Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOSNI PROBLEM

Francuzi u panici: Što će biti s otvaranjem OI? 'Stvari ne funkcioniraju kako bismo željeli'

storyeditor/2024-04-10/OlympicsDron22_reu_spo_100424_webp.jpg
Foto: Screenshot: X.com
1/2
11.04.2024.
u 08:00

Olimpijski Pariz posebno strahuje od napada dronovima, a veliko je pitanje hoće li otvaranje uz rijeku Seinu moći biti izvedeno pa se razmatraju druge opcije

Tri i pol mjeseca prije početka Olimpijskih igara još uvijek nije sve definirano vezano za sigurnosni sustav koji bi zaštitio Pariz od eventualnog terorističkog napada za vrijeme svečanog otvorenja na kojem se očekuje nazočnost više od 300.000 ljudi.

A bojazan od sabotaže nije potaknut samo nedavnim napadom Islamske države na jednu moskovsku dvoranu u kojoj je ubijeno 145 ljudi. Strah su pojačale i recentne najave isilovaca da će udariti na utakmice Lige prvaka u Londonu, Parizu i Madridu, ali i to da će meta biti ovoljetne Olimpijske igre u glavnom francuskom gradu.

Stadion bi bio puno sigurniji

Ono što Francusku kao domaćina Igara čini dodatno rizičnom svakako je i činjenica da je ova zemlja od 2015. doživjela čak 22 teroristička čina. No unatoč tome, predsjednik Emmanuel Macron uvjerava da će se svečanost otvorenja održati na Seini iako priznaje da se razmatraju i alternativna rješenja. A poželjnije bi u sigurnosnom smislu svakako bilo otvaranje na Stade de France, stadionu kapaciteta 80.000 gledatelja, koji bi bilo lakše osigurati nego višekilometarsku pozornicu uzduž rijeke Seine.

Da doista postoji zabrinutost da bi Grad Svjetlosti mogao postati poprište iživljavanja terorista, priznao je novinaru agencije AFP anonimni visoki izvor iz sigurnosnih krugova kazavši:

– Iritantno je što ovo izlazi na vidjelo, ali suprotno službenoj liniji, stvari zapravo ne funkcioniraju onako kako bismo željeli.

Ono čega se francuski organizatori više od svega pribojavaju nisu zrakoplovi ni bombaši samoubojice, nego dronovi što je, još u svibnju prošle godine, priznao i francuski ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin. On je dronove opisao kao “nedvojbeno glavnu prijetnju”. A s procijenjenom flotom od gotovo tri milijuna dronova u privatnim rukama u Francuskoj, tamošnje vlasti namjeravaju spriječiti te bespilotne letjelice da neovlašteno lete iznad olimpijskih poprišta i borilišta. Uostalom, predsjednik povjerenstva za informiranje Cedric Perrin upozorio je krajem prošle godine da spremnost za borbu protiv bespilotnih letjelica nije na visini.

Zabrinutost na temu protuzračne obrane ne skriva ni Alain Bauer, profesor kriminalistike, koji je kazao da nijedan sustav nije tako učinkovit kao što se od njega očekuje. Bauer to objašnjava na primjeru rata u Ukrajini kazujući da je riječ o sustavima koji su među najboljima na svijetu, no ipak se neki dronovi uspiju provući. Zbog toga su francuske zračne snage kupile sustave borbe protiv dronova “Bassalt”, koje proizvodi Hologarde, podružnica pariške zračne luke. Oni otkrivaju i presreću dronove u krugu 10 kilometara pa se očekuje da bi vojska s njima mogla opremiti sve olimpijske lokalitete.

Inače, planirano je da samu svečanost otvorenja osigurava 45.000 pripadnika sigurnosnih snaga – iz redova policije pa do pripadnika privatnih zaštitarskih tvrtki. A one se pak susreću s problemom nedostatnog ljudstva, naime za osiguravanje natjecanja dnevno će biti potrebno od 17.000 do 22.000 obučenih pripadnika sigurnosnog osoblja. Zbog svega toga sve je veća vjerojatnost da će angažirana biti i vojska.

Isključeni radikalni zaštitari

Kako bi svatko tko će biti akreditiran bio i provjeren, tim dijelom priče bavi se Ministarstvo unutarnjih poslova. A njegovi djelatnici već su odbili 800 volontera među kojima je njih 15 registrirano kao potencijalna prijetnja. Među zaštitarima, a to je jučer objavio ministar Darmanin, izuzeta je 161 osoba:

– Njih 105 isključili smo zbog ideologije radikalnog islama, 35 kao ekstremne desničare, 18 kao ekstremne ljevičare i trojicu za strano uplitanje.

U vezi sa svim ovim informacijama potražili smo reakciju dugogodišnjeg šefa Misije HOO-a Damira Šegote koji je povukao jednu paralelu.

– Sjećam se da su Grci u Ateni 2004. na brdo oko Olimpijskog sela stavili protuzračnu obranu, a da je američka mornarica u Pireju bila spremna spriječiti bilo kakav pokušaj s mora. Sjećam se da je u te mjere bilo uloženo milijardu dolara. I dok Peking nije imao problema, London je strahovao od terorista, posebno što se tiče svečanosti otvorenja. U Riju nije bilo toliko straha od terorizma koliko od lokalnih bandi dok je Tokio imao epidemiološku prijetnju u obliku pandemije koronavirusa.

Otkrio nam je Šegota i novost:

– Prvi put će s nama u sastavu misije biti i čovjek zadužen za sigurnost koji će biti s nama u Olimpijskom selu.

Prema nekim procjenama, na svečanosti otvorenja Igara, među 45 tisuća pripadnika snaga sigurnosti, bit će i 2500 stranih policajaca. A uskoro bi trebalo biti definirano hoće li oni biti na brodu sa svojim sportašima i koju će vrstu oružja smjeti imati.

Komentara 1

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
15:17 11.04.2024.

s obzirom na svakodnevna klanja, grupna silovanja, skrnavljenje crkva, napada na službene osobe policiju, sanitetske službe ... treba prvo kao što je onda Sarkozy rekao s mini washom dobro očistiti ulice od "pripadnika religije mira."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije