Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MILAN BORJAN

Kanadski nogometaš je iz Knina, ali kaže: To je bilo srpsko mjesto. Rođen sam u Krajini

Foto: Reuters
1/4
28.03.2022.
u 18:40

- Ja sebe opisujem kao nekoga tko je rodom iz Srbije, iz Dalmacije, ali osjećam se kao Kanađanin jer sam tamo proveo puno godina.

Kanadska nogometna reprezentacija plasirala se na Svjetsko prvenstvo i time prekinula 36-godišnji post od plasmana na to veliko natjecanje, što se može zahvaliti i Milanu Borjanu (34) rođenom u Kninu, no svjetonazorski tako "okrenut" da to ne smatra Hrvatskom.

Ta "jedinica" Crvene zvezde na ovaj je svijet stigla 1987., nekoliko godina prije nego je uspostavljena paradržava Republika Srpska Krajina, što ga nije spriječilo da kaže sljedeće na pitanje srpskog novinara "Kako bi sebe opisao, rođen si u Hrvatskoj, živiš u Srbiji, a braniš za Kanadu?":

- Velika greška, nisam rođen u Hrvatskoj, rođen sam u Krajini, Dalmaciji. To je bilo srpsko mjesto. Ja sebe opisujem kao nekoga tko je rodom iz Srbije, iz Dalmacije, ali osjećam se kao Kanađanin jer sam tamo proveo puno godina - izjavio je za B92.

Foto: Facebook Leo Nicolier

Nakon "Oluje" bježi u Beograd i godine koje su uslijedile opisuje kao iznimno teške.

- Došli smo u Beograd bez ičega. Prodavali smo jagode sa šlagom, a otac je imao kiosk. Od prvih zarađenih novaca kupio sam vratarske rukavice. Tada smo predali papire za Sjedinjene Američke Države, Australiju, Kanadu i Zimbabve, a tada je otac 2000. odlučio da idemo u Kanadu - kazao je Borjan.

Obitelj mu je i dalje tamo, zato i brani za tu zemlju iako je mogao pokušati braniti za Srbiju.

- Tamo se dobro osjećam, uklopio sam se u sustav i imamo velike planove.

Plasman u Katar svakako je dio velikog plana, posebno jer je ostvaren kolo prije kraja u CONCACAF dijelu kvalifikacija, gdje su povijesno moćniji Meksiko i SAD. Ali, ne treba zanemariti ni Jamajku, Kostariku, Panamu i Honduras, reprezentacije koje su u posljednjih 36 godina bile na najvećim smotrama, a ne tako davno bile su izraziti favoriti u svakom srazu s Kanađanima...

Standings provided by SofaScore LiveScore

Komentara 22

BU
Buterbur
18:59 28.03.2022.

Krajina je nestala kao prdac u vjetru. Neka započne novu tamo u Kanadi, SAO Ontario polako balvan po balvan.

WA
Walkow
18:59 28.03.2022.

Ovakvima kao on svake godine 5.8. napravimo veličanstven doček u Kninu. Tako već 20+ godina, a oni nikako da stignu...

DU
Deleted user
18:54 28.03.2022.

Ostavite ga po strani, ne propagirajte njegovu bolestnu ideju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije