Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VAŽNA UPOZORENJA

Hrvatski navijači će u Kataru morati paziti na mobitele: Evo važnih uputa i preporuka

Navijači na utakmici Austrije i Hrvatske u 6. kolu Lige nacija
Igor Soban/PIXSELL
Autori: Vecernji.hr, Hina
17.11.2022.
u 14:43

Iz Agencije su tako izvijestili da navijači prilikom dolaska u Katar, moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije — službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo - Hayya i aplikaciju za praćenje COVID-a - Ehteraz, a preporuka je i da, ako su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. „burner phone“, odnosno mobilnim uređajem koji će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke

 Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) izdala je preporuke za sve hrvatske navijače koji će boraviti u Kataru na Svjetskom prvenstvu u nogometu, a na temelju upozorenja i preporuka u sklopu međunarodne suradnje europskih nadzornih tijela.

Iz Agencije su tako izvijestili da navijači prilikom dolaska u Katar, moraju preuzeti dvije mobilne aplikacije — službenu aplikaciju za Svjetsko prvenstvo - Hayya i aplikaciju za praćenje COVID-a - Ehteraz.

25.09.2022., stadion Ernst Happel, Bec, Austrija - UEFA Liga nacija, Liga A, skupina 1, 6. kolo, Austrija - Hrvatska. Photo: Igor Soban/PIXSELL
Foto: Igor Soban/PIXSELL

Iz uvodnih postavki aplikacija može se zaključiti da te aplikacije mogu pristupiti podacima korisnika mobitela, pratiti njihovu lokaciju, čitati, brisati ili mijenjati sadržaj s mobitela te sprječavaju mobilnom uređaju da prijeđe u stanje mirovanja, upozorili su iz AZOP-a.

SP KATAR: DETALJAN VODIČ - RASPORED I SATNICA SVIH UTAKMICA

Stoga je preporuka da, ako su u mogućnosti, putnici putuju s tzv. „burner phone“, odnosno mobilnim uređajem koji će moći uništiti, praznim mobilnim uređajem ili mobilnim uređajem koji je resetiran na tvorničke postavke te da navedene aplikacije instaliraju tek neposredno prije polaska i izbrišu ih odmah po povratku.

Također, preporučili su da putnici ograniče internetske veze na usluge koje zahtijevaju autentifikaciju na najnižu moguću mjeru, drže svoj pametni telefon stalno uz sebe i imaju snažnu lozinku za otključavanje mobilnog uređaja.

23.09.2022., Pula - Kvalifikacijska utakmica za Europsko prvenstvo 2023., Hrvatska U21 - Danska U21. Hrvatski navijaci. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

Iz AZOP-a su napomenuli i da fotografije, video zapise ili digitalne radove koji nisu u skladu sa zakonodavstvom zemlje u koju putuju, putnici ne čuvaju na svojim mobilnim uređajima.

Komentara 13

CO
Cosinus
14:51 17.11.2022.

Ovo sv. prvenstvo je samo za bogatu publiku.

ST
stomiovotreba
16:47 17.11.2022.

Bedastoca. Svaki "burner phone" (jeftini mobitel sa SIM karticom bez ugovora koji baci nakon uporabe) je za obicnog Hrvata prekup.

ME
MediciKM
15:11 17.11.2022.

Ne bi išao tamo ni da oni meni plate.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije