Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlatna pirueta

Hrvatska još uvijek čeka neku novu Sandu Dubravčić...

50. Zlatna pirueta
Foto: Igor Kralj/Pixsell
1/6
05.12.2018.
u 10:44

Čak 44 klizačice, 30 klizača, 12 sportskih i 14 plesnih parova nastupit će u seniorskoj konkurenciji na 51. Zlatnoj pirueti, a i ove godine najstarije svjetsko natjecanje u umjetničkom klizanju ugostit će i ponajbolje juniore svijeta

U Ledenoj dvorani Doma sportova od 5. do 8. prosinca održat će se tradicionalno međunarodno natjecanje Zlatna pirueta. Lani je proslavljeno 50 godina od prvog natjecanja. Čak 44 klizačice, 30 klizača, 12 sportskih i 14 plesnih parova nastupit će u seniorskoj konkurenciji na 51. Zlatnoj pirueti, a i ove godine najstarije svjetsko natjecanje u umjetničkom klizanju ugostit će i ponajbolje juniore svijeta.

Dolaze vrsne klizačice

Na listi prijava u seniorskoj konkurenciji ponovno su velika imena poput bivše europske i svjetske prvakinje Ruskinje Elizavete Tuktamiševe koja je prošle godine na Pirueti osvojila brončanu medalju. Tu je još jedna Ruskinja, nekadašnja europska doprvakinja Ana Pogorilaja, Njemica Nicole Schott koja je ove godine postigla odlične plasmane na svim velikim natjecanjima.

Od klizača već tradicionalno Rusi dolaze u jakom sastavu, a tu su i Izraelac Aleksej Bičenko, četvrti s ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva, Letonac Denis Vasiljevs, četvrti s ovogodišnjeg Europskog prvenstva, i mnogi drugi.

Foto: Igor Kralj/Pixsell

Nekada je hrvatsko klizanje imalo jake adute na toj priredbi, no u posljednjih 14 godina nismo imali nijedno postolje u muškoj ili ženskoj konkurenciji. Posljednji put smo na postolju bili 2004. godine kada je pobijedila Idora Hegel. Najviše pobjeda, kada je riječ o klizačicama, ima naša Sanda Dubravčić. Sanda je pet puta osvajala Piruetu, četiri puta zaredom, od 1980. do 1983,. godine. U to vrijeme Sanda je bila jedna od najboljih europskih klizačica, uostalom, osvojila je srebro na EP-u u Innsbrucku 1981. Sanda je šest puta bila na postolju u Zagrebu. Uz pet zlata ima i jednu broncu, 1976. godine. Zanimljivo je da nitko nema tri pobjede. Po dvije imaju Alisa Drei, Carolina Kostner, Julija Saldotova i Julia Vorobjeva. Ove godine tom društvu mogla bi se pridružiti Ruskinja Elizaveta Tuktamiševa, koja je slavila u Zagrebu 2015., godinu dana poslije bila je druga, a lani treća.

Nema hrvatskih klizača

Vratimo se malo na hrvatske klizačice. Osim Sande na postolju su bile još samo Željka Čižmešija, treća 1986. godine, Ivana Jakupčević, druga 1992. godine, Melita Juratek, treća 1992. godine, te Idora Hegel, prva 2004. i treća 2003. .

Što se tiče klizača, Hrvatska se može pohvaliti samo jednim postoljem. Miljan Begović je 1982. godine bio treći. Nažalost, kako ističu klizački treneri, dječake više od umjetničkog klizanja zanima hokej na ledu pa se na prste jedne ruke mogu nabrojati klizači koji se u Hrvatskoj bave ovim sportom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije