Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRI NAGRADE ZA ŽIVOTNO DJELO

Još jedna nagrada za kraj velike karijere: Gips govorio emotivno o Hrvatskoj...

Zagreb: U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana dodjela Državne nagrade za sport Franjo Bučar
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
28.05.2021.
u 19:10

Dobitnici nagrada za životno djelo, pored povelje i medalje s likom Franje Bučara dobili su i po 50.000 kuna, a svim dobitnicima godišnjih Bučarovih nagrada (12) pripalo je po 20.000 kuna

Ono što se trebalo dogoditi potkraj studenog, na rođendan osobe čije ime najviše državna nagrada nosi ime, upriličeno je šest mjeseci kasnije. I to na najatraktivnijem mjestu dosad, otkako se ova nagrada dodjeljuje, a ima tome već 30 godina.

Sve se zbivalo u koferencijskoj dvorani Nacionalne sveučilišne biblioteke, istoj onoj prostoriji u kojoj Vlada Republike Hrvatske održava svoje sjednice. A tu je 15 lauereata i medije, na "domaćem terenu", dočekala ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac koja je priznanja i dodijelila - tri za životno djelo i 12 godišnjih nagrada.

Pored povelje i medalje s likom Franje Bučara, dobitnici nagrada za životno djelo dobili su i 50.000 kuna državne nagrade a ovaj put su to bili genijalni skijaški trener Ante Kostelić, trofejni košarkaš i košarkaški trener Petar Skansi te trofejni vaterpolist i kasniji trener, pokojni, Ivo Trumbić.

Daleko najtrofejniji laureat bio je Ante Kostelić, trener koji je sa svoje dvoje djece ispisao hrvatsku sportsku povijest potpisavši 10 olimpijskih i osam svjetskih medalja, četiri velika i sedam malih globusa, 56 pobjeda u Svjetskom kupu te 115 postoja u istom natjecanju. Zahvaljivavši se u ime dobitnika nagrade za životno djelo, Kostelić je poslao snažnu poruku:

- Moja je ideja od početka bila ta imamo "Made in Croatia" medaljaše i ja bih želio da hrvatski sport postigne to da njeni sportaši budu što i Janica i Ivica, stvoreni u Hrvatskoj. Da nam za to ne trebaju NBA liga ili Tottenham i tako dalje. Za mene je "Made in Croatia" ideal svega.

Za razliku od Kostelića, koji je nagradu preuzeo sam, u ime Skansija i pokojnog Trumbića, nagrade su preuzeli nećaci. U hrvatskoj sportskoj javnosti Petar Skansi ostat će zapamćen kao najbolji igrač svjetskih prvaka na Svjetskom prvenstvu 1970. godine te kao hrvatski košarkaški izbornik prigodom osvajanja Olimpijskog srebra u Barceloni 1992. Trumbić je pak kao igrač bio olimpijski doprvak (1964.) ali i pobjednik (1968.) a te je godine proglašen i za najboljeg igrača svijeta. Njegov trenerski vrhunac bio je osvajanje brončane medalje s vaterpolskom reprezentacijom Nizozemske koja se nikad prije i nikad poslije u tom sportu nije pojavila na postolju.

Godišnje nagrade, i 20 tisuća kuna, dobili su Bruno Bošnjak (paraolimpijac), Slavko Cvitković (televizijski komentator), Matija Gubica i Boris Milošević (rukometni suci), Rea Hraski (gluha skijašica), Željan Konsuo (vaterpolski dužnosnik), Pero Kuterovac (kondicijski trener), Paulo Obradović (vaterpolist), Neven Šavora (dužnosnik HOO-a), Stojko Vranković (košarkaš), Slaven Zambata (nogometaš, posthumno) te Mimi Vurdelja, voditeljica programa zdravstvene skrbi i prehrane vrhunskih sportaša HOO-a, osoba kojoj su ostali zahvalni brojni naraštaji hrvatskih sportaša.

U njihovo ime zahvalila se gluha skijašica Rea Hraski, najtrofejnija gluha sportašica u hrvatskoj povijesti:

- Ovaj trenutak želim iskoristiti da ohrabrim sve sportaše koji su još na putu prema vrhu, da budu uporni jer prepreka će uvijek biti. 

Komentara 1

ON
onjko
23:23 28.05.2021.

Veliki sportaš i Hrvat

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije