Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FALI JOŠ JEDAN IGRAČ

Hajdukova legenda: Ovo je najbolji Hajduk u zadnjih 10 godina, možemo po naslov!

Zagreb: Lokomotiva i Hajduk susreli se u 1. kolu Prve HNL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/3
21.07.2021.
u 09:18

"Hajduk nikada nije osvojio naslov sa strancem na klupi. Nisam protiv Gustafssona, no važno je da shvati emociju kluba..."

Novije Hajdukovo doba uvijek je, uoči početka svake sezone, bilo okupano posebno pozitivnim ozračjem. U stvaranju projekcija, uvijek se napadao naslov prvaka. No, na njega se u Splitu predugo čeka. U sličnom stanju Split je ušao i u ovu sezonu. O toj temi porazgovarali smo sa Zoranom Vulićem.

– Ovo novo slaganje momčadi i energija, jako mi se čine pozitivnim. Čini mi se da bi ova momčad mogla biti kompetitivna. Ostankom Livaje i Kalinića, odnosno dolaskom mađarskog reprezentativca Gerga Lovrencsicsa i Filipa Krovinovića, ova momčad bolja je od one lanjske. No, jedno je na papiru, treba to pokazati na terenu. Dobro mi ovo izgleda, bez obzira na rezultat u prvom kolu i remi s Lokomotivom – počeo je Vulić.

Ima Hajduk i svojim mladih snaga koje će sigurno dati doprinos. Koji vam je mladi igrač po guštu?

Brzo te pokopaju

– Sigurno su to Biuk i Ljubičić. No, drago mi je što je Hajduk vratio Sahitija. Dobrim se pokazao potez da ode u Šibenik u kojem je puno napredovao. Hajduk će s njim profitirati.

Često se zadnjih petnaestak godina događalo da euforiju vrlo brzo zamijeni razočaranje zbog lošijih rezultata...

– To vam je Split. Brzo se uđe u euforiju, a još brže u ono sipino crnilo. No, to je draž igranja u Hajduku, nije to lagano. Kada ide, svi te nose, čim krene nizbrdo, svi te pokopaju. Važno je da momčad bude mentalno jaka.

Koliko ste pratili dosadašnji rad Hajdukova direktora Mindaugasa Nikoličiusa?

– On je u Gorici napravio dobar posao. No, ovdje bih pohvalio predsjednika Lukšu Jakobušića. Sigurno je od sudjelovao u dovođenju Livaje, Kalinića i Krovinovića. On je jedna od najvažnijih karika ovog novog Hajduka.

Nikoličius je, čini se, svoj rad iz Gorice nadogradio novom razinom u Hajduku...

– To se od direktora Hajduka i očekuje. No, uz dužno poštovanje, Hajduk nije Gorica. Hajduk se u HNL-u mora boriti za prvo mjesto, odnosno, biti konkurentan do samoga kraja. Ne mora Hajduk biti prvak, no mora puhati za vrat Dinamu, odnosno momčadima na vrhu. Do zadnjeg atoma snage. To je Hajduk koji navijači poznaju i žele. Ne smije se dogoditi da Hajduk deset godina nije konkurentan.

Kako splitski nogometni krugovi komentiraju Hajduk ovih dana?

– U Splitu je stvoreno pozitivno ozračje, no to igrači i trener moraju pretvoriti u rezultat na terenu. Ali to ozračje, odnosno navijačka energija, nikada nisu bili sporni kada je Hajduk u pitanju.

Može li švedski trener Jens Gustafsson “razumjeti” tu energiju oko Hajduka koja je osnovni preduvjet?

– Vjerujem da može. No, Hajduk nikada nije bio prvak s nekim stranim trenerom na kormilu. Nemojte sada misliti sa sam protiv njega, dapače... Gustafsson dolazi iz hladnijih krajeva, manje temperamentnih. Možemo mi dovesti Guardiolu, ali ako momčad nije dobra, odnosno kompetitivna, ništa ne može napraviti. Hajduku treba prolazak protiv Tobola i pobjeda nad Osijekom. Pozitivno ozračje tada bi moglo otići u nebo.

Može li, dakle, ova splitska momčad napokon prekinuti Dinamovu dominaciju?

Idemo uzlaznom putanjom

– Hajduk je doveo dobra pojačanja. Možda najbolja u zadnjih deset godina. Možda bi trebalo dovesti još jednog defenzivnog veznog i onda bi bilo moguće napasti to prvo mjesto. Posebice ako se Dinamo planira u skupinu Europske lige. No, jako je važno da Hajduk ne smije gledati nikoga, već raditi najbolje što zna. Nemamo što pričati o Dinamu ako mi nismo pravi. Moramo se okrenuti sebi, a ne gledati u tuđi dvor. Hajduk je uvijek bio najbolji kada je ovisio o sebi i svom radu. Tako se mora ući i u ovo prvenstvo, pa što Bog da... Naravno, ne smijete otpisati Osijek ni Rijeku koja je pomladila momčad i uvijek je tu da vam pomrsi račune.

Kako vam se generalno čini naša liga zadnjih godina?

– Ide uzlaznom putanjom, vraćaju se neki stariji igrači koji su podigli kvalitetu, imamo nove travnjake, što je bitno utjecalo na opći dojam. Naravno, nedostaje nam prava infrastruktura. Dva naša najpopularnija kluba igraju na stadionima za koje nisu sigurni hoće li dobiti licencije. Hvala Bogu da Osijek gradi novi stadion. Ključan je impuls koji moramo dati našim omladinskim školama. Moramo podići kvalitetu i uvjete, jer škole su najvažnija stvar ako želimo napraviti novi iskorak. Danas gledam dijete koje je, primjerice, iz Koprivnice putovalo u Split od dva sata ujutro, odigralo utakmicu i isti dan se vratilo nazad. To nisu normalne okolnosti. Naše škole jamstvo su rasta, a ne nekakvi stranci koji dolaze ovdje završiti karijeru.

Vulić je trenutačno, kako sam kaže “na čeki...”

– Čekam, pa što bude. Radim individualno s nekim mladim igračima. Mogu biti ponosan što sam radio s igračima poput Perišića, Vlašića, Pašalića, Petkovića... Ima kvalitetne djece s kojom treba pametno raditi. Jer, iskreno vjerujem da za desetak godina možemo biti svjetski prvaci – optimističan je Vulić. 

POGLEDAJTE VIDEO: Škoro dao ostavku

Ključne riječi

Komentara 42

DO
DonQuijote
10:58 21.07.2021.

Na pocetku svake sezone je najbolji ikad. To traje tri do cetiri utakmice. Tradicija vec

KA
kažemja
09:32 21.07.2021.

Hajduk može biti prvak jedino ako Rijeku, Osijek i Dinamo izbace iz 1 HNL.

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
23:18 21.07.2021.

Hajduk je na putu da stvori konkurentnu ekipu što je dobro za nogomet u cjelini jer ako su ekipe slabe onda oni najboljI prodavaju i šta treba i ne treba jer im nitko ne puše za vrat ovako opet imamo jaku četvorku al i drugi mogu pomrsit račune, eto Slaven u Zagrebu na iznanađenje svih. Dobro je to za HNL

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije