Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJAJNA KARIJERA

Oproštaj Blanke Vlašić: Pitali smo našu legendarnu sportašicu što slijedi dalje

Igor Kralj/PIXSELL
20.02.2021.
u 08:00

– Prošlog ljeta. Okupila se moja obitelj na nekom druženju i tada sam im rekla. Moram priznati da je svima laknulo i svi su bili sretni zbog moje odluke, od braće, mame i tate – istaknula je

Blanka Vlašić (37), najbolja hrvatska visašica svih vremena, željela je okupiti novinare u svom stanu, počastiti i objaviti kraj karijere. No, pandemija je zaustavila ovu ideju pa je organizirala videokonferenciju.

– Neka se zna da ćemo organizirati to druženje kad-tad – rekla je Banka, a tata Joško je dodao: – Ja ću osigurati janjca. I da, moram dodati kako je ovo prvi put da Blanka nije zakasnila na konferenciju za novinare. Nije zakasnila jer je konferencija bila kod nje u stanu – našalio se malo tata Joško.

Što reći u tako kratkom vremenu o sportašici koja je osvojila 11 medalja na velikim atletskim natjecanjima, koja je osvojila 19 medalja na raznim natjecanja, od čega 13 zlatnih. Blanka je nevjerojatnih 165 puta preskočila preko dva metra na 106 natjecanja. Bila je 17 puta pobjednica na mitinzima Dijamante lige te 14 puta pobjednica na mitinzima Zlatne lige. Proglašena je za najbolju europsku i svjetsku atletičarku, ali i za najbolju sportašicu svijeta 2010. godine.

– Kada pogledam sve te uspjehe pitam se – tko je ta djevojka? Ono što sam htjela posebno istaknuti jest činjenica da sam se jako dugo pripremala za ovaj oproštaj, oko četiri godine. Stalno sam imala strah od prekida karijere. Nakon Igara u Riju imala sam svake godine jaku želju da se vratima, ali jednostavno nije išlo. Rehabilitacija nije davala rezultate, bolovi nisu prestajali. Stalno me je proganjao strah što nakon prekida karijere. No, s vremenom sam se pripremila za ovo i mogu reći da sam danas sretna osoba. Kraj je došao mirno, bez stresa, bez suza. Sada sam potpuno rasterećena – rekla je Blanka.

Kada ste donijeli konačnu odluku?

Prošlog ljeta. Okupila se moja obitelj na nekom druženju i tada sam im rekla. Moram priznati da je svima laknulo i svi su bili sretni zbog moje odluke, od braće, mame i tate – istaknula je.

Koja ćete tri trenutka u karijeri najviše pamtiti?

– Prvo svjetsko zlato u Osaki 2007., obrana zlata u Berlinu dvije godine poslije i skok preko 2,08 metara u Zagrebu.

Kako danas gledate na Peking i srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 2008. godine.

– U svakom slučaju ne gledam na to kao na neuspjeh. Bilo mi je teško nakon natjecanja. Bila sam spremna za zlato, preskočila sam 2,05 metara, ali nije bilo dovoljno jer je Belgijka Hellebaut imala baš svoj dan. Cijelu sam noć plakala, zaspala sam tek u pet ujutro. To natjecanje u Pekingu bilo je “bolesno”. Bila je to prava drama. Danas gledam na to kao na nešto za čime ne žalim. Tako je valjda bilo zapisano, tako se valjda moramo dogoditi – kaže Blanka.

Od dvije neostvarene želje, olimpijsko zlato ili svjetski rekord, što biste izabrali da se sad može ostvariti?

Svjetski rekord. To mi je prvo palo na pamet pa je valjda onda i važnije – kaže Blanka.

O počecima karijere rekli su ponešto Joško i Bojan Marinović, Blankin trener.

– Sjećam se prvih treninga. Kako je Blanka imala školu popodne, treninge smo mogli održavati tek u večernjim satima. Dvorana u kojoj smo trenirali nije imala rasvjetu pa sam sam napravio reflektor koji je i danas “živ”. Kada je Blanka osvojila prvo od dva svjetska juniorska zlata, to je tada u svijetu hrvatske atletike bio pravi “boom” – rekao je Joško, a Bojan je dodao:

– Na početku Blankine karijere nisam mogao s njom putovati na svako natjecanje. Takva su bila pravila. Tako nisam bio prisutan na mitingu u Zürichu kada je prvi put preskočila preko dva metra. Gledao sam prijenos na TV-u i preko poruka joj slao savjete. Nećete vjerovati, a ti savjeti bili su pun pogodak – istaknuo je Bojan.

Blanka se sjetila još jedne anegdote s početka karijere.

– U Splitu su svi mislili da se bavim skokom s motkom – rekla je Blanka.

Hoće li biti nostalgije za svim tim divnim trenucima?

– Neće. Odnedavno sam tek počela gledati snimke svojih skokova, i to mi odlično.

Što dalje?

– Imam neke ideje što ću raditi. Ostala bih u sportu, to je sigurno. Kao savjetnik ili nešto drugo, to još ne znam. Sigurno je da ne sjedim na ušima, nešto se kuha, ali ne bih sada o tome jer nema ništa konkretno reći – istaknula je Blanka te za kraj dodala:

– U cijelom tom procesu imala sam veliku podršku svoje obitelji, oca i trenera Joška, Bojana i prijatelja. Znali su da je to borba koju moram sama proći i izboriti se za odluku, čiste glave. Svaki će me sportaš razumjeti – rastanak nije lagan. Ostavljamo iza sebe velike emocije, osvojene vrhunce, pobjede nad samima sobom, veličanstvene trenutke koje se riječima ne daju opisati.

Osjećam prema njoj veliko poštovanjeJoško Vlašić, Blankin otac i trener, znao je da će jednog dana doći ovaj trenutak kada će završiti jedna velika karijera u kojoj je bio važan kotač od početka do kraja.

– Sportaš umire dvaput. Drugi put biološki, a prvi put kada zaključuje svoju sportsku karijeru. U oba slučaja povlačiš crtu, osvrneš se i postaviš pitanje – je li vrijedilo? Jesam li dobro potrošio svoje vrijeme? Blanka k’o Blanka, sklonija je podsjetiti se što je propustila napraviti i nepravedno crnim kapima dati prednost naspram moru bjeline. Kada smo ovih dana prebirali po svim njenim uspjesima, osjetio sam veliko poštovanje i divljenje, kao da se to dogodilo negdje drugdje, nekom drugom, nekada davno… Ti, Blanka, nisi samo radila po sportskim mjerilima velike stvari, već si to radila na potpuno čist i pošten način i ne skrivajući svoju osobnost ulazila u srca ljudi diljem svijeta… Učinila si ponosnom svoju zemlju, grad, obitelj, svu sportsku, a posebno atletsku zajednicu. Sretan sam što mi je bilo dozvoljeno biti dio tog tvog puta. Tata – napisao je u priopćenju Joško Vlašić. 

Blanka je bila moja suparnica i prijateljica 

Jedna od velikih Blankinih suparnica u ono je vrijeme bila Šveđanka Kajsa Bergqvist, aktualna svjetska dvoranska rekorderka u skoku u vis.

– Kad sam prvi put vidjela Blankin skok, znala sam… ova će djevojka skakati visoko! Trebalo joj je neko vrijeme da postigne potpunu koordinaciju tih dugih nogu, ali onda – wow! Blanka je ženski skok u vis učinila zabavnim, a okupljenima je uvijek priredila show – kako svojim nastupima tako i svojom karizmom. Nova atletska zvijezda je rođena! Bila je moja konkurentica, ali i moja prijateljica. Ona je jedina od svih mojih suparnica s kojom sam se mogla iskreno zabavljati. Blanka ima odličan smisao za humor i uvijek sam voljela biti u njezinoj blizini – rekla je Kajsa Bergqvist. 

Ključne riječi

Komentara 1

DM
drazen.muhvic
18:46 20.02.2021.

Što slijedi dalje? Još samo neka joj se ukaže Gospa i eto apartmana... Znači slijedi turizam i uvoz plastičnih kipića iz Kine...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije