Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROTIVNICI VATRENIH

Messiju je prislonjen revolver, zove se SP i prijeti da opali

Lionel Messi Argentina Haiti
Foto: Reuters/Pixsell
1/7
08.06.2018.
u 23:15

Kada je Diego Armando Maradona 1986. nakon savršenog turnira poslije kojeg je postao nogometni besmrtnik podigao “nogometnu boginju”, Lionel Messi se nije ni rodio. U Rusiji, 32 godine poslije, onaj za kojeg mnogi tvrde kako je bolji i od “nogometnog Boga” imat će možda i posljednju šansu da mu stane uz rame. A na tom putu stajat će mu i Hrvatska u Nižnji Novgorodu 21. lipnja. Predstavljanje “naše” skupine D na SP-u nismo slučajno počeli s Argentinom i Messijem. Leu curi vrijeme. Pet puta je proglašen najboljim nogometašem svijeta, osvojio je četiri Lige prvaka, tri svjetska klupska prvenstva i devet naslova prvaka Španjolske, ali nema jedini pokal koji u Argentini vrijedi – titulu na Mundijalu.

– Messiju je revolver prislonjen na glavu, a zove se Svjetsko prvenstvo. Ako ga ne osvoji, taj će pištolj opaliti i ubiti ga... Zbog toga ne može uživati ​​u svome talentu. To mu šteti – slikovito je argentinski izbornik Jorge Sampaoli objasnio pritisak s kojim se Messi mora nositi.

Lionel Messi Argentina Haiti
1/18

Iza Argentine su stresne kvalifikacije, promijenili su trojicu izbornika, ali ni pod Jorgeom Sampaolijem ne briljiraju, o čemu svjedoče i dva teška poraza od Nigerije (4:2) i Španjolske (6:1). I pobjede su bile isključivo “na silu” i zahvaljujući nevjerojatnom napadačkom potencijal, a Argentina u ovom trenutku vjerojatno ima najbolju navalu na svijetu.

Nigerija dobila Argentinu

Sampaoli je u deset utakmica isprobao pet-šest taktičkih postavki tražeći onu najbolju, a za Rusiju je najavio revolucionarnu i teško objašnjivu 2-3-3-2 formaciju. Diego Armando Maradona je zabrinut.

– Imam dvojbi, puno dvojbi, nemamo lidera, plana u igri. Strah me je jer riskiramo ugled - kazao je Maradona koji ima loše mišljenje o izborniku Sampaoliju.

Nedavno pokazivanje mišića protiv slabašnog Haitija (4:0) uz tri Messijeva pogotka nije nikog impresioniralo.

– Čuo sam da Sampaoli najavljuje kako će igrati 2-3-3-2. To je ludost! Takav se nogomet igrao 1930. – kazao je Maradona.

Nigerija je, pak, zadržala kontinuitet. Od sjajne generacije iz 1994. s Amokachijem, Amunikeom, Okochom, koja je osvojila simpatije nogometnog svijeta, super orlovima nastup u Rusiji bit će šesto od posljednjih sedam Mundijala (propustili su tek SP 2006.). Pravo lice Nigerije ne mora biti 2:0 poraz od Srbije ili nedavnih mršavih 1:1 protiv slabašnog Konga u utakmici u kojoj su se igrali skrivača – pravo lice Nigerije mogla bi biti i 4:2 pobjeda protiv Argentinaca kao potkraj prošle godine, doduše bez Lea Messija.

Znamo da nismo najbolji

Nigerija ima premierligaški napad, no zato je obrana problematična. Ta neuravnoteženost između kvalitete u linijama momčadi najveći je problem ove generacije “Super Orlova”. Jer dok je napad sposoban zabiti svakom protivniku, obrana, a pogotovo vratari, ne ulijeva previše povjerenja.

– Za mnoge smo autsajderi, ali to može biti i dobro za nas. Moramo ostati ponizni i pokazati da možemo više od onoga što ljudi očekuju od nas. Naš je cilj drugi krug, a utakmica protiv Hrvatske bit će nam ključna – kaže kapetan Obi Mikel.

Oni možda jesu mali, a nikad manja država (332.529 stanovnika) nije se plasirala na Mundijal, ali opet su i toliko veliki da ponize kolijevku nogometa. Islanđani su zadivili nogometni svijet plasmanom u četvrtfinale Eura 2016., a kada su im mnogi predviđali kako će ostati jednokratno čudo, oni su SP izborili kao prvoplasirana momčad kvalifikacijske skupine u kojoj je bila i Hrvatska. Za razliku od Eura 2016., u reprezentaciji nema Kolbeinna Sigþórssona, napadača koji je Islandu donio povijesni trijumf nad Englezima u četvrtfinalu Eura. Iako im u usporedbi s drugim reprezentacijama iz skupine nedostaje pojedinačne kvalitete, Islanđanima ne fali optimizma.

– Pobijedili smo velike nacije kako bismo se domogli Rusije i zašto onda da ne vjerujemo da ondje možemo napraviti velike stvari – veli islandski izbornik Heimir Hallgrímsson koji za protivnike ima samo jednu poruku:

– Mi znamo da nismo najbolji na svijetu. Moramo biti skromni, ali naši ciljevi ne moraju... – poručio je izbornik najmanje nogometne sile na svijetu.

Komentara 5

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
23:19 08.06.2018.

Ako jer Argentinu mogla razbit "B " treba vjerovat da će to učinit i "A"

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
15:57 09.06.2018.

Ovaj "novinar" u moje doba ne bi zavrsio srednju skolu.

DU
Deleted user
06:03 09.06.2018.

Svašta.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije