić – Bender.

– Da bismo namučili Španjolce, odnosno braću Gasol, moramo igrati s dvije četvorke. Moramo otvoriti reket, šutirati izvana i to je način na koji bismo ih mogli iznenaditi. Štoviše, nisam daleko ni od ideje da mi taj tandem bude u startnoj petorci protiv Španjolske, čije centre moramo napadati licem prema košu.

Niti protiv Crnogoraca neće biti mnogo spuštanja lopte u reket jer tamo vrebaju Vučević, Dubljević, Todorović i Barović.

– Moramo raditi mnogo blokova, igrati dva na dva, napadati licem prema košu i zatim tražiti priliku za šut.

Komentara 12

DU
Deleted user
12:40 04.09.2017.

cetvrto..ovaj novinar..mudruje i pise gluposti..a vl to objavljuje..a sve jer svi zive od gluposti i mudrovanja

PR
prarvat
12:41 04.09.2017.

odlični ste, dečki. uživam vas gledati. aco trica, legenda

Avatar links
links
22:24 04.09.2017.

čovječe!!! nisu to stvari za novine.. kako očekuješ da te igrači prate i respektiraju ako stalno nekoga prozivaš i tražiš alibije!!! zato ti i time-outi izgledaju kao kokošinjac!! prestani blebetati po medijima i posveti se ekipi ako si u stanju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije