Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sir Alex Ferguson

Menadžer kojeg obožavaju i najveći rivali

07.05.2018.
u 18:52

Sir Alex Ferguson (76) bori se za život na intenzivnom odjelu bolnice u Salfordu! Ferguson je imao moždani udar

Legendarni trener Manchester Uniteda sir Alex Ferguson (76) bori se za život na intenzivnom odjelu bolnice u Salfordu! Ferguson je imao moždani udar, liječnici su ga morali hitno operirati zbog krvarenja u mozgu.

Operacija je prošla dobro, obitelj je uz legendarnog Škota, ali još je prerano za prognoze.

1/6

Podršku sir Alexu jučer su dali brojni svjetski nogometaši, pogotovo su emotivni bili oni koje je nekada vodio.

Beckhama gađao kopačkom

– Moje misli i molitve su s tobom, prijatelju dragi. Budi jak, šefe – napisao je Cristiano Ronaldo na Twitteru.

Ronaldo je uvijek imao poseban odnos s trenerom koji ga je kao 17-godišnjaka doveo iz Sportinga, a nedavno je istaknuo da mu je sir Alex bio puno više od trenera. Posebno je upamtio zgodu kad mu je Ferguson izašao ususret dok mu je otac pao u komu.

– Rekao sam mu da se ne osjećam dobro i da želim vidjeti oca. Odgovorio mi je: “Cristiano, želiš li otići dan, dva ili tjedan, slobodno odi. Nedostajat ćeš mi ovdje jer si važan, ali tvoj je otac na prvom mjestu.” Kad mi je to rekao, pomislio sam da je tip nevjerojatan. Bio mi je kao nogometni otac – ispričao je Portugalac.

Igračima je bio poput oca, a ponekad je teškim metodama morao odgajati zločeste. Davida Beckhama pogodio je kopačkom u glavu!

Bilo je to 2003., United je izgubio u FA kupu, a Beckham je bio u svom svijetu, čekajući transfer u Real. David je nešto opsovao dok je Alex pričao i tu je Škot poludio. Udaljenost između njih dvojice bila je oko deset metara.

– Između nas bile su kopačke, udario sam jednu i pogodila je Davida točno iznad oka. Sljedeći dan rekao sam upravi da mora otići – ispričao je sir Alex.

No, Becks mu je kasnije sve oprostio, a jučer je Fergusonu poručio:

– Nastavi se boriti, šefe. Šaljem molitve i ljubav Cathy i obitelji.

Samo jednom dobio otkaz

Za sir Alexa mnogi kažu da je najveći trener u povijesti nogometa. Njegove trenerske brojke zaista su impresivne, osvojio je točno 50 trofeja – 38 s Manchester Unitedom, 11 s Aberdeenom, te jedan sa St. Mirrenom. A St. Mirren je jedini klub u kojem je dobio otkaz. Iako je klub iz treće lige doveo u prvu, gazda kluba 1978. proglasio ga je neperspektivnim i otpustio ga.

Iako je s Aberdeenom stvarao čuda na klupi, svijet će ga najviše pamtiti ipak po 27 godina na klupi Manchester Uniteda. S crvenim vragovima ukupno je osvojio 38 trofeja, 13 naslova prvaka Engleske, pet FA kupova, četiri Liga kupa, deset engleskih superkupova, dvije Lige prvaka...

U najvišem razredu engleskog nogometa United je vodio u nevjerojatnih 1033 utakmice. Pobijedio je u 624 utakmice, izgubio u 172, uz 237 neriješenih rezultata.

Legenda koju beskrajno cijene i najveći rivali, potvrđuju to i jučerašnje poruke iz Liverpoola i Manchester Cityja.

Rivalstvo gradskih derbija nažalost često prijeđe i u mržnju, jer strast zaslijepi mnoge vrline, ali... “svi u Manchester Cityju želimo sir Alexu Fergusonu brz oporavak”, napisao je službeni Manchester City, dok su iz Liverpoola bili još emotivniji:

“Sir Alex je sjajan rival, ali i sjajan prijatelj, koji je podržavao naš klub u najvećim trenucima. Gospodine Fergusonu, opravite se što prije.”

Komentara 1

BM
branko.mihalic1
08:37 08.05.2018.

To je poštovanje prema čovjeku i treneru malo ih ima takvih

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije