Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNA UTAKMICA

Ovo što ima Hrvatska nema nijedna druga reprezentacija na svijetu, a ponajmanje francuska

UEFA Nations League - Group A - France v Croatia
Foto: GONZALO FUENTES/REUTERS
1/7
14.06.2022.
u 08:11

Ova je utakmica pokazala koliko vrijedi trojac Modrić, Brozović, Kovačić. Takav koncentrat talenta ne posjeduje ni jedna svjetska reprezentacija, ponajmanje francuska oslonjena na besprizorne trkače kreativnoga grča i blokade čim se s druge strane pojave matadori poput ovih Dalićevih.

Ovo nam se u Ligi nacija još nije dogodilo: tri utakmice zaredom bez poraza, dvije pobjede zaredom, obje u gostima protiv renomiranih suparnika i sada je Hrvatska prvi put u novom formatu ovoga natjecanja u situaciji da  može biti pobjednik skupine i plasirati se na završni turnir. Lako je moguće da će o tome odlučivati susret s Danskom 22. rujna u Zagrebu.

Veliku noć hrvatskog nogometa u Parizu, ispred 77 tisuća gledatelja, obilježio je detalj s početka utakmice kada je neoprezni francuski branič pokosio Budimira, a izraelski sudac nakon intervencije VAR-a dosudio kazneni udarac.

Luka Modrić sigurno je pogodio za 0:1, postigao svoj 22. pogodak za reprezentaciju i izjednačio se s Darijom Srnom na petom mjestu vječne liste najboljih strijelaca reprezentacije. Ispred njih su Eduardo s 29, Ivan Perišić s 32, Mario Mandžukić s 33 i Davor Šuker s 45 pogodaka.

Ozljeda Livakovića

Izbornik Dalić uoči utakmice ostao je bez važnoga igrača, Dominika Livakovića, koji je osjetio bol u mišiću, pa je priliku dobio Ivica Ivušić. I taj je vratar Osijeka, div od 195 centimetara, bio možda i prvo ime ove utakmice. Branio je toliko smireno, sigurno, pokeraški hladnokrvno, kao da ima stotinu ovakvih utakmica u nogama. Međutim, zadivljujuće je s koliko je mirnoće odigrala kompletna naša momčad. Erlić i Šutalo sjajno su se nadopunjavali, Stanišić je, uz manje previde, bio izvanredan, dok je vezni red potpuno dominirao utakmicom. Bila je ovo njihova doktorska disertacija, ispisana nevjerojatnom lakoćom, bez ijedne natruhe nesigurnosti, nedajbože panike. Ova je utakmica zorno pokazala koliko vrijedi trojac Modrić, Brozović, Kovačić. Takav koncentrat talenta ne posjeduje ni jedna svjetska reprezentacija, ponajmanje francuska oslonjena na besprizorne trkače kreativnoga grča i blokade čim se s druge strane pojave matadori poput ovih Dalićevih.

Koncentrirani i mirni

– Nakon mojih pet utakmica i nakon deset ukupno pali su Francuzi. Vratiti se i pobijediti Francusku nakon ovih rezultata može samo momčad koja ima karakter. Ispada da nam je Liga nacija donijela mnogo. No problem su četiri utakmice u deset dana i putovanja. No pokazali smo prkos, inat, karakter i borbu. Sad smo u dobroj situaciji – kazao je izbornik Zlatko Dalić te se dotaknuo i popisa za SP.

– Još je šest mjeseci do Katara. Ovi dečki koji su igrali u zadnjoj liniji ići će u Katar ako nastave ovako igrati. Dečki se imaju pravo nadati, a mi ih nemamo pravo zakinuti.

Mateo Kovačić imao je jednu od ključnih rola u veznom redu.

– Odigrali smo kvalitetnu utakmicu. Bez lopte bili smo kompaktni, a s loptom smo bili koncentrirani i mirni. Svaka utakmica nam znači puno, pogotovo kad igramo protiv Francuza protiv kojih smo gubili sve ove godine. Odlična utakmica i velika pobjeda – kazao je Mateo.

U velike junake ove priče svakako spada i neumorni Ante Budimir, čovjek koji je iznudio jedanaesterac i čiji je angažman u pritisku na zadnju liniju Francuza bio nadljudski. Šteta što se Budimirova energetska potrošnja odražava na njegovu efikasnost, pa je Ante već 11 nastupa zaredom, odnosno 520 minuta, bez pogotka za reprezentaciju.

– Napokon smo došli do te prve pobjede nad Francuzima nakon deset utakmica. Sretni smo i zbog načina na koji smo došli do te pobjede. U prvom smo dijelu bili pogotovo dobri. Definitivno mi je ovo jedna od najdražih pobjeda. Oni su nam uvijek bili crna mačka. Napokon se i to dogodilo i to na njihovu stadionu – kazao je kapetan Luka Modrić i nastavio:

– Mnogo nam znače ova zadnja tri rezultata. Po mojemu mišljenju svaka utakmica za reprezentaciju je bitna. Samo meni termin ovih utakmica smeta. Da nam staviš četiri utakmice u deset dana nakon sezone, to je nehumano.

Na njega se nadovezao vratar Ivica Ivušić.

– Kad se ovdje pobijedi, znači da su svi bili maksimalno raspoloženi i koncentrirani. Sretni smo jer smo napokon pobijedili Francuze. Svi su umorni jer smo igrali četiri utakmice u deset dana. Ova zadnja situacija? Ma nije bitno tko je čuvao napadača. Erlić i Šutalo bili su odlični. Moram čestitati cijeloj momčadi – kazao je Ivušić.

Ovoga puta Francuzi su imali veći posjed lopte, 52 posto, imali su 16 šuteva nasuprot 4 naših, imali su mnogo više napada (43:18), više kornera (7:3), pa i više dodavanja, 619:531. No, sve im je to bilo nedovoljno u sudaru s tako raspoloženim Hrvatima koji su branitelje naslova u Ligi nacija izbacili iz utrke za prvo mjesto i gurnuli ih u borbu za ostanak u elitnoj skupini.

>> Pogledajte slavlje hrvatskih navijača u Parizu

Komentara 24

FR
freeshooter
08:43 14.06.2022.

Nije slučajno da smo zadnje dvije utakmice dobili na pogon maestralne igre našeg veznog trojca...njihova igra i kvaliteta sada dolazi do punog izražaja...jer iza sebe imaju također maestralnu zadnju liniju, stopere koji će hladnokrvno odigrati svaku stuaciju, stopere koji ne vraćaju igru unazad, nego su u svakom trenutku spremni svojim lucidnim potezima preusmjeriti igru ka naprijed...koji perfektno sa loptom otvaraju prostor i započinju nove napade...time i naša vezna linija svjetske klase dolazi do punog izražaja...i plića nam je formacija...manje su opterećeni obranom, zadnja linija im daje tu sigurnost, i tu je taj naš novi tika-taka ples...fenomenalan protok i kontrola lopte...samo još upotpuniti napad sa ozlijeđenima i spremnima, prije svega Petković, jer Budimir nije taj, ima voljni momenat, no nema klasu, kasni u skokovima, duelima, i nema tu finoću igre koja je sada postala dominatna...jer ovo je sada zaista fenomenalno...nevjerojatan spoj...sa sasvim novim mogućnostima, napad jedino još isprofilirati...i samo nam je nebo granica,. možemo do kraja...bravooooo Vatreni, ponos Hrvatske...

DU
Deleted user
09:01 14.06.2022.

Mogu si zamisliti koliko je ovom novinaru tesko nakon ove utakmice!!

DO
domoljubex
09:08 14.06.2022.

Iz Srbije, samo jedno, Bravo Hrvati!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije