Naslovnica Sport Ostali sportovi

Hrvatska dio karavane koja će putovati kroz četiri europske države

Prvi put se Europsko prvenstvo za žene organizira u čak četiri države. Domaćini su Mađarska (Budimpešta), Slovačka (Bratislava), Turska (Ankara) i Poljska (Łódź)
22. kolovoza 2019. u 23:41 0 komentara 293 prikaza

Odbojkašice Hrvatske doputovale su jučer u Budimpeštu gdje će u petak (15 sati) odigrati prvu utakmicu na Europskom prvenstvu koje su po mnogočemu razlikuje od prijašnjih. Naime, prvi put se Europsko prvenstvo za žene organizira u čak četiri države. Domaćini su Mađarska (Budimpešta), Slovačka (Bratislava), Turska (Ankara) i Poljska (Łódź).

Rijeka - Osijek EUROPSKA LIGA Rijeka povela, ali je Gent okrenuo utakmicu! Sve će rješavati na Rujevici

Europska prvenstva organiziraju se od 1949. godine. I sve do 2011. igralo se u jednoj državi. Od 2011, do ove godine igralo se u dvije države. Prvi dvostruki domaćini bili su Srbija i Italija, potom su domaćini bili Njemačka i Švicarska, zatim Belgija i Nizozemska, a prije dvije godine domaćini su bili Azerbajdžan i Gruzija.

Pet umjesto tri utakmice

Prvi put se igra novi sustav. Prvi put će na EP-u igrati 24 reprezentacije umjesto dosadašnjih 16, koliko ih je igralo na EP-ima od 2007. godine. U novom sustavu igrat će se u četiri skupine po šest reprezentacija, što daje priliku da svaka reprezentacija odigra najmanje pet susreta. Na prijašnjim EP-ima neke reprezentacije išle su kući nakon samo tri utakmice. Našim curama poznat je taj osjećaj 2007., 2009. i 2011. godine kada smo nakon tri utakmice završavale svoj nastup. Nakon prvog kruga četiri reprezentacije iz svake skupinu idu u osminu finala, a zadnje dvije iz svake skupine završavaju nastup. Mali problem nastaje za reprezentacije koje će u skupini biti treće ili četvrte. Naime, prve dvije reprezentacije iz svake skupine ostat će u istim gradovima igrati osminu finala, a treće i četvrte će na put. Primjerice, ako Hrvatska bude treća, morat će iz Budimpešte u Ankaru (1776 km), a, primjerice, Bugarska ili Francuska će iz Ankare u Budimpeštu. Ista stvar je i sa skupina B i D jer će neki morati putovati od Bratislave do Łódźa (566 km). Četvrtfinala se igraju u Turskoj i Poljskoj, po dvije utakmice, a završnica u Turskoj.

Franko Grgić SVAKA ČAST Senzacionalan uspjeh: 16-godišnji Hrvat postao svjetski prvak!

Sve dvorane iznad 10.000

Sve četiri dvorane u kojima će se igrati imaju kapacitet više od 10.000 gledatelja. Igrat će se u Ankara Areni (kapacitet 10 400), Atlas Areni u Łódźu (13.800), Laszlo Papp Areni (12 500) i Ondrej Nepala Areni (10 000). Od četiri zemlje domaćina Mađarska i Slovačka nikad nisu organizirale ženski EP. Turska je bila domaćin odbojkašicama 1967. (Izmir) i 2003 (Ankara), a Poljska (Bydgoszcz, Łódź, Katowice i Wrocław) 2009. godine. 

RBA
INVESTIRANJE JE PRIRODNO
Kako je to živjeti pored Dunje? U svakom slučaju, potaknula me na razmišljanje – koji je moj cilj?
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.