Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŠKA NOGOMETAŠU

Političari reagirali na odlazak Livaje: 'HNS uopće nije reagirao, njegov potez je sasvim opravdan'

Split: Zagrijavanje igrača Hrvatske uoči utakmice s Walesom
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/3
07.06.2023.
u 16:57

Livaja je, naime, nakon incidenta s jednim navijačem tijekom treninga na Rujevici odlučio otići iz reprezentacije, a na ovu neobičnu situaciju imuni nisu bili niti političari

Odlazak Hajdukovog Marka Livaje uoči priprema za završnicu Lige nacija izazvalo je brojne rasprave u javnosti. Livaja je, naime, nakon incidenta s jednim navijačem tijekom treninga na Rujevici odlučio otići iz reprezentacije, a na ovu neobičnu situaciju imuni nisu bili niti političari.

- Prije svega se iskreno nadam i duboko vjerujem da odlazak Marka Livaje neće utjecati na obiteljsku atmosferu i homogenost reprezentacije te njenih navijača. Zlatko Dalić je inkluzivnim i skromnim pristupom dugo gradio kult i filozofiju momčadi. U prošlosti smo, nažalost, imali snažne sportske i klupske podjele na sjever i jug prilikom čega je reprezentacija kao perjanica hrvatskog sporta bila jedina žrtva. Puno truda uloženo je da se takva situacija popravi i iskreno me žalosti da je do ovoga došlo zbog jednog bizarnog huliganskog incidenta. S druge strane Marko Livaja je bez sumnje najbolji igrač HNL-a koji je snažan obol dao Hajduku i reprezentaciji. Bez sumnje je riječ o autentičnom čovjeku koji živi u sinergiji s navijačima te u Splitu i većini Dalmacije uživa status kakav je, primjerice, Maradona uživao u Napulju. Međutim, iako ponekad takva autentičnost može biti simpatična i neodoljiva podsjeća na igračke dane Francesca Tottija, Erica Cantone ili Zlatana Ibrahimovića dojma sam da Livaja mora biti svjestan svoje uloge i činjenice da je idol tisućama mladih. On je prije svega igrač i za to je plaćen pa stoga najoštrije osuđujem njegovo nedavno ružno, uvredljivo i uličarsko skandiranje Šibeniku i Šibenčanima. Tim više što je tada znao da je reprezentativac i da kao takav mora njegovati zajedništvo i poštovanje prema svim dijelovima Domovine i njezinim građanima. To treba imati na umu kad se priča o reprezentativnom incidentu s Rujevice. Da je na vrijeme razmišljao o svojim postupcima do ovakve posljedice vjerojatno ne bi ni došlo. On bez sumnje čovjek za kojeg se lijepe kontroverze. Svi koji prate nogomet to znaju godinama. Medijski napisi, skandali, tučnjave i obračuni s navijačima traju još od njegova igranja u Grčkoj i Italiji. Dakle, njegova sklonost incidentima ne traje od finala Kupa već je to očito dio njegovog izričaja - mišljenja je Marko Jelić o kojem smo nedavno pisali kada je predstavljena nova stranka. 

>> VIDEO Hoće li situacija s Livajom utjecati na Hrvatsku? Evo što kažu bivši vatreni

Iz Možemo isto tako smatraju da tokom treninga igrači reprezentacije ne bi trebali biti izloženi napadima po osnovima netrpeljivosti između klubova i da je na HNS-u da zaštiti svakog svog igrača što pokazuje i solidarna reakcija, primjerice, Kovačića. - Livaja je vrijedan član repke i nadam se da će se vratiti i smatram da je HNS trebao zaštititi i njega i druge igrače koji su mu stali u obranu od uvreda rokom treninga - mišljenja je Sandra Benčić. 

VEZANI ČLANCI:

Podržava ga i SDP-ov Arsen Bauk koji mu je i poželio sreću u Superkupu. - Jedino udaljavanje koje se eventualno trebalo razmotriti jest izbacivanje sa stadiona gledatelja koji su vrijeđali igrače reprezentacije. Reprezentaciji želim uspjeh u Ligi nacija, a Livaji da se pripremi za Superkup i da ga osvoji - objasnio je, a Livajin potez razumije i Franko Vidović iz Socijaldemokrata, smatrajući da je HNS krivo reagirao. 

- Umjesto da odmah zaštite reprezentativca, prekinu trening i isprazne publiku, pa potom nastave sa treningom nisu uopće reagirali. U tom kontekstu mi je potez Livaje sasvim logičan i mogu reći i opravdan. Ali moram reći da osuđujem ono što je napravio kao igrač Hajduka u finalu Kupa kad je poveo uvredljivu pjesmu na račun mog grada i ljudi! To sportašu ne priliči, ma koliko ga suparnički navijači vrijeđali i to je potez koji Marko Livaja nije trebao ni smio napraviti! - poručio je Vidović, aludirajući na situaciju iz svibnja kada je Livaja pjevao pogrdne pjesme Šibeniku nakon Hajdukovog osvajanja Kupa na Rujevici. Marin Miletić iz redova Mosta pak navodi kako se on ne bavi takvim temama. 

Hoće li Livaja nedostajati reprezentaciji u završnici Lige nacija?

- Svakako mogu komentirati neke od tema kojima se bavim u Saboru, neki od 10 okruglih stolova koliko sam organizirao, zakonske prijedloge i zastupnička pitanja. Evo, javljaju mi jutros da sam prešao brojku od 800 govora u parlamentu pa svakako mogu progovoriti o svim onim važnim stvarima za životna pitanja naših građana. Za ovo potonje? Pitajte neke od kolega. Vjerujem da će vam neki vrlo rado i o tome govoriti - poručio je.

Komentara 8

DY
dynasty1402
18:34 07.06.2023.

Eto super, sad će imati vremena sa svojim divljacima Torcidom paliti , vrijeđati, razbijati, slaviti pobjede svojih bebaća, dice kako kažu i "velike" pobjede protiv drugoligaša u kupu, bravo Livaja!!!!!!

OL
olujasviholuja
18:40 07.06.2023.

Baš me zanima dali bi branili dinamovca, ovi koji brane livajka?

EX
exit89
18:31 07.06.2023.

Miletić se kao ne bavi takvim temama, a stalno radi folklor s hrvatskim dresom, zastavom, da se ne baviš ne bi objavljivao takve slike i kad igra reprezentacija....Koji populizam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije