Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STANJE KOŠARKE

Josip Sesar: Čak 70 posto mojih trenera sa mnom je radilo krivo

Josip Sesar
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
22.11.2017.
u 21:49

Problema je u hrvatskoj košarci bezbroj, a kako se izvući iz tog blata, naveliko promišljaju u nacionalnom savezu pa su nam svoje prve korake jučer i demonstrirali na konferenciji Basketpress.

Klubovi su nam nikad slabiji, seniorska reprezentacija nikako da se domogne postolja, oskudijevamo s bekovima, bogati klubovi i menadžeri odvode nam djecu, košarkaški učitelji su potplaćeni pa odlaze trbuhom za kruhom…

Problema je u hrvatskoj košarci bezbroj, a kako se izvući iz tog blata, naveliko promišljaju u nacionalnom savezu pa su nam svoje prve korake jučer i demonstrirali na konferenciji Basketpress.

Laboratorij za sportske igre

Naglasivši da je glavni proizvod HKS-a nacionalna liga, glavni tajnik Josip Vranković govorio je o štetnosti regionalne lige.

– U sezoni 2014./2015. u toj je ligi igralo 44 posto stranaca, a hrvatski igrači do 21 godine prosječno su igrali po 9,5 minuta. Ako istaknemo da su taj prosjek bitno popravili Žižić i Arapović, onda su ostali zbijeni u vrlo male minute. Naši su klubovi usmjereni prema ABA ligi, a mi preslabo proizvodimo igrače pa je u posljednje četiri godine broj hrvatskih igrača u Euroligi u stalnom padu. Prije četiri godine bilo ih je 20, potom 15, prošle sezone pet, a ove četiri. Još su poraznije brojke o našim bekovima u Euroligi. Još prije pet sezona bilo ih je osam, a prošlu i ovu sezonu samo jedan (Simon).

– Ja bih bio sretan da proizvodimo igrače poput Krstića i Kusa, igrače koje smo smatrali radnima u vrijeme kada smo imali one koji su zabijali u Euroligi i po 30.

Da bismo proizvodili i bekove, u Savezu su se odlučili pozabaviti izradom strategije razvoja košarke pa favoriziraju nacionalnu ligu, jedinstvenu kadetsku ligu, pojačanu promociju kroz posebnu televizijsku emisiju, ali i izobrazbu stručnih kadrova o čemu je govorio predavač košarke na KIF-u prof. dr. Damir Knjaz:

– Od 30. lipnja na parket ne može izaći osoba bez određenog stupnja izobrazbe, a mi smo u Udruzi trenera imali više od 200 ljudi koji nisu imali ništa. Zato smo u samo jednoj godini osposobili 150 trenera, a nastavit ćemo to činiti i dalje pri čemu ćemo se posebno posvetiti učiteljima. Onima koji će proizvoditi igrače bez tehničko-taktičkih nedostataka.

A takvih je puno o čemu je posvjedočio i bivši igrač Josip Sesar:

– Čak 70 posto mojih trenera sa mnom je krivo radilo.

Govorio je profesor Knjaz i o dijagnostičkom centru na KIF-u:

– Prije tri godine otvorili smo laboratorij za sportske igre pa nam čak i NBA igrači dolaze raditi dijagnostiku. Vi od igrača možete napraviti avatar, sve njegove pokrete mjeriti na razini tisućinke i milimetra, a to sve uz pomoć posebne baterije testova kakvu koriste najveći svjetski klubovi i uz pomoć aparature koja vrijedi na stotine tisuća eura. Prve godine uključili smo 80-ak djece, a imamo i mobilni kombi tako da možemo izaći na teren pa nas sve to čini jednim od top pet košarkaških laboratorija u Europi. Sve što je još do prije 10 godina bila znanstvena fantastika, mi to danas u Hrvatskoj imamo.

Pred malobrojnu publiku izašle su i ženska izbornica Anđa Jelavić i čelnica ženskog Stručnog savjeta Danira Nakić koja je imala odličnu prezentaciju stanja u ženskoj košarci, a zanimljiva je bila i panel-diskusija u kojoj su sudjelovali obojica Vrankovića (predsjednik i glavni tajnik HKS-a), bivši reprezentativac Josip Sesar, pomoćni trener reprezentacije Dražen Orešković i ovaj Večernjakov novinar. Razglabalo se o neuspjehu na Eurobasketu, izgledima u kvalifikacijama za SP, ali i o devastiranom kultu reprezentacije i neodazivanju igrača.

S NBA-jem nema dogovora

Stojko Vranković kazao je kako je razgovarao s ljudima iz NBA lige o tome bi li barem oni igrači koji trenutačno ne igraju u svojim klubovima (Žižić, Zubac) mogli doći igrati kvalifikacije na što je potpredsjednica za međunarodnu košarku Kim Bohuny kazala da je to dobra ideja, ali je s NBA-jem neprovediva. No zato je provedivo sljedeće:

– Kad već svi žele igrati Ljetnu NBA ligu, naša je ideja da na ljeto okupimo selekciju mlađih igrača, poput one koja je igrala u Kini, i da se mi tako u to uključimo. Mi ne bismo mogli natjecateljski nastupiti, ali bismo mogli igrati sparinge – najavio je Joke i prerano okončao ovu pilot konferenciju zbog odlaska na primanje kod Milana Bandića u Palači Dverce. No, to je bilo važno jer gradonačelnik može pomoći Savezu oko razriješenja dijela dugova vezanih uz korištenje Arene za vrijeme Eurobasketa 2015.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije