Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lokomotivin adut

Ivo otkrio idola: Fascinira me kako su ga se svi plašili

Ivo Grbić
Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
30.11.2018.
u 18:42

Osjećam se odlično, imamo dobre rezultate. Od prvog dana imao sam dobar osjećaj. Sjajno su me primili. Zato bih zahvalio ljudima u klubu koji su vjerovali u moje mogućnosti i dali mi priliku

Kada sam prije nešto više od dvije godine zadnji put pripremao intervju s Ivom Grbićem (22), bio je klinac u Hajdukovoj školi koji obećava. Bio je dijete, još nevješt u razgovorima s novinarima i pomalo sramežljiv.

Želio bi igrati u ligama petice

Ovih dana opet sam s “malim Ivom” popio kavicu. “Mali” se protegnuo u momčinu od gotovo dva metra, preciznije 196 cm. 
Zvuči puno odlučnije, zrelije i s puno više samopouzdanja.Naraslo je jer Ivo ove sezone potvrđuje talent na prvoligaškoj razini. Ali i nakon izvedbe za mladu reprezentaciju protiv Francuske u Parizu. Brojni francuski mediji oduševljeni su bili njegovom izvedbom u kojoj je imao petnaestak obrana. Neke u kategoriji superobrana, kako to nogometni analitičari i statističari bilježe. A na Lokomotivinu adresu stižu ponude ozbiljnijih nogometnih sredina.

Kako mu je u Lokomotivi?

– Osjećam se odlično, imamo dobre rezultate. Od prvog dana imao sam dobar osjećaj. Sjajno su me primili. Zato bih zahvalio ljudima u klubu koji su vjerovali u moje mogućnosti i dali mi priliku.

Koliko mu je bio težak proces prilagodbe po dolasku iz Hajduka?

– Sve se brzo odvijalo. Odmah smo otišli dva tjedna na pripreme, potom je uslijedilo prvenstvo. Taj ritam treninga i utakmica mi je pomogao. Brzo sam se upoznao s momčadi. U prvenstvu sam se sve bolje osjećao. Sretan sam, jedan sam od najmlađih vratara u Prvoj HNL.


Kako mu je raditi pod trenerom Goranom Tomićem?

– Odlično. Normalan je čovjek. Dosta priča s igračima. Njegove metode podrazumijevaju dosta rada s loptom i nema previše ‘suhog tračanja’. Treninzi su zanimljivi.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

Očito je pogođena kemija s igračima?

– Naravno. Ništa nije slučajno. U četvrtfinalu smo kupa, do zimske stanke imamo još nekoliko kola. Želimo ostati pri vrhu, napraviti nešto ove sezone.

S kim će Lokomotiva do kraja voditi bitku, osim s Dinamom?

– Osijek i Rijeka svakako. Ne treba podcijeniti ni Hajduk, imaju dobrih igrača i sigurno će se dići.

Kako gleda na mučenje njegova Hajduka?

– Nisu to problemi koji su nastali preko noći. No volio bih da se sve preokrene i da puno više vjeruju svojim igračima jer od njih žive. U B momčadi ima sjajnih igrača, u prvoj momčadi treba dati vremena dečkima koji dolaze. Treba imati strpljenja s Palaversom ili Bradarićem.

Gorica je pravo iznenađenje...

– Mi smo veće iznenađenje nego oni. Za sada im ide odlično...

Ne želi ići predaleko u pogledu budućnosti...

– Super mi je u Lokomotivi. Želim samo u kontinuitetu braniti u prvoj ligi. Želim se dokazati i potvrditi. Ako nastavim ovako braniti, onda će biti vrijeme za višu razinu.

Što bi to bilo po njemu?

– Neka od liga petice. Želim tamo ostaviti trag. Mislim da to mogu. Najviše mi se sviđa španjolski nogomet. Ondje se dosta igra preko vratara. Volim i njemačke vratare Manuela Neuera i Marc-Andréa Ter Stegena. U Engleskoj tako igraju Chelsea i Man. City, a Pep Guardiola je najbolji trener.

Igra nogom, jako važan segment za moderne vratare...

– Svi najbolji klubovi vode računa o tome. Izlazak kroz miran pas preko vratara jedna je od najvažnijih metoda izlaska iz presinga. Pogledajte Alissona u Liverpoolu ili Kepu u Chelseaju... Svi su oni dovedeni, između ostalog, zbog igre nogom. Za godinu-dvije to će biti jedna od najvažnijih karakteristika, uz vratarske vještine branjenja.

Gledao je sve Kahnove obrane

Statističari iz Oncea, prema Instant scoutu, izračunali su da je Grbić ove sezone imao 15 superobrana, najviše među vratarima u ligi, 25 presijecanja lopte od 27 pokušaja, 24 točna pasa od 28. Posebna kategorija su ofenzivna proigravanja, tu je Grbić imao 12 od 16 pokušaja.

Ivinov idol od djetinjstva je bio Oliver Kahn.

– Pogledao sam sve njegove velike utakmice, čitao dosta o njemu. Fascinantna mi je njegova predanost nogometu i kako su ga svi poštovali i plašili ga se.

Naravno da Ivo prati i hrvatske kolege.

– U prvom redu to je Lovre Kalinić. S njim sam radio nekoliko godina u Hajduku. Veliki profesionalac i top-vratar. Od njega sam puno učio. Kada sam bio klinac, u Hajduku sam kupio lopte Danijelu Subašiću. Iza gola sam pratio svaku njegovu utakmicu u Splitu. To što je u Francuskoj napravio, za svaki je respekt... – zaključio je Grbić.

>> Pogledajte i što je Bjelica rekao nakon povratka u Zagreb

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije