Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Sport reprezentacija

Preminuo Ante Pavlović, dugogodišnji nogometni djelatnik

"Hrvatski nogometni savez izražava duboku sućut obitelji Ante Pavlovića uslijed ovog nenadoknadivog gubitka", poručili su iz HNS-a.
02. siječnja 2022. u 11:36 2 komentara 1558 prikaza

U Zagrebu je u 89. godini umro Ante Pavlović, jedan od najistaknutijih i najdugovječnijih hrvatskih nogometnih djelatnika, čovjek koji je dao značajan obol odigravanju povijesne utakmice hrvatske reprezentacije, protiv SAD-a, 17. listopada 1990. godine.

 Ante Pavlović rođen je u Metkoviću 5. srpnja 1933. godine. U Zagrebu je diplomirao na rudarsko-geološko-naftnom odjelu Tehničkog fakulteta. Njegova natjecateljska nogometna karijera prekinuta je 1953. godine zbog ozljede, ali bio je to tek početak njegova uspona kao nogometnog djelatnika koji je ostavio dubok trag na hrvatskom nogometu.

Tijekom cijele nogometne karijere zadržao je predanost i ljubav prema radu s mlađim naraštajima.

Od 1962. obnašao je dužnost tajnika Saveza. Dao je veliki doprinos izgradnji sportske infrastrukture u Zagrebu, kao i razvoju malog i ženskog nogometa u Hrvatskoj. Utemeljio je brojna natjecanja, turnire i nagrade te razvijao odnose s Hrvatima u dijaspori.

Nakon dvadeset godina na mjestu tajnika Saveza, 1982. godine prešao je na poziciju upravnog direktora Dinama, s kojim je nakon 23 godine osvojio prvenstvo Jugoslavije.

Krajem osamdesetih obnašao je dužnost glavnog tajnika Nogometnog saveza Jugoslavije, gdje je ostao do 1991. godine. U to vrijeme dao je i značajan doprinos osamostaljenju Hrvatskog nogometnog saveza.

U Hrvatski nogometni savez vratio se 1992. godine na funkciju savjetnika. 1995. godine 10 mjeseci je bio vršitelj dužnosti glavnog tajnika Saveza, te član Izvršnog odbora 1995. i 1996. godine. Od 2013. godine je u zasluženoj mirovini.

Između ostalih nagrada dobitnik je HNS-ovog Trofeja podmlatka, nacionalnog odlikovanja Red Danice Hrvatske, državne nagrade za sport Franjo Bučar i prestižnog Uefinog odlikovanja Smaragdni red časti, a 2018. godine proglašen je prvim počasnim glavnim tajnikom HNS-a.

"Hrvatski nogometni savez izražava duboku sućut obitelji Ante Pavlovića uslijed ovog nenadoknadivog gubitka", poručili su iz HNS-a.

Zagreb: Konferencija za medije nakon završene SKupštine HNS-a NA 27 JEZIKA VIDEO Pogledajte čestitku HNS-a: Dalić govorio na arapskom, Kova na engleskom, Dudu na hrvatskom Koprivnica: Hrvatski Telekom Prva liga, 20. kolo, NK Slaven Belupo - NK Lokomotiva 'IMAMO SE ČIME PONOSITI' FOTO Zekić u čestitci za Novu poslao poruku Hajduku i HNS-u: Hoće li ga poslušati?
Posljednji ispraćaj legendarnog pjevača Akija Rahimovskog na zagrebačkom Mirogoju
golema tuga
Neutješna Akijeva kći oprostila se od oca: 'Begaj tata jer im je dosadno gore bez tebe'
pjevačica
Ivana Kindl progovorila o velikoj životnoj promjeni: 'Dogodilo se naglo, ali isplakala sam se'