Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Proces protiv tenisača

Strani mediji o slučaju Đoković: 'Oponašanje Boga', 'U igri je mnogo novca i možda gubitak njegove časti'

The scene at Melbourne Park as questions remain over Novak Djokovic's visa
Foto: LOREN ELLIOTT/REUTERS
1/3
14.01.2022.
u 15:46

Nakon što je srpskom tenisaču Novaku Đokoviću ponovno poništena viza za ulazak u Australiju, premijer je pozdravio odluku nadležnog ministra u čijim je rukama, prema mišljenju njegovog prethodnika, prevelika moć.

Ova pandemija je bila nevjerojatno teška za svakog Australca, ali mi smo se držali zajedno i spasili živote i egzistencije, rekao je australski premijer Scott Morrisom u svojoj reakciji na odluku Alexa Hawkea, ministra za useljavanje, koji je poništio vizu srpskom tenisaču Novaku Đokoviću, prenose njemački mediji.

Mediji također prenose da je Morrison stao u obranu australskog Zakona o ulasku u zemlju na temelju kojeg je ministar u njegovoj vladi i donio odluku o poništavanju vize. "Naša stroga politika sigurnosti granica zaštitila je Australce od Covida tijekom pandemije", rekao je Morrison koji je odbio komentirati očekivanu žalbu Đokovićevih odvjetnika na tu odluku, piše Deutsche Welle.

Njemački mediji navode da Đokovićevo sudjelovanje na Australian Openu još uvijek nije u potpunosti isključeno s obzirom na to da postoji mogućnost ulaganja žalbe.

Video - Kronologija problema Novaka Đokovića u Australiji

 

„Slučaj je također postao teška stres proba za politiku zemlje, nakon što je Australija provela mnogo mjeseci u teškim izolacijama, a mnogim građanima te zemlje dugo nije bio dopušten ulazak u svoju domovinu zbog strogih pravila", piše njemački Zeit.

Hawke, koji je sada donio odluku, vrlo je blizak Morrisonu. Usprkos tome što ima tek 43 godine, na glasu je kao iskusan čovjek liberala. Hawke je, kao i Morrison, član grupe za proučavanje Biblije. U jednom govoru u parlamentu ministar je rekao: “Čvrsto vjerujem u ideje milosrđa, oprosta, iskupljenja i druge šanse.” S njegove točke gledišta, Đoković je imao dovoljno šansi koje nije iskoristio", piše Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Die Zeit piše da australska vlada „zna da u ovoj odluci iza nje stoji velika većina Australaca". „Prema anketama koje je provela medijska grupacija News Corp, 83 posto ispitanih podržava pokušaj protjerivanja Đokovića iz zemlje", piše Die Zeit.

Prevelika moć u rukama ministra

„To da se jedan političar žali da ima preveliku moć se rijetko događa. No upravo je to kritizirao 2008. godine bivši australski ministar za useljavanje Chris Evans. Zakon o useljavanju mu je kao ministru dao enormne ovlasti – doslovno odlučuje o životu i smrti, rekao je on. „Osjećao sam se ne samo neugodno pri tome jer sam zabrinut zbog oponašanja Boga, već i zbog transparentnosti i odgovornosti za ove ministarske odluke, te zbog nedostatka pravnih lijekova protiv tih odluka u nekim slučajevima”, rekao je Evans", a prenosi berlinski Tageszeitung.

List dalje navodi da je u slučaju Đoković „u igri mnogo novca i možda gubitak njegove časti." „Za druge čiji papiri se nalaze na ministrovom stolu i čekaju procjenu je na kocki njihova egzistencija. Ako zahtjev za azil koji su prethodno odbili birokrati ministar potvrdi, njime je sudbina podnositelja zahtjeva obično zapečaćena. Ako budu deportirani u zemlji podrijetla im prijeti možda mučenje i smrt. Ako iz tog razloga ne mogu biti odmah deportirani, onda moraju odsjesti u otrcanim hotelima. U hotelu u kojem je Đoković bio smješten, dio interniranih već devet godina čeka na deportaciju", piše Tageszeitung.

Britanski The Guardian pak navodi da je Novak Đoković postao žrtva oštre primjene granične politike australske vlade, ali i dalje ne može okriviti nikoga osim samog sebe. U petak je imigracijski ministar Morrisonove vlade Alex Hawke donio ključnu odluku da ponovno ukine vizu broju jedan svjetskog tenisa, što će vrlo vjerojatno dovesti do deportacije unatoč Đokovićevoj pobjedi na sudu prošlog ponedjeljka. Sada je Đokovićeva posljednja nada drugi sudski postupak, koji je dodatno otežan zbog božanskih ovlasti koje australski zakon daje ministru i sporog procesa odlučivanja koji je trajao cijeli tjedan, piše Guardian.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
16:16 14.01.2022.

Oponašanje boga i usporedba s Isusom je toliko degutantno da više nisam na njegovoj strani. Dojam mi je da tu nešto na posve drugoj razini nije u redu. Čini se a to nije slučajno da on uživa još samo podršku u Srbiji i o d Srbijanaca, što je i razumljivo. Australija nije Srbija! Španjolska će ga vjerojatno pozvati na sud jer je pozitivan bio sa djecom, a to nije smijo. Tu valjda svima prekipjelo, kada se s Coronom slika sa djecom u Španjolskoj.

Avatar Ležeći Policajac
Ležeći Policajac
23:14 14.01.2022.

A što bi bilo kog mislećeg čovjeka bila briga što strani mediji pišu o slučaju Đoković? Valjda svatko ima pravo misliti svojom glavom, a ne onako kako to plasiraju mediji?

Avatar DIXI
DIXI
21:15 14.01.2022.

Što je najboljem tenisaču svijeta sve to trebalo? Neka caruje reketom, to je njegovo i nek uzme stručni tim da ga kroz svijet vodi, umjesto nabrijane uže obitelji kojoj su uši pune vode. Ovo i nastavak ga mogu karijere koštati.. Slijede Ronald Garros, Wimbledon, US Open, tamo ga isto očekuju pravila o ulasku u zemlju. A i Lacoste kao sponzor bi se mogao predomisliti...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije