Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jedrenje

Marin i Dan Lovrović izborili nastup na OI u klasi Zvijezda!

marin i dan lovrovic
VL
11.05.2012.
u 21:44

Stopostotan učinak hrvatskog jedrenja ovoga tjedna. Nakon što je Tonči Stipanović jučer uzeo srebro na Svjetskom prvenstvu Lasera danas su Marin i Dan Lovrović stekli pravo nastupa na Olimpijskim igrama u klasi Zvijezda!

Pravi triler na Svjetskom prvenstvu za klasu Zvijezda danas. S jednim bodom prednosti ispred španjolske posade Echavarri/Rodrigues i dva ispred austrijske posade Spitzauer/Habbermuller dvije hrvatske posade ispunile su olimpijsku normu. Marin i Dan Lovrović zauzeli su 12. mjesto, a Mate Arapov i Siniša Mikuličić 13., s istim bodovima.

Bolji ukupni plasman donio je braći Lovrović status olimpijaca, jer svaka zemlja ima pravo na samo jednog predstavnika u svakoj od deset jedriličarskih disciplina. Jedna hrvatska posada imala je tako danas puno razloga za zadovoljstvo, a druga za tugu. Hrvatska se kao posljednja od 16 nacija kvalificirala za OI u Zvijezdi, a veliko je iznenađenje što se na OI u ovoj disciplini nisu plasirale Španjolska i Italija, trofejne nacije u Zvijezdi.

Evo, drugi put zaredom jedrit ću za Hrvatsku na OI u Zvijezdi, na posljednjim OI za ovu klasu. Ovoga puta u paru s bratom Danom. Sjeli smo zajedno u brod prije svega četiri mjeseca i ostvarili ovakav ogroman uspjeh. Jako smo sretni, kad smo krenuli u ovaj pothvat nismo znali što očekivati. Dan je godinama u Zvijezdi, ali za kormilom, i nismo znali hoće li se tako brzo moći snaći, ali uspjeli smo! – rekao je Marin Lovrović.

Marin Mišura i Tonko Barač zauzeli su također jako dobro 29. mjesto. Svjetski prvaci su još jednom Brazilci Scheidt i Prada.

Hrvatska olimpijska jedriličarska reprezentacija broji sad deset jedriličara u sedam disciplina s čime smo izjednačili rekord iz Kine 2008. Zadnje olimpijske kvalifikacije za nas su idući tjedan u Španjolskoj.

U nedjelju u Barceloni počinje Svjetsko prvenstvo za 470, gdje će za mjesto na OI u ženskoj konkurenciji jedriti Enia Ninčević i Romana Župan. Za ženski 470 preostalo je pet mjesta. Procijenjuje se da će se za norme jedriti u prvih 20 na svijetu. Ukoliko se i djevojke uspiju plasirati na OI hrvatska će olimpijska jedriličarska reprezentacija brojati konačnih 12 sportaša od 15 mogućih, u osam od deset disciplina.

- Malo je reći da smo zadovoljni s ovim tjednom, sve što smo priželjkivali se ispunilo. S uzbuđenjem čekamo idući tjedan i slijedeća tri svjetska prvenstva. U nedjelju u Barceloni starta SP za 470, gdje su uz žensku posadu Ninčević/Župan i naši trofejni jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić. Također u nedjelju starta i SP za klasu Finn u Velikoj Britaniji, nastupaju tri naša kormilara, prvo ime je naravno Ivan Kljaković Gašpić. U Njemačkoj 15. svibnja Tina Mihelić starta SP Laser Radiala – najavio je sportski direktor HJS-a Marko Mišura.

Svjetsko prvenstvo 49er-a u Zadru sutra završava. Najbolje posade svijeta jedrit će još sutra u Zadarskom kanalu, a potom nastaviti svoju olimpijsku kampanju prema slijedećoj postaji. Većina će otići kući na kratki odmor, a potom se ponovno okupiti početkom lipnja u Velikoj Britaniji, na slijedećoj regati Svjetskog kupa. Sutra se u Zadru jedre još dva plova, nakon čega će deset najboljih odmjeriti snage u plovu za odličja.

Broj jedan i dalje drže Australci Outteridge/Jensen, na drugom mjestu su mladi Novozelanđani Burling/Tuke, dok su treći Francuzi Dyen/Christidis. Pavle Kostov i Petar Cupać su 17. nakon 15 jedrenja.

Proglašenje najboljih bit će upriličeno u lučici kluba domaćina, JK Uskok, odmah nakon objave službenih rezultata, najvjerojatnije oko 17 sati.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije