Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
početak kvalifikacija

Katalinić: Euro sa 24 momčadi je smiješan

Northern Ireland's Jamie Ward (C) celebrates after scoring against Greece during their Euro 2016 Group F qualifying soccer match at Karaiskaki stadium in Piraeus, near Athens October 14, 2014.  REUTERS/Yorgos Karahalis  (GREECE - Tags: SPORT SOCCER)
Foto: Reuters/PIXSELL
17.10.2014.
u 14:00

Uefa je proširila EP zbog većeg broja utakmica, što donosi veći profit, baš kao što je to dobila Fifa proširenjem SP-a

Kada se nakon tri kola kvalifikacija za Euro u Francuskoj pogledaju tablice, onda bi sudionici bili Island, Češka, Wales, Izrael, Slovačka, Španjolska, Poljska, Irska, Engleska, Slovenija, Sjeverna Irska, Rumunjska, Austrija Rusija, Hrvatska, Italija, Albanija, Danska i Norveška.

Prelagane kvalifikacije

A u dodatne kvalifikacije išle bi momčadi poput Njemačke, Portugala, Nizozemske, Belgije, Švedske...

Niz iznenađenja zbio se na startu kvalifikacija. Island je pomeo Nizozemsku, "ribari" s kojima se Hrvatska lako obračunala kada je igrala dodatne kvalifikacije za SP, vode na tablici skupine A s devet bodova iz tri utakmice, s gol-razlikom 8:0. Nizozemska tavori na trećem mjestu. Tri boda iz tri utakmice osvojila je reprezentacija koja je uvijek bila suverena u kvalifikacijama.

– Taj sustav da trećeplasirani idu u dodatne kvalifikacije nije dobar. Evo, Nizozemska može biti treća i lako će preskočiti bilo kojeg protivnika – govori nam iskusni trener Ivan Katalinić.

Dosta momčadi koje su igrale na SP-u kiksalo je na startu, od svih tih reprezentacija koje su igrale u Brazilu samo Hrvatska, Engleska i Italija imaju maksimalan učinak. Bosna i Hercegovina osvojila je dva boda, Švicarska i Portugal po tri, Belgija i Njemačka po četiri, Rusija pet, Španjolska šest... Definitivno, najveća iznenađenja su pobjede Slovačke i Poljske nad Španjolskom i Njemačkom.

Najbolji će proigrati

– Uvijek su poslije SP-a reprezentacije koje su bile na prvenstvu bile u problemima. Možda su malo i neozbiljno ušle u kvalifikacije koje bi svaka malo bolje selekcija trebala proći. Ali još je rano, ima dosta utakmica i siguran sam da će se ovi najbolji probuditi. Uvjetno rečeno, ove manje reprezentacije imaju dodatni motiv – govori Katalinić.

Ostaje dojam da je ova odluka o prvenstvu Europe sa 24 momčadi promašena. Uvijek se znalo, Euro nosi kvalitetu, a SP masovnost. Nekad je teže bilo osvojiti prvenstvo Europe nego svijeta. Sada to neće biti tako.

– To je loše, razbit će se kvaliteta. Vidite Bugare, koji žele na Euro, kako izgledaju, to je momčad iz nižeg ranga. Prvenstvo Europe bit će smiješno. Uefa je išla napraviti uslugu "malima", a zauzvrat će dobiti veći novac od TV prava, naravno i broja gledatelja, većeg broja turista – govori Katalinić.

Michael Platini očito zna što radi. Osim novca, tu su i prijeko potrebni glasovi za funkciju, a nije slučajno što je baš njegova Francuska domaćin tog Eura po novoj formuli.

A što s ovim totalnim autsajderima poput Gibraltara, San Marina, Farskih otoka...

– Oni nikada neće otići na veliko natjecanje, ali nekoga će zakočiti. I to je draž nogometa – zaključio je Katalinić.

>>Hrvatska prva po broju ubačaja i na vrhu po broju golova

Komentara 3

DA
darmar
18:14 17.10.2014.

Smijesan komentar Katalinica. I njega je izgleda pregazilo vrijeme. Europa i Euroazija imaju danas 20tak drzava vise nego u vrijeme Hladnog rata, kad je katalinic igrao. pa samo u nasoj regiji ima 6 drzava vise, a do sada su 4 igrale na Svijestskim prvenstvima. Zato i treba ovakva Uefina odluka, a EP ce bit odlicno. To sto je npr. Nizozemska sada samo treca, nis ne znaci, tko zna sto ce bit do kraja. A zasto ne bi jedan Island bio prvi u svojoj skupini kad ima odlicnu generaciju?

BO
bojnik
17:13 17.10.2014.

Tocno! Ako svjetski kup igraju 32 (od kojih 13 europskih) onda je 16 sasvim dovoljno za Eurocup. Gibraltar? ne budite smijesni. Jos malo pa se pridruziti Palagruza i Babina guzica!

Avatar jebb
jebb
18:36 17.10.2014.

Na Evropsko Prvenstvo sa 24 tima se lakse kvalificirati nego ispasti u tim kvalifikacijama. U toj silnoj zelji za sto vise novca najvise ce ispastati kvalitet nogometa a samim tim i zanimljivost EP-a. Ako bas zele omoguciti sto vecem broju reprezentacija ucesce na EP-u, po meni bi bilo bolje imati 32 tima, ali da se igra po knock-out sistemu. Bez kalkuliranja, samo pobjeda vodi dalje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije