Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uoči katarskog mundiala

Kramarić u prednosti nad Livajom i Petkovićem: Preporođeni vatreni je idealno rješenje za desno krilo

Susret Hrvatske i Danske u 5. kolu Lige nacija
Goran Stanzl/PIXSELL
11.11.2022.
u 07:00

Partner Jošku Gvardiolu na stoperskom mjestu bit će Josip Šutalo, koji je zasad ispred Erlića i iskusnog Lovrena

Zlatko Dalić i njegov stručni stožer odahnuli su nakon što su saznali da Gvardiolova ozljeda ipak nije toliko ozbiljna te da će biti spreman za utakmicu protiv Maroka (23. 11.) kojom vatreni otvaraju Svjetsko prvenstvo. Iako Dalić ima dobar izbor na stoperskim pozicijama, Gvardiol je nesumnjivo najbolji hrvatski igrač na tom mjestu i ima sigurno mjesto u udarnoj postavi, a samo je pitanje tko će mu biti partner. Najbliži je zasad Šutalo, koji je u prednosti ispred Erlića, Lovrena i Vide.

Sosa briljira

Ono u što je izbornik sasvim siguran su bekovske pozicije – na desnoj će igrati Juranović, a na lijevoj Sosa. Obojica su u dobroj formi, a pogotovo Sosine brojke fasciniraju. U top 1% bekova Europe je po broju asistencija po utakmici, u top 1% po broju odigranih akcija koje završe šutom na gol, u top 1% bekova po broju točnih centaršutova i dodavanja u 16 metara, u top 1% po broju ključnih dodavanja po utakmici. Rasprava o najboljim lijevim bekovima Europe u ovome trenutku ne može proći a da se ne spomene Sosa, koji ove sezone za Stuttgart ima čak osam asistencija! Najviše od svih lijevih bekova u ligama petice. Zato ne čudi da ga prate Chelsea i Manchester City. A odlična je stvar što Dalić ima i odličnu alternativu za Sosu, a to je Borna Barišić.

08 November 2022, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: Soccer: Bundesliga, VfB Stuttgart - Hertha BSC, Matchday 14, Mercedes-Benz Arena. Stuttgart's Borna Sosa reacts in the match. Photo: Tom Weller/dpa - IMPORTANT NOTE: In accordance with the requirements of the DFL Deutsche Fußball Liga and the DFB Deutscher Fußball-Bund, it is prohibited to use or have used photographs taken in the stadium and/or of the match in the form of sequence pictures and/or video-like photo series. Photo: Tom Weller/DPA
Foto: Tom Weller/DPA

Baš poput Sose, ustvari još sigurnija su mjesta u veznoj liniji. Njih će, naravno, zauzeti Modrić, Kovačić i Brozović. Ni kod lijevog krila Dalić nema dvojbe, igrat će ga Ivan Perišić, koji briljira u dresu Tottenhama, ustvari najbolji je igrač spursa posljednjih nekoliko utakmica.

I sada dolazimo do jedine dvije sporne pozicije – napadača i desnog krila.

Zasad malu prednost za mjesto isturene špice ima Andrej Kramarić. Više je razloga za to, a prvi je Kramarićevo iskustvo u reprezentaciji. Ovo će mu biti već četvrto veliko natjecanje, nakon Eura 2016. i 2020. te SP-a 2018. godine. Za A-reprezentaciju odigrao je čak 73 utakmice te pritom postigao 19 golova (14 otkad je izbornik Dalić). Kramarićeve brojke ove sezone nisu impresivne, zabio je tri gola u 14 utakmica za Hoffenheim, no u reprezentaciji je pod Dalićev odigrao mnogo odličnih utakmica i to mu zasad daje prednost u odnosu na manje iskusne Livaju i Petkovića. Jer, Livaja ima 14 nastupa za vatrene (3 gola), a Petković 22 (6 golova). No, prednost Livaje i Petkovića je da ove sezone puno češće zabijaju. Petković je tako za Dinamo zabio 12 golova, a Livaja za Hajduk 11. S time da Petković ima nešto bolji prosjek, za gol mu je bilo potrebno 143 minute, a Livaji 162. Bit će to slatke brige za izbornika, ima tri odlične opcije za napad.

November 5th, 2022, PreZero-Arena, Sinsheim, GER, 1.FBL, TSG 1899 Hoffenheim vs RB Leipzig, DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. in the picture Andrej Kramaric (Hoffenheim) Photo: Hasan Bratic/DPA
Foto: Hasan Bratic/DPA

Snaga s klupe

A dvojba mu je sigurno i koga staviti na poziciju desnog krila. Rebića i Brekala nema na popisu, pa Dalić ustvari nema igrača koji primarno igra na desnom krilu, ali tu poziciju u prošlim su mu utakmicama dobro pokrivali Vlašić, Pašalić i Majer. Zasad je u maloj prednosti Vlašić, koji se preporodio u Torinu i glavni je igrač tog talijanskog prvoligaša. Pašalić se pak mjestu u 11 može nadati i zbog toga što je rijetko kad razočarao u dresu vatrenih, uvijek je vrlo solidno odrađivao sve uloge, bilo na krilu ili u veznom redu. Majer je pak u posljednje dvije utakmice Lige nacija bio odličan, ali možda mu je mali minus što je izgubio mjesto u prvih 11 Rennesa. Ove je sezone započeo samo četiri ligaške utakmice Rennesa, a u deset je ulazio kao rezerva. No, to nužno ne mora biti loše, jer bit će svježiji za SP u Kataru.

Nikola Vlasic (Torino FC) celebrates the goal during Torino FC vs UC Sampdoria, italian soccer Serie A match in Turin, Italy, November 09 2022 Photo: Claudio Benedetto / ipa-agency.n/IPA
Foto: Claudio Benedetto / ipa-agency.net

Gledamo li šest utakmica Lige nacija, Pašalić i Majer bili su triput starteri, a Vlašić jednom. No, tada je Vlašić bio rezerva u West Hamu, a sada briljira u Torinu. Dalić je uvijek cijenio njegovu raznovrsnost i dojma smo da će mu zato dati prednost u prvoj utakmici protiv Maroka, a svoju šansu s klupe sigurno će dobiti i Pašalić i Majer.

U svakom slučaju, koga god izabere, Zlatko Dalić će imati odličnih prvih 11, ali i brojne alternative na klupi za pričuve.

>> Zlatko Dalić objavio konačni popis igrača za SP u Katru

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije