Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbornik Brazila

Petrović potpisao u tajnosti: Tražili su me dok sam još vodio Hrvatsku

Aco Petrović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
24.10.2017.
u 23:10

Tko se iz Eurolige i NBA ne odazove neće niti na SP, poručio je Aco.

Aleksandar Petrović (58) danas je u Sao Paulu predstavljen brazilskim medijima kao novi izbornik košarkaške reprezentacije Brazila. Javio se s prvim dojmovima, za vrijeme ručka sa svojim novim poslodavcima:

- Dostojno sam reprezentirao Hrvatsku na predstavljanju. Ovo je grad od 12 milijuna stanovnika pa je bilo puno medija.

Dojučerašnji hrvatski izbornik brzo je pronašao novi posao nakon što je sredinom rujna bio prisiljen napustiti kormilo nacionalne vrste Lijepe Naše.

Kolika mu je ovo zadovoljština?

- Ne gledam na to na taj način. Kada mi je ova ponuda sjela na stol nisam se dvoumio niti pet minuta. Jer, riječ je o reprezentaciji s bogatom poviješću, a ja sam htio nastaviti raditi kao trener što prije. Angažirao me novi predsjedik saveza Guy Peixoto, kojem su potporu dale brazilske košarkaške legende iz mojih igračkih dana Oscar Schmidt i Marcel Souza.

Aco Petrović
1/5

A kada je uopće došlo do prvog kontakta između brazilske strane i Petrovića?

- Brazilci su me prvi put kontaktirali prije 3-4 mjeseca, no tada to nije imalo smisla jer sam imao dugoročne ambicije s Hrvatskom. No, dva dana nakon što sam prestao biti hrvatskim izbornikom na stol mi je stigla konkretna ponuda na dvije plus jednu godinu za kojeg jamči i kojeg plaća Brazilski olimpijski odbor.

U Brazil je, kaže, doputovao s već potpisanim ugovorom?

- Ugovor sam potpisao još prije tri tjedna, no morao sam to držati u tajnosti jer je takav bio dogovor. No, informacija je procurila iz nacionalnog olimpijskog odbora jer oni su kupovali avionsku kartu za mene što je ovdašnji košarkaški portal nekako saznao.

Novi brazilski izbornik u domovinu će tek krajem studenog jer ga sada čeka gledanje utakmica brazilskih klubova, a potom i vođenje prvih dviju utakmica kvalifikacija za SP protiv Čilea i Venecuele. Najprije će u Francu, a potom u Belo Horizonte gdje niz jakih brazilskih klubova (Flamengo, Vasco, Botafogo, Minas...) sudjeluje na pripremnom turniru.

- U prvoj fazi bit ću ovdje 35 dana pa ću za Hrvatsku, a onda natrag ponovo uoči drugog kvalifikacijskog prozora u veljači. Živjet ću u Campinasu, gradu od dva milijuna stanovnika, sat vremena sjeverno od Sao Paula.

Već u nastupnom govoru, Aco je poslao dosta snažnu poruku potencijalnim izabranicima koji igraju u Euroligi i NBA ligi.

- Oni koji neće igrati kvalifikacije, barem u ona dva kvalifikacijska prozora u kojima će to fizički moći, automatski neće moći niti na Svjetsko prvenstvo. To je tako ne zato što sam ja rigidan nego zato što želim stvoriti združen kolektiv. Ja nisam tip trenera kod kojeg se trenira po četiri sata, no insistirat ću na detaljima i kemiji momčadi.

Najavio je "comandante" Petrović (tako su ga nazvali novinari dnevnika O Globo) i neke promjene u načinu igre:

- Pošto sam prošlo ljeto vodio Hrvatsku protiv Brazila identificirao sam neke probleme. Brazil je igrao lošu obranu i ja ću to morati popraviti kao i intezitet igre. Osim toga, unutarnji igrači premalo izbacuju povratne lopte vanjskim igračima pa mislim da ćemo morati igrati s nižom postavom jer tako igra većina konkurenata.

Dojma smo da bi mu trebalo biti lakše otići na SP s Brazilom nego s Hrvatskom?

- Ovdje od 16 reprezentacija iz kvalifikacija sedam ide na SP. U skupini imamo Čile, Venecuelu i Kolumbiju, a potom se križamo sa skupinom u kojoj su Bahami, Djevičanski otoci, Dominikana i Kanada kojoj su svi glavni igrač u NBA. Imam solidnu bazu igrača i čini mi se da će mom nasljedniku Skelinu biti teže nego meni.

Komentara 4

Avatar Ironman0105
Ironman0105
04:05 25.10.2017.

nije Venecuela nego Venezuela. Mi smo Hrvat, i ne prevodimo strane rijeci ni nazive. Nije Aco nego Aca, Dominicana ne postoji, postoji Dominikanska Republika koja s Haitijem dijeli otok Hispaniolu. Kaj se tice Acana, zelim mu srecu.

Avatar Diavolo
Diavolo
00:10 25.10.2017.

Šta reći ,ode Aco u Južnu Ame A Hrvatska ce imat teži put do Svjetskog...

ŠP
šponko
03:05 25.10.2017.

Sretno Aco i puno uspjeha ti želim.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije