Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reprezentacija

Kvalifikacije za SP? Za te igrače jedva da ste i čuli

13.09.2017.
u 12:33

Za Petrovića je opterećujući faktor, gledamo li dugoročno, njegov odnos s obitelji Žižić, koja mu jako zamjera što je transfer Ante Žižića iz Cibone u Daruşafaku prijavio policiji,

Puno riječi potrošit će se na analizu još jednog neuspjeha košarkaša, no valja se zapitati može li naša reprezentacija uopće bolje. Jer da je i pobijedila Rusiju, teško je vjerovati da bi u četvrtfinalu svladala Grčku u izdanju u kakvom smo je gledali u osmini finala protiv Litve. Grci su bili sve što naši košarkaši u osmini finala nisu bili, sastav s jasnom strukturom momčadi.

S dvojicom vrsnih razigravača (Sloukasom i Calathesom) kakve mi nemamo i s centrima (Bourousis, Papagiannis) kakve i mi imamo (Žižić, Zubac), ali se ovo ljeto nisu odazvali. A oni bi se trebali odazvati najkasnije za dvije godine kada se igra Svjetsko prvenstvo, ako se na njega uopće plasiramo.

Jer to će biti vrlo teška zadaća izbornika (staroga ili novoga), koji će morati stvoriti posve novu reprezentaciju koja će morati proći kroz kvalifikacije bez Šarića, Bogdanovića, Bendera, Žižića, Zupca i Hezonje, dakle svih naših NBA igrača, ali i onih koji će, kao Simon, igrati u Euroligi. Valja reći da u toj priči najvjerojatnije neće biti ni veterana Popovića, Žorića, Ukića i Tomasa, osim ako netko od njih, a tome je najskloniji Tomas, ne odluči pomoći reprezentaciji u teškom tranzicijskom razdoblju.

Čeka se Stručni savjet

Koga god Stručni savjet HKS-a na čelu s Dinom Rađom postavi za izbornika (Petrović, Anzulović, Mršić, Repeša...), a to može biti samo netko tko ne vodi klub Eurolige (zato Spahija i Perasović ne ulaze u konkurenciju), taj mora imati dobre psihosociološke vještine jer će SP morati izboriti s jednim igračima, a onda se većini njih morati zahvaliti jer naši najbolji košarkaši ipak su u NBA ligi.

S obzirom na to da su igrači krivnju za poraz u osmini finala prebacili isključivo na sebe (to su učinili i 2015. kada ih je vodio Perasović) i da glas naroda velikom većinom također kaže da izbornik nije kriv, bilo bi logično da Petrović ostane za kormilom reprezentacije, tim više što je dio “kvalifikacijskih” reprezentativaca vodio i na turniru u Kini.

Netko novi morao bi krenuti od nule, a vremena je malo jer prve dvije kvalifikacijske utakmice igraju se već za 70 dana, u studenome, i to protiv neugodnih suparnika. Hrvatska gostuje u Nizozemskoj (kojoj nitko neće nedostajati), a potom ugošćuje Italiju, kojoj će nedostajati Belinelli, Datome, Hackett i Melli.

No, za Petrovića je opterećujući faktor, gledamo li dugoročno, njegov odnos s obitelji Žižić, koja mu jako zamjera što je transfer Ante Žižića iz Cibone u Daruşafaku prijavio policiji, pa bi to svakako trebalo izgladiti. Dakle, čelnici HKS-a u vrlo kratkom vremenu moraju donijeti važnu odluku.

Perić i Šakić zanimljivi

Idu li na kratkoročno rješenje, izbornik bi mogao ostati Aleksandar Petrović, a razmišljaju li dugoročno, možda se odluče za donedavnog Cedevitina trenera Veljka Mršića ili Dražena Anzulovića. Obojica su bez kluba, Anzulović je prošlo ljeto bio i pomoćnik Petroviću, svojedobno i Repeši te ima puno iskustva i šteta je što ovo ljeto nije bio u Petrovićevu stožeru.

Zanimljiva je podudarnost da je slobodan i Jasmin Repeša, no on je već dvaput bio izbornik pa nismo sigurni bi li htio biti i treći put. Tim više što izbornik ne može biti vezan uz euroligaša, a Repešine euroligaške ambicije nisu presušile. Doduše, trener njegova iskustva možda bi bio najbolje rješenje da se prođe spomenuto kvalifikacijsko sito i rešeto, tim prije što neki igrači s kojima nije u najboljim odnosima više ionako neće igrati za reprezentaciju.

Iz momčadi koja je sada branila hrvatske boje, neke u majici reprezentacije više nećemo vidjeti, a u sljedećim kvalifikacijama vidjet ćemo samo nekolicinu (Planinić, Ramljak, Krušlin, Buva). NBA igrača u studenome i veljači neće biti, dostupni će biti tek za lipanj i rujan, pa u reprezentaciji valja očekivati većinu igrača koji su bili pozvani za turnir u Kini.

A to su braniči Mavra, Katić, Mustapić, Bošnjak i Božić, krila Slavica i Zubčić te centar Žganec. Dakako, nikako ne smijemo zaboraviti Bilana, ne ode li u nekog euroligaša, ali ni ozlijeđene Marka Arapovića i Luku Babića, koji neće biti spremni za dvije jesenske, ali bi trebali biti u stroju za dvije zimske kvalifikacijske utakmice u veljači.

Još su vrlo zanimljiva dvojica igrača: Željko Šakić koji je igrao u olimpijskom ljetu, ali sada zbog Bendera nije, te Hrvoje Perić, sjajno krilo talijanskog prvaka Venezije koji svestranošću može jako puno pomoći. 

Komentara 4

DU
Deleted user
16:26 13.09.2017.

treba okrenut novu stranicu s novim trenerom dakako

PA
pappmisi
15:30 13.09.2017.

Kakav Anzulovic,i slicno !!!! Nekok stranca trenera koji zna voditi reprezentaciju, stvoriti igru odigrati odbranu kako treba, neki iskusni stranac, mozdaXavi Pascual, Fotis Katsikaris i slicni treneri takvih kvaliteta, a ne neki bezveznjak , koji ni Cedevitu nije u stanju voditi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije