Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Umro Hajdukov velikan

'Otišao je moj Jurica Jerković, moj nogometni idol'

Jurica Jerković
Foto: Ivana Ivanović/Pixsell
1/2
03.06.2019.
u 19:31

Uz vratara Vukčevića i Dragana Holcera, bio je treći Hajdukov nogometaš koji je nastupio za reprezentaciju Jugoslavije u prijateljskoj utakmici protiv Brazila, 18. srpnja 1971. u Rio de Janeiru na Peleovom oproštaju. Postigao je spektakularan pogodak za 2:2.

U 70. godini umro je Jurica Jerković (rođen 25. veljače 1950. u Splitu), jedan od najvećih Hajdukovih nogometaša u povijesti.

S ukupno 529 utakmica nalazi se na šestom mjestu liste klupskih rekordera po broju nastupa, dok je s 219 pogodaka na desetom mjestu najboljih strijelaca svih vremena splitskog kluba.

Jurica Jerković bio je jedinstven nogometni genijalac, plemeniti vezist vrhunske tehnike, brzine i razornoga udarca. U Hajdukovoj zlatnoj eri sedamdesetih osvojio je tri prvenstva Jugoslavije (1971., 1974., 1975.), dok je čak pet puta bio pobjednik Kupa SFRJ: 1972., 1973., 1974., 1976. i 1977. godine.

Ivan Gudelj, Hajdukova legenda iz 80-ih, javio nam se tužnim glasom.

Zabio na oproštaju Pelea

- Otišao je moj Jurica Jerković, koji mi je u djetinjstvu bio nogometni idol. Bio je nogometni virtuoz, jedan od najvećih hrvatskih nogometaša svih vremena. Bio je veliki nogometaš i veliki čovjek. Otišao je prerano – kazao nam je potreseni Gudelj.

Jerković za A reprezentaciju Jugoslavije ima 43 nastupa i postigao je šest pogodaka. Bio je sudionik svjetskih prvenstava 1974. i 1982., kao i finalnog turnira Europskog prvenstva 1976. u Beogradu i Zagrebu.

Uz vratara Vukčevića i Dragana Holcera, bio je treći Hajdukov nogometaš koji je nastupio za reprezentaciju Jugoslavije u prijateljskoj utakmici protiv Brazila, 18. srpnja 1971. u Rio de Janeiru na Peleovom oproštaju.

Završilo je 2:2, pred 138.575 gledatelja na Marakani, a Jurica Jerković postigao je spektakularan pogodak za 2:2.

- Baš je Pele tražio neku reprezentaciju iz Europe na svom oproštaju. A kako je Jugoslavija tada igrala nogomet nekako najsličniji Brazilu, onda smo mi pozvani. Pele je organizirao četiri orkestra s bubnjevima koja su došli na četiri tribine. A svaki orkestar imao je po dvadeset tisuća članova. Tek kad su na tribine ušli svi ti s bubnjevima, mogli su ući ostali gledatelji – ispričao je slavni nogometaš svojedobno našemu novinaru Ozrenu Maršiću i nastavio:

Bio i direktor Hajduka

- Ušao sam umjesto Zorana Filipovića i zabio taj gol. Zabio sam ga s nekih 27 metara, bio je lijep gol, opalio sam, ušla je u mrežu, za Brazil je branio Felix. Još uvijek imam dres Brazila s te utakmice, na njemu ima malo zemlje s Maracane. Dres je s brojem jedanaest, zamijenio sam se s Rivelinom.

U jesen 1978. godine Jurica Jerković napustio je Split i karijeru nastavio u švicarskom prvoligašu Zürichu, s kojim je 1981. godine osvojio prvenstvo Švicarske i Liga kup. Po okončanju igračke karijere, od 1988. do 1990. obavljao je dužnost direktora Hajduka. Na letu iz Prištine za Beograd 1990. godine, s tadašnjim Hajdukovim pojačanjem Ardianom Koznikom, čudom su preživjeli pad maloga zrakoplova negdje na teritoriju Srbije...

Posljednji ispraćaj Jurice Jerkovića bit će, po želji obitelji, obavljen samo uz njihovu nazočnost.     

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije