Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČINJE SP

Lino odredio pravila: Bolje biti u hotelu da se netko ne oklizne

Lino Červar
Foto: Igor Kralj/Pixsell
11.01.2019.
u 11:15

– Mi smo se morali prilagoditi situaciji da nemamo klasičnog šutera na mjestu lijevog vanjskog. Nedostajat će nam Mamić svojom visinom i šutevima, bez obzira na to što će netko reći da ne igra puno u Kielcu

Rukometaši Hrvatske danas otvaraju Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj i Danskoj utakmicom protiv Islanda (18 sati). Treći ćemo put jedno veliko natjecanje otvoriti susretom protiv Islanđana.

Do sada smo ih pobijedili na otvaranju EP-a u Srbiji 2012. i Olimpijskih igara u Ateni 2004. Ovo nam je 13. put da igramo na SP-u i do sada smo izgubili samo jednom na početku turnira, 2003. u Portugalu od Argentine.

>> Pogledajte video: Luka Cindrić uoči Islanda

– Vratio sam se u Njemačku nakon 12 godina. Samo, te 2007. došli smo na SP kao favoriti za zlato. Na prethodna dva bili smo prvi i drugi pa su i očekivanja bila velika. Sada, 12 godina kasnije, nismo u toj poziciji. Sada se borimo da budemo među prvih sedam da bismo osigurali kvalifikacijski turnir za odlazak na Olimpijske igre u Tokio 2020. – kaže izbornik Lino Červar.

>>> Hrvatski navijači uoči utakmice s Islandom

Dobro sam proučio Island

Dobro, nije da smo sad baš tako slabi, uostalom nismo bili nikakvi favoriti ni prije dvije godine u Francuskoj pa smo umalo igrali finale.

– Istina. Daj Bože da se nešto slično dogodi i ovdje – istaknuo je Červar.

Samo da se opet ne dogodi nekakav promašeni sedmerac?

– Uh, znam da ću morati jako dobro razmisliti ako dođe trenutak da o tom sedmercu ovisi važna pobjeda ili osvajanje medalje. Nemojte stavljati taj pritisak – našalio se malo Červar.

Island ste dobro proučili?

– Jesam. Pogledao sam snimke njihovih pripremnih utakmica protiv Norveške, Nizozemske i Brazila. Znam i za dvije promjene koje su morali napraviti zbog ozljede Sigurdssona, njihova najiskusnijeg igrača, i Karassona. Dolaskom Gudmundssona za izbornika malo su promijenili stil igre. Igraju u obrani dosta agresivno, bogatiji su za dvije nove obrane. Dakle, ne igraju više kao nekada samo 6-0 u obrani – kaže Červar.

Lino Červar
1/10

Njihova najjača karika je Almar Palmarsson, igrač Barcelone.

– Da, oko njega se sve vrti. On je trener na parketu – istaknuo je Lino.

Imaju i zanimljivih mladih igrača?

– Možda sam se malo iznenadio koliko im prilike u igri daje izbornik. Morat ćemo i na njih pripaziti.

Kakav im je sustav igre u napadu?

– Dosta jasan. Imaju rješenja i protiv plitke i protiv duboke zone. Imaju dva visoka, ali i dva niža igrača na mjestu lijevog vanjskog. Nekad znaju izaći iz sustava pa odigraju nešto kreativno.

Mijenjaju li igrače obrana-napad?

– Imaju dva igrača koja mijenjaju. Imaju dva specijalca za obranu, no uvijek igra samo jedan.

Kakvu ćemo Hrvatsku gledati na otvaranju SP-a?

Nemamo poraz od Islanda

– Mi smo se morali prilagoditi situaciji da nemamo klasičnog šutera na mjestu lijevog vanjskog. Nedostajat će nam Mamić svojom visinom i šutevima, bez obzira na to što će netko reći da ne igra puno u Kielcu. Mi ćemo se osloniti najviše na trojicu igrača vanjske linije koji imaju znanje i vještine. To su Duvnjak, Karačić i Cindrić. Morat ćemo igrati discipliniranije nego inače. Nema mjesta rastrošnosti u napadu jer suparnik će to znati itekako kazniti pogocima. A to nam nije cilj. U obrani ćemo morati igrati čvrsto i pokušati preko naših brzih igrača, Štrleka, Horvata ili Mandića, postići što više laganih pogodaka. Jer, protiv postavljene obrane imat ćemo više problema.

>> Pogledajte video: Izbornik Lino Červer uoči puta na SP

Još niste odlučili tko će uz Jaganjca na tribinu?

– Ne, dvojba je Bičanić ili Slišković.

Zbog vremenskih prilika izostat će šetnje igrača izvan hotela.

– Nije loše udahnuti svježeg zraka, ali bolje je ostati u hotelu jer uvijek postoji mogućnost da se netko posklizne i ozlijedi. To mi zaista ne bi trebalo u trenutku kada već imamo puno ozlijeđenih igrača – rekao je Červar.

Razgovor je nakratko prekinuo Kiro Lazarov, reprezentativac Makedonije kojeg je Lino trenirao i u Zagrebu, ali i u reprezentaciji Makedonije.

– Lino, nemoj me se još bojati. Još ne razmišljamo o Vama. Sada nam je u glavi Japan – istaknuo je Lazarov.

Gledajući statistiku, Hrvatska nikad nije izgubila od Islanda na velikim natjecanjima, a igrali smo s njima sedam puta. Samo je jedna utakmica završila neodlučeno (26:26), na EP-u u Austriji 2010. Neke pobjede bile su tijesne, kao ona za peto mjesto na SP-u u Švedskoj 2011. (34:33) ili ona na EP-u u Švicarskoj 2006. (29:28). U zadnje dvije utakmice baš smo ih “razbili”. Na EP-u u Poljskoj 2016. bilo je plus devet (37:28), a u Splitu prošle godine plus sedam (29:22). Island se s nama ne može mjeriti ni po broju medalja. Imaju srebro s Igara u Pekingu 2008. te broncu s EP-a 2010.anu 1997.

>> Pogledajte Linu Červara na Večernji TV-u

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije