Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IGOR ŠTIMAC

'HNS i vatreni su rak-rana svima koji žele rušiti sve što je domoljubno. Livaji se prelila čaša'

Izbornik indijske reprezentacije Igor Štimac na konferenciji za medije uoči utakmice s Katarom
{byline}
08.06.2023.
u 08:00

'Ovo je samo posljedica onoga što se događalo nakon finala kupa kada je Marko pogriješio ponesen euforijom. Tada je najprije Hajduk napravio golem propust jer je izostala hitna reakcija, isprika javnosti i sankcija igraču. Javnosti su se obratili tek šturim priopćenjem nakon upozorenja jednog od glavnih sponzora da će prekinuti ugovor zbog pozivanja na nasilje' smatra bivši vatreni i legenda bijelih

Odlazak Marka Livaje iz reprezentacije hrvatskom je izborniku Zlatku Daliću stvorio dodatne probleme u taktičkom smislu. Za utakmice u završnici Lige nacija neće moći računati na Livajinu lucidnost u opasnoj zoni pred protivničkim vratima, individualnu kvalitetu kojom je u stanju jednim potezom riješiti utakmicu. Druga dimenzija problema je što je u ovom slučaju puno toga ostalo u zraku i reperkusije će još dugo trajati.

Riješit ćemo problem

– Mislim da ćemo ovaj problem riješiti bez problema s napadačima koje imamo. Posebice zbog sustava igre kojim mi igramo. Naravno, ne možemo kazati ni da je to potpuno bezbolno. Jer, u nekim varijantama, kada tražimo nekakav preokret u zadnjih pola sata, Livaja je svojom lucidnošću uvijek u stanju donijeti nešto drukčije. Takav igrač uvijek vam jako dobro može poslužiti. Svojim je igrama u Hajduku toliko puta pokazao koliko može biti koristan u svakoj varijanti. S druge strane, imamo tri napadača različitih profila i izbornik Zlatko Dalić ima izbor. Primjerice s Petkovićem, koji ima lucidnost kao i Marko Livaja. Uostalom, na Svjetskom je prvenstvu pokazao da može biti igrač odluke. Imamo polivalentnog Andreja Kramarića, kojemu, doduše, nije najidealnija uloga klasičnog centarfora. No on sasvim sigurno može odgovoriti zahtjevima i u takvoj ulozi. Petar Musa također može donijeti žustrinu, energiju i borbenost. Kada sve to sagledamo, ne trebamo se brinuti – kazao je Nikola Jurčević.

Ovisno o protivniku, jasno je da su u prvom napadačkom planu Bruno Petković i Andrej Kramarić. Petković na poziciji klasičnog centarfora, a Kramarić na desnom krilu, dok je Ivan Perišić siguran na lijevom krilu. Naravno, ako se Dalić odluči za takvu taktičku varijantu. S obzirom na to da će Dion Drena Beljo biti premješten u mladu reprezentaciju, Dalić će drugi put u svom mandatu na klupi hrvatske reprezentacije na veliko natjecanje otići s igračem manje u rosteru. Podsjetimo, zadnji se put to dogodilo 2018. godine kada je otpisan Nikola Kalinić.

– Livajinim odlaskom izgubili smo igrača poteza i opciju više u vrhu napada. Osim što je rasni strijelac, Marko je i odličan razigravač, sigurna opcija u prihvatu dodavanja i igrač koji uvijek ima dva rješenja više od drugih. Šteta što Marko neće biti sudionik završnice Lige nacija. Koliko god neki misle da bi ovo moglo štetiti, upravo sam suprotnog uvjerenja. Ovakvi i slični događaji uvijek dodatno homogeniziraju momčad i ona u pravilu uvijek da više nego uistinu može u najvažnijem trenutku. Drugo je pitanje hoće li to biti dovoljno za pozitivan rezultat u Nizozemskoj. No uvijek vjerujem u naše dečke – istaknuo je Igor Štimac.

Je li možda cijela ova priča pomalo predimenzionirana u neke druge svrhe i jesu li svi akteri postupili onako kako su trebali?

VEZANI ČLANCI:

Prelivena čaša

– Naravno da je predimenzionirana. Ali na to smo naviknuti. HNS i vatreni su, otkako postoje, rak-rana svima koji žele rušiti sve što je domoljubno i što predstavlja istinske vrijednosti naše mlade države. Ovo je samo posljedica onoga što se događalo nakon finala kupa kada je Marko pogriješio ponesen euforijom. Tada je najprije Hajduk napravio golem propust jer je izostala hitna reakcija, isprika javnosti i sankcija igraču. Javnosti su se obratili tek šturim priopćenjem nakon upozorenja jednog od glavnih sponzora da će prekinuti ugovor zbog pozivanja na nasilje. HNS-ov propust je odugovlačenje s izricanjem sankcije prema igraču i izostanak reakcije osobe odgovorne za sigurnost koja je pojedincima, koji su u vrijeme treninga reprezentacije imali privilegij biti na tribinama, dopustila da se huliganski ponašaju i isprovociraju igrača. Marko evidentno nije reagirao na prve prozivke, koje su očito trajale dok se čaša nije prelila. Očekujem da se javnosti objave puni podaci osoba koje su sudjelovale u ovome i da im se, sukladno zakonu o ponašanjima na sportskim borilištima, izreknu mjere zabrane – dodao je Štimac.

Na kraju, iz Hrvatskog su nogometnog saveza jučer obznanili da je audijencija kod pape Franje, koja je bila zakazana za petak u Apostolskoj palači u Vatikanu, odgođena zbog operacije kojoj je Sveti Otac jučer podvrgnut u Rimu. 

Ključne riječi

Komentara 41

TS
tsomething
09:20 08.06.2023.

Di ce suza neg pod oko. Hajduk je moralna vertikala hrvatskog drustva. Ova perspektiva ovisi o tome dal navijate za Hajduk ili ne. To sto se tu i tamo organiziraju i napadaju ljude, prijevozna sredstva, autobuse, palicama, kamenjem i slicno,, ili ona situacija s auto-ceste s policijom, nek se dica igraju. "Prgavo" pa oprosteno. Ako si prgav dozvoljeno ti je ono sto drugima nije. Nekad se za to imala zuta knizica. A cim je nesto kontra njih i Ajduka odmah je smak svijeta. Kmecanje za sudjenje, kmecanje za ovo, kmecanje za ono. Kad je situacija obrnuta onda je sve ok. Tanka je linija izmedju prgavosti i gluposti ako je uopce ima. Sto se Livaje tice, on ima povijest "prgavog" ponasanja, platio je za to al cini se nista nije naucio. Kako ce i nauciti kad ga podrzavaju prgavci u njegovoj prgavosti pa covjek tu ne vidi nista sporno. Na kraju dana bolje prvi na selu nego zadnjiu u gradu. Livaja je Bog u Splitu i to je njegov domet. Njegovo ponasanje koje bi trebalo kao biti zasticeno dresom Hrvatske repke gdje mu se nebi smjelo reci nista je isto kao i skrivanje policajca iza znacke - ja cu tebe udariti bez veze i rasloga a ti ako udaris mene onda si napao ovlastenu sluzbenu osobu pri obavljanju duznosti. To je ekvivalent tome. Nek nam zivi prgava familija kmecavaca. Bilo bi dosano kad bi svi i sve bilo normalno.

DU
Deleted user
09:14 08.06.2023.

Šta bi se desilo da je nedaj Bože neki navijač pogodio čašom Livaju u glavu, kao recimo sinoć u finalu što se desilo igraču Fiorentine. Sramota je što se desava Livaji , alije još veća sramota kako Livaja reagira na provokacije. Kriv je Hajduk, kriv je HNS što ga nisu kaznili odmah nakon kupa sa Šibenikom.

Avatar gusjenica
gusjenica
08:47 08.06.2023.

Livaja treba pronaći psihološku pomoć. Nije ništa strašno ni ružno! On se jednostavno ne zna ponašati, sada se vidi i da je uvredljiv, ne prihvaća ili uopće ne shvaća da je u krivu. Reprezentacija je kolektiv i on to mora ispraviti ako želi igrati u tom timu. U protivnom, široko mu dalmatinsko zaleđe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije