Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JEDVA PREŽIVIO

Hrvatskoj legendi zapalili su rodnu kuću, a banka mu je oduzela novac: 'Potresla me teška dijagnoza'

Foto: Privatna arhiva
1/6
10.04.2024.
u 09:42

U teškim životnim trenucima pomogla mu je i NK Rijeka. Našli su mu posao domara na stadionu na Podmurvicama, a radio je i kao trener mlađih kategorija u školi nogometa.

Damir Desnica jedan je od najboljih igrača Rijeke u njezinoj povijesti. Iako se rodio s hendikepom, bio je gluhonijem, to ga nije spriječilo da pokaže svoju čaroliju na nogometnom terenu. Prije gotovo 40 godina Rijeka je na Kantridi u sklopu Kupa Uefe srušila veliki Real Madrid, no u uzvratu su žestoko pokradeni, a gluhonijemi Desnica dobio je isključenje zbog prigovora?!  Desnica je u dresu Rijeke osvojio dva jugoslavenska kupa, godinama je bio jedna od glavnih uzdanica, a dobrim igrama stigao je do dresa jugoslavenske reprezentacije. Nakon 11 godina provedenih u Rijeci, otišao je u Belgiju, gdje je završio igračku karijeru.

GALERIJA Hrvatskoj legendi banka je uzela sav novac, zapaljena mu je kuća

1/6

Treba napomenuti i da je postao prvak Europe s mladom reprezentacijom Jugoslavije 1978. godine. Tada su plavi imali sjajnu generaciju poput Zajeca, Kranjčara, Klinčarskog, Pižona Petrovića, Šestića… Desnica je u finalu i postigao pogodak protiv tadašnje Istočne Njemačke. Poslije igračke karijere dogodile su mu se ružne stvari i kola su krenula nizbrdo. Štedio je svoj mukotrpno zarađen novac u Ljubljanskoj banci, ali s time se nije usrećio. Novac je jednostavno nestao preko noći, a istu sudbinu doživjele su još tisuće hrvatskih štediša koji su ostali bez ušteđevine. Čak 16 godina profesionalne karijere otišlo je u nepovrat...

Morao se vratiti nogometu kako bi preživio, a potom su mu četnici u rodnom Obrovcu zapalili obiteljsku kuću. U teškim životnim trenucima pomogao mu je i NK Rijeka. Našli su mu posao domara na stadionu na Podmurvicama, a radio je i kao trener mlađih kategorija u školi nogometa. 

VEZANI ČLANCI:

Godine 2017. Desnica je bio suočen s teškom dijagnozom, što ga je jako potreslo, pa se dosta bio povukao u sebe, rekla je njegova kći Maja Desnica u jednom razgovoru za Večernji list. Srećom, u svibnju 2018. godine, nakon operativnoga zahvata na prostati koji je izveo dr. Kristijan Krpina, Damir Desnica ponovno je posve zdrav i bolest nije ostavila nikakve posljedice. Cijelo vrijeme liječenja imao je veliku potporu Armade koja ne zaboravlja svoga idola. 

Komentara 16

LL
lijepa_li si
08:43 11.04.2024.

da, hrvatska mu je sve omogućila. janezi i čede su tolike unesrećili!

Avatar Asterix
Asterix
10:14 10.04.2024.

Uf, non stop neke legende. Hrvatska ima samo jednu legendu.

BM
Balkanezerska-Muka
13:36 10.04.2024.

Treba pošteno reći da je Damir štedio svoj mukotrpno zarađen novac u Ljubljanskoj banci a onda su ga pokrali pravi hrvati koji su iz Ljubljanske banke posudili novac i nisu gaa vratili pa je centrala to sprečila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije