Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trener Dinama

Ćiro: Imao sam na pameti ‘malog’ Beseka, ali Jurčević je logičan izbor

13.03.2018.
u 10:00

Novi-stari trener Jurčević bio je trener plavih od lipnja 2003. do kolovoza 2004. godine

Brzo je Dinamo riješio pitanje novog trenera, u subotu predvečer Mario Cvitanović dao je ostavku, a već u ponedjeljak nakon podneva objavljeno je – Nikola Jurčević novi je trener plavih. Zapravo, novi-stari trener jer Jurčević je bio trener plavih od lipnja 2003. do kolovoza 2004. godine.

Tada s plavima nije osvojio naslov prvaka, taj je trofej otišao u Hajdukove vitrine, a u Maksimir su sletjeli pehari za osvojeni Kup i Superkup. Krenuo je Jurčević i u novu sezonu, ali nakon starta s tri remija smijenjen je. Pokazalo se da to nije bila dobra odluka kluba, koji je nakon toga mijenjao trenere kao na traci i na kraju završio u ligi za ostanak, popularno zvanoj “liga za bedake”.

1/6

Dinamo, konkretnije Zdravko Mamić, kasnije je dvaput pokušavao nagovoriti Jurčevića na povratak, ali nikad se na kraju nisu dogovorili. Sad je do dogovora došlo, već jučer ujutro bilo nam je jasno da je Jurčević blizu klupe plavih, čim nije odgovarao na poruku u kojoj smo ga pitali – “Ideš li na razgovore s Dinamom?”.

I oko 13 sati stigla je potvrda da je Jurčević novi trener Dinama te da će danas biti predstavljen u Maksimiru. Tako se vraća u svoj klub u kojem je igrao, iako jako malo za prvu momčad. Potom je igrao u Zagrebu, Antwerpenu, Salzburgu i Freiburgu, bio je hrvatski reprezentativac (odlično je igrao 1996. na Euru u Engleskoj, Ćiro Blažević od napadača je napravio odličnog beka).

Ima puno toga iza sebe

U trenerskoj karijeri vodio je Zagreb, pa došao u Dinamo spomenute 2003. godine, a još je samostalno, ali kratko, vodio Slaven Belupo i Salzburg. Nakon toga vezao se na deset godina uza Slavena Bilića, prvo su zajedno, s Prosinečkim i Asanovićem, vodili našu reprezentaciju, a onda je bio Bilićev pomoćnik u moskovskom Lokomotivu, Beşiktaşu i West Hamu.

Očito se i on zaželio samostalnog vođenja momčadi i držimo da je Dinamo dobro izabrao jer Jurčević je u velikim europskim klubovima skupio puno iskustva, radio je s velikim igračima i upoznao drukčiji nogometni svijet od našeg.

Očito pregovori Dinama i Jurčevića nisu dugo trajali čim je sve tako brzo završeno. Brzo su zaboravljeni i prijašnji neuspješni pregovori pa i svađe kojih je bilo i plavi i Jurčević sad su opet u ljubavi.

Taj 51-godišnji trener dobar je izbor upravo zbog svog iskustva i rada u inozemstvu, uostalom vodio je treninge tih jakih momčadi, puno toga naučio i sad se možemo nadati da će složiti igru Dinama, jer to je ono što plavima sada fali. Kao i da će posrnuloj momčadi vratiti samopouzdanje koje je postalo problematično nakon tri poraza u posljednje četiri utakmice.

Za Dinamo je sad ključno osvajanje naslova prvaka, Jurčević ulazi u dobroj poziciji s obzirom na šest bodova prednosti, ali i slaganje momčadi i igre za Ligu prvaka koja je cilj maksimirskog kluba.

K tome, Jurčević ima jako dobar kadar (malo mu škripi obrana), ima najbolje individualce u ligi, sad ih samo treba znati posložiti kako utakmice ne bi dobivali na tu individualnu kvalitetu i nekakav briljantni potez, već da to bude plod igre.

Jurčević je dugo radio u Bilićevu stožeru u kojem je bio i Robert Prosinečki. Veliki Žuti nije znao da je Jurčević postao šef svlačionice Dinama.

– To je odlično, baš mi je drago. O Juri mogu reći samo sve najbolje, dugo smo i radili zajedno, pa on mi je prijatelj. Kako će se snaći, ne mogu nagađati, znate kako je to u našem trenerskom poslu, ali on je u svakom slučaju super izbor – kazao je Prosinečki koji drži da Jurčeviću neće biti problem to što nije dugo samostalno vodio momčad.

– Ma kaj to znači? Baš ništa. On je iskusan trener koji ima puno toga iza sebe. Dugo je bio sa Slavenom u stožeru po jakim klubovima, prije je i sam vodio momčadi. I bit će to, smatram, O.K. – zaključio je izbornik Bosne i Hercegovine.

Ćiro: Dolazi s autoritetom

A bivši izbornik i BiH i Hrvatske Ćiro Blažević oduševljen je izborom Jurčevića.

– Jako se tome veselim jer to je odličan izbor. Doduše, imao sam na pameti ‘malog’ Beseka, ali među svim kandidatima koji su se spominjali, Jurčević je logičan izbor. Veselim se što je dobio priliku, on ima sve i očekujem da razveseli sve poklonike Dinama – kazao je Ćiro koji drži, kao i Prosinečki, da to što dugo sam nije vodio momčad nije neka zapreka.

– Ni najmanja, pa on je toliko iskusan trener koji je dugo bio sa Slavenom, vidio je kako se to radi, radio je s velikim igračima. I to što je tako dugo bio s Bilićem služi mu na čast, čovjek je odan, lojalan, korektan.

Što prvo treba napraviti s momčadi koja je očito posrnula, pa je vaš još jedan učenik, Mario Cvitanović, odstupio?

– Jako mi je žao Cvitanovića, a Jurčeviću bit će lakše. Već će sam njegov dolazak utjecati na momčad jer se radi o čovjeku koji ima sjajne reference, bivši je reprezentativac, trener koji je deset godina radio sa Slavenom Bilićem i kao takav će odmah imati autoritet, a to je jako važno – zadovoljno je o svom bivšem igraču govorio Miroslav Blažević.

Jurčević jučer nije vodio trening plavih, ali zato što su igrači i jučer imali slobodan dan. Prvi će trening odraditi s novom momčadi danas ujutro (zatvoren za javnost i medije), a u 13.30 stat će pred mikrofone. Za početak dobio je veliku podršku, sada je dalje sve na njemu, a valjda zna da mu neće biti lako, kao što nije bilo ni jednom treneru Dinama, pa ni njemu prije 13 godina.

Komentara 3

BM
branko.mihalic1
11:36 13.03.2018.

Neće ni on dugo ko ostali

Avatar utunelu
utunelu
10:47 13.03.2018.

nis od toga..bio je malo ovo pa je ovo pa je ono zaboravi

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
17:50 13.03.2018.

Ćiri su svi dobri a kad krene loše onda pametuje !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije