Naslovnica Sport HNL

Ispovijest hajdukovca Bašića: Brat blizanac izvukao me iz ponora kocke

Mi imamo svoj razum i svoju volju, ali zmija je uvijek tu da nas odvuče s pravog puta, priznaje Toma
13. ožujka 2018. u 10:26 6 komentara 1410 prikaza
Toma Bašić
Foto: Igor Kralj/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Hajdukov igrač, 21-godišnji Toma Bašić osobno je svjedočenje vjere podijelio s okupljenim vjernicima nakon nedjeljne mise u prepunoj crkvi sv. Josipa u Dugom Ratu, piše Slobodna Dalmacija.

Goran Tomić Goran Tomić Govori pet jezika, u Kini ima kultni status, a mentor mu je bio Eriksson

Župnik don Božo Ćubelić prije svjedočenja mladog igrača istaknuo je kako mladi igrač nije tu da reklamira Hajduk ili svoju sposobnost za igru koju mu je dao Bog.

Toma Bašić
1 / 13
Hajduk - Istra

– Bog je ljubav! – istaknuo je Toma.

Na početku svoga svjedočenja Toma Bašić se predstavio i rekao vjernicima da je rođen u Zagrebu, ali im je otkrio i koje ga čvrste spone vežu uz jug.

– Najzaslužniji za moju ljubav prema Hajduku i Dalmaciji je moj otac, koji je iz Pirovca. On je veliki navijač Hajduka i sve je to prenio na mene. Odrastao sam u tradicionalnoj katoličkoj obitelji i vjera me je pratila cijeli život. Dok sam živio u Zagrebu, išao sam četvrtkom na klanjanje kod fra Marina Karačića u Dubravi i to je za mene bilo nešto posebno. Crkva bi se zamračila i svi bi se klanjali vjeri, sve svoje mane dijelio sam s Bogom – nadahnuto je počeo Bašić.

Kraj srednje škole, potpisivanje za Hajduk i promjena u životu dovela ga je faze kad je popustio u svojoj vjeri.

Novi trener Dinama Ćiro: Imao sam na pameti ‘malog’ Beseka, ali Jurčević je logičan izbor

– Počeo sam igrati loto, a nakon nekog vremena i kockati u kasinu. Mi imamo svoj razum i svoju volju, ali zmija je uvijek tu da nas odvuče s pravog puta. Jednog dana nazvao me je moj brat blizanac Jakov i tijekom razgovora s njim priznao sam mu da idem u kasino. On me nije osuđivao, nego je razgovarao sa mnom s ljubavlju i nakon toga više nisam išao kockati. Prošao bih kraj kasina i ništa me ne bi vuklo unutra – priznao je Toma i dodao:

– Moj brat mi je ljubavlju pomogao da živim normalnije. U tom periodu kad sam se ostavio kockanja imao sam dosta slobodnog vremena, a to nije dobro ako nije organizirano. Mnoge mlade koji imaju viška vremena privuku laptopi i igrice na njima, a ustvari treba što manje koristiti internet jer je tamo sve postavljeno da nas odvuče od onoga što zaista trebamo.

Tada je kupio sintesajzer i bavio se glazbom, a mladima je poručio da nije nužno kupovati glazbene instrumente, nego mogu jednostavno otići u prirodu i diviti se kako je Bog sve uredio. Podijelio je svoje iskustvo iscjeljenja putem vjere.

– Imao sam čudnu ozljedu u zglobu kod palca koja me je onemogućavala u igranju i treniranju. Počeo sam čitati i gledati videa o tome što znači iscjeljenje. On je uzeo sve naše boli i patnje na sebe i zato sam počeo iskreno razgovarati s Isusom. Kad si iskren, govoriš iz srca, a kad nisi, govoriš iz glave. Moja je ozljeda zaliječena, a svoje iskustvo i taj osjećaj prenio sam prijateljima koji su bili taj trenutak sa mnom u stanu. Život nogometaša ima niz pritisaka, primjerice medija, novca, slave, ali ima ih dosta koji ispravno razmišljaju. Važno je maknuti pogled sa sebe i ne pitati što meni treba, nego što treba mome bližnjemu. Treba pobijediti sam sebe, borba protiv bližnjeg nas slabi, a protiv sebe nas jača – rekao je Hajdukov igrač Toma Bašić.

Ispričao je kako se s nekolicinom svojih suigrača na gostovanjima okupi prije spavanja te zajedno izmole krunicu, piše Slobodna Dalmacija.

Lennart Thy Junak godine! Propušta derbi protiv PSV-a, jer "ide spasiti nečiji život" Nogometna renesansa Najbolji igrači Lokomotive mjesečno zarađuju 5000 eura bruto Dinamo - Lokomotiva U emisiji Stadion Pletikosa: Dinamovi igrači radili su nevjerojatne pogreške
Kraš
ČOKOTERAPIJA
Mali vodič za kupovinu bez stresa: Kako izbjeći groznicu kupovanja blagdanskih darova?

A1 izdvaja za Vas

  • NasaSenkica:

    Bašić je odličan nogometaš koji napreduje iz utakmice u utakmicu.

  • Sv Franjo:

    Čovjek je našao put prema Istini a ljevičali iskopali rupu do centra pakla.Tamo ih čekaju zli pa da vidiš sex u kotlu.

  • antonio.zubic.kr:

    Tako mlad, a već tako zabrazdio.